Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

nene hatunun hayatı

nene hatunun hayatı
0
116

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
85
F-D Coin
0
nene hatunun hayatı

Nene Hatun (d 1857 o 22 Mayıs 1955) 93 Harbi olarak da anılan 18771878 OsmanlıRus Savaşı sırasında,Nene Hatun Erzurum'daki Aziziye Tabyası'nın savunulmasında kahramanca calışarak adını tarihe yazdıran Turk kadınıdır Aziziye savunmasına 20 yaşlarında genc bir gelinken, kucuk yaştaki oğlunu ve 3 aylık kızını evde bırakarak katılmıştır

Nene Hatun 1857 yılında Erzurum'da doğdu 1877 yılında 8 Kasım'ı 9 Kasım'a bağlayan gece, Osmanlı vatandaşı olan Ermeni ceteleri Erzurum'un Aziziye Tabyası'na girmeyi başarmışlardı Tabyayı koruyan Turk askerlerini uykuda yakalayıp kılıctan gecirdiler Bu sırada arkadan gelen Rus askerleri ise hicbir zorlukla karşılaşmadan tabyayı ele gecirdiler Baskından yaralı olarak kurtulan bir er haberi Erzurumlulara ulaştırdı Sabah ezanından hemen sonra Moskof askeri Aziziye Tabyası'nı ele gecirdişeklinde minarelerden Erzurum halkına haber verildi Bu haberin ardından Erzurum halkından silahı olan silahını, olmayanlar ise balta, tırpan, kazma, kurek, sopa ve taşları ellerine alarak Tabya'ya doğru koşmaya başladılar Koşanlar arasında, erkeği cephede carpışan Nene Hatun da vardı Ağabeyi Hasan bir gun once cepheden yaralı olarak gelmiş ve kollarında can vermişti Nene Hatun uc aylık bebeğini emzirdikten sonra, Seni bana Allah verdi Ben de Ona emanet ediyorumdiyerek vedalaştıktan sonra bir kac saat once olen ağabeyinin tufeğini alarak sokağa fırlamıştı
Erzurumlular, olume gittiklerini bildikleri halde, Aziziye Tabyası'na doğru koşuyordu Tabyaya yerleşmiş olan Rus askerleri, gelenlere yaylım ateşi actı On sıradakiler o anda şehit oldular Arkadakiler, geri cekilmek yerine daha bir kararlı ve hızlı olarak ileri atıldılar Demir kapılar kırılıp iceri girildi Goğus goğuse bir savaş başladı Mukemmel silahlarla donanmış Rus ordusu, baltalıtırpanlı, taşlısopalı halk karşısında yarım saat tutunabildi 2300'e yakın Rus askeri oldurulup, Tabya geri alınmıştır Turk tarafında ise 1000 kadar şehit verilmiştir
Nene Hatun o gunleri ozetle şoyle anlatmıştır:

Ağabeyim Hasan cepheden ağır yaralı olarak bir gece once eve gelmişti Bir yandan ona bakarken, bir yandan da 3 aylık cocuğumu emziriyordum Kardeşim o gece kollarımın arasında oldu Sabaha karşı minarelerden 'Moskof Aziziye'ye girdi' diye haykırışlar başlayınca, kardeşimin alnını opup, 'Seni oldureni oldureceğim' diye and ictim Yavrumu Allah'a emanet ettikten sonra, ağabeyimin tufeğini ve satırımı alıp dışarı fırladım Sel gibi Aziziye'ye akıyorduk Tabyanın mazgallarından duşman olum yağdırıyordu Duşmanda iyi silah vardı, bizde de iman İleri atıldım Dadaşlar arasına karıştım Satırım durmadan kalkıp iniyordu

Tabya'nın geri alınmasının ardından, aralarında Nene Hatun'un da bulunduğu yaralıların tedavisine başlandı Fakat bu sırada Nene Hatun yaralı olmasına rağmen diğer yaralıların tedavisini yapmak icin calışmıştır Nene Hatun bu ozverisiyle tanınıp, saygı ile sevilmiştir
Nene Hatun'un vatan icin gece başlayan mucadelesi, tum duşman Erzurum'dan kovuluncaya kadar devam etti Erzurum'un her karış toprağında cephane taşıyarak, yaralılara hemşirelik yaparak, yemek pişirerek, su dağıtarak, hizmetten hizmete koşarak destanlaştı Gazi Ahmed Muhtar Paşa'nın zaferinde Nene Hatun'un ve onun vatan aşkını paylaşan butun insanların da payı vardı
Olumunden bir yıl once kendisini ziyaret eden NATO'da gorevli Amerikalı subayın bir sorusuna: Ben o zaman gereken şeyi yapmıştım Bugun de gerekirse aynı şeyi yaparımcevabını vermişti 1955 yılında yılın annesi secilmiştir 98 yıl yaşadığı Erzurum'da 22 Mayıs 1955'da zaturre hastalığından dolayı vefat etmiştir Nene Hatun, kurtuluş mucadelesini verdiği Aziziye Tabyası'na defnedilmiştir Turk Kadınlar Birliği tarafından olumunden 3 ay once yılın annesi secilmiştir

858,471Konular
981,206Mesajlar
29,544Kullanıcılar
Aal01Son üye
Üst Alt