iltasyazilim
FD Üye
nevşehirin yemekleri nelerdir
Nevşehir ve yöresi yemeklerinin malzemeleri pek pozitif olmamakla birlikte bölgesel denebilecek yemekleri vardır Genel Olarak et tüketimi fazladır Yörede sebzeciliğe de ağırlık verildiğinden çoğu sebzeyi kendileri yetiştirmekte ve yemeklerinde kullanmaktadırlar Bölge, şarapları ile de ünlüdür
Yöre mutfağından bir takım örnekler aşağıdadır:
Çorbalar:
tarhana, düğü, kesme, sütlü, patates çorbaları ve katma aşı
Yemekler:
ağpakla (fasulye, kemikli et) , soğanlama, dıvıl (patates ve bulgur), cacık, ayva dolması, çanak (et ve sebze) ,Nevşehir tavası (et) , zerdi pilavı, sızgıt (kışlık et kavurma), kömbe (bazlama) , kışlık ekmek (yufka), pastırma, sucuk
Tatlılar:
Bulama (un, pekmez, ceviz) , aşure, irmik tatlısı, dalaz (yumurta, süt, un, yağ, bal veya şeker), aside (un, pekmez ya da şeker), hoşaf Yörede kaliteli şarap üretimi de yapılmaktadır *
Nevşehir ve yöresi yemeklerinin malzemeleri pek pozitif olmamakla birlikte bölgesel denebilecek yemekleri vardır Genel Olarak et tüketimi fazladır Yörede sebzeciliğe de ağırlık verildiğinden çoğu sebzeyi kendileri yetiştirmekte ve yemeklerinde kullanmaktadırlar Bölge, şarapları ile de ünlüdür
Yöre mutfağından bir takım örnekler aşağıdadır:
Çorbalar:
tarhana, düğü, kesme, sütlü, patates çorbaları ve katma aşı
Yemekler:
ağpakla (fasulye, kemikli et) , soğanlama, dıvıl (patates ve bulgur), cacık, ayva dolması, çanak (et ve sebze) ,Nevşehir tavası (et) , zerdi pilavı, sızgıt (kışlık et kavurma), kömbe (bazlama) , kışlık ekmek (yufka), pastırma, sucuk
Tatlılar:
Bulama (un, pekmez, ceviz) , aşure, irmik tatlısı, dalaz (yumurta, süt, un, yağ, bal veya şeker), aside (un, pekmez ya da şeker), hoşaf Yörede kaliteli şarap üretimi de yapılmaktadır *