iltasyazilim
FD Üye
Meyve türevli içecekler, içerdikleri meyve oranına tarafından dört belli başlı kategoriye ayrılmaktadır Bunlar meyveye yakın olma sıralarına tarafından meyve suyu, meyve nektarı, meyveli içecek ve aromalı içecektir
Bunlardan meyve suyu tamamen meyveden oluşan bir içecektir ve Türk Yiyecek Kodeksine tarafından meyve oranı %100'dür
Her meyve %100 meyve suyu işlemeye yerinde değildir Portakal, elma, nar, armut vb meyveler aracısız olarak ya da tek başına %100 meyve suyu işlemeye yerinde meyvelerdir Fakat bir takım meyve türleri, doğal yapılarından dolayı, tek başına %100 meyve suyu olarak üretilmeye ve tüketilmeye yerinde değildir Bu tür meyvelerin suyu; ya kayısı ve şeftalide olduğu gibi kıvamı koyu olduğundan veya vişne, limonda olduğu gibi tadı çok ekşi olduğundan % 100 tüketime uygun değildir Bunların belirtilen arz su ile seyreltilmesi ve su ile bozulan tat dengesinin şeker vb maddelerle baştan kurulması zorunludur Bu gruba meyve nektarı denilmektedir Nektarlara eklenmesine izin bahşedilen şekerin maksimum miktarı ve en az meyve oranı yasal olarak Türk Yiyecek Kodeksi'nde belirlenmiştir Bunların meyve oranı meyvesine göre değişmekle birlikte %25 ile 99 arasındadır Örneğin; limon nektarında bu oran %25, vişne nektarında %35, kayısı nektarında %40, şeftali nektarında %50'dir Bunların kayıtlı oranda karışımı ile %100 çoklu meyve suyu da elde edilebilmektedir *
Bunlardan meyve suyu tamamen meyveden oluşan bir içecektir ve Türk Yiyecek Kodeksine tarafından meyve oranı %100'dür
Her meyve %100 meyve suyu işlemeye yerinde değildir Portakal, elma, nar, armut vb meyveler aracısız olarak ya da tek başına %100 meyve suyu işlemeye yerinde meyvelerdir Fakat bir takım meyve türleri, doğal yapılarından dolayı, tek başına %100 meyve suyu olarak üretilmeye ve tüketilmeye yerinde değildir Bu tür meyvelerin suyu; ya kayısı ve şeftalide olduğu gibi kıvamı koyu olduğundan veya vişne, limonda olduğu gibi tadı çok ekşi olduğundan % 100 tüketime uygun değildir Bunların belirtilen arz su ile seyreltilmesi ve su ile bozulan tat dengesinin şeker vb maddelerle baştan kurulması zorunludur Bu gruba meyve nektarı denilmektedir Nektarlara eklenmesine izin bahşedilen şekerin maksimum miktarı ve en az meyve oranı yasal olarak Türk Yiyecek Kodeksi'nde belirlenmiştir Bunların meyve oranı meyvesine göre değişmekle birlikte %25 ile 99 arasındadır Örneğin; limon nektarında bu oran %25, vişne nektarında %35, kayısı nektarında %40, şeftali nektarında %50'dir Bunların kayıtlı oranda karışımı ile %100 çoklu meyve suyu da elde edilebilmektedir *