Radyo ve Televizyon Üst Şurası, geçtiğimiz gün internet üzerinden yayın yapan kanalların da RTÜK düzenlemelerinden geçeceğini belirtti. Bu düzenlemeler Resmi Gazete'de yayınlandıktan sonra resmen kanun haline gelmiş oldu.
Bunun akabinde birçok kişi, Netflix, BluTV ve Puhutv üzere kanallarda sansürlemelerin geleceğini ve bu durumdan hiç de hoşnut olmadıklarını belirtti. Doğal ki yeni yönetmelikte yabancı şirketlerin Türkiye'de bir şirket kurmaları ve vergi vermeleri gerektiği ibaresi de birçok kişinin odağını Netflix'e yönlendirdi.
Netflix'in kurucusu Reed Hastings ile 16 ay evvel kısa bir röportaj yapma imkânına sahip olan Hürriyet müellifi Ertuğrul Özkok, Hürriyet'te 'Netflix'in patronu o gün bana ne demişti' isimli bir yazı paylaştı. Özkok, 2018 yılının nisan ayında Netflix'in kurucusuna "Türkiye ve öbür kimi memleketlerde internet üzerinden yapılan yayıncılığa da müdahale sinyalleri geliyor. Bu türlü bir durumda ne yapacaksınız?" biçiminde bir soru yöneltmişti.
Netflix'in kurucusu Reed Hastings, 16 ay evvel, bu soruya karşılık verirken şu tabirleri kullandı:
"Türkiye’yi konuşuyorsak o denli bir telaşım yok. Biz Suudi Arabistan’da varız, Pakistan’da varız. Yani oralarda sorun çıkmayacak da Türkiye’de mi çıkacak? Bu türlü bir şey düşünemiyorum..."
Netflix'in şu an için bir sonraki hamlesinin ne olacağı bilinmiyor olsa da bir Netflix sözcüsü, geçtiğimiz gün vukuatları yakından takip ettiğini belirtmişti.
Ertuğrul Özkok'un Hürriyet'teki yazısına geri dönecek olursak Özkok, yazısında Netflix'e gelen yasağı da kendi tahliliyle ele aldı. RTÜK'ün bu formda bir adım atmasının sebebi olarak platformu kullanan şahısların bahse ait şikâyetleri olduğunu belirten kimseler gösterilirken Özkok "Ya şikâyeti olmayan kişiler... (…) kalitesi giderek düşen seri sinemalarından sıkılıp da aradığı renkliliği o platformlarda bulanlar... Bu memlekette onların hiç mi hakkı yok..." formunda bir karşılık verdi.