Gazeteci Nevşin Mengü'nün reklamını yaptığı eserin daha evvel 'yanıltıcı reklam' gerekçesiyle şikâyet edildiği ve ceza aldığı ortaya çıktı.
Gazeteci Nevşin Mengü'nün toplumsal medyadan 'iş birliği' etiketiyle 'Redoxon Pro' isimli bir eserin reklamını yapması tartışmalara yol açmıştı.
Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici, gazetecilik etiğine ters davrandığı gerekçesiyle Mengü'yü eleştirince tartışma daha da büyümüştü.
Gazeteci Cüneyt Özdemir ve Ekonomist Özgür Demirtaş da tartışmaya dahil olmuştu.
BirGün müellifi Bahadır Özgüri toplumsal medya hesabından Nevşin Mengü’nün reklamını yaptığı eseri araştırıp elde ettiği bulguları paylaştı. ????
twitter.com
Özgür paylaşımlarında şu sözleri kullandı:
'Gazeteci Nevşin Mengü'nün vitamin reklamı tartışılıyor. Ben reklamdan fazla eseri merak ettim. Zira toplum sıhhati kelam konusu. Pekala firma eseri aldatıcı formda pazarlıyorsa, onu tanıtan gazetecinin de sorumluluğu olur mu? Bakın o eserlerle ilgili nasıl soruşturmalar var.
Mengü'nün tanıttığı C vitamini, Bayer'e ilişkin Redoxon markalı eserin 'pro' sözü eklenmiş çeşidi. Daha evvel bu marka Ticaret Bakanlığı'na şikayet edilmiş. Münasebet aldatıcı bilgilerle radyoda reklam yapmak. Pek çok yasa ve yönetmeliğe muhalif bulunup cezası verilmiş.
????
"Bir öteki reklama daha rastladım"
Konuyu araştırırken Nevşin Mengü'nün bir öteki destek edici gıda/vitamin reklamını daha yaptığına rastladım. Tahminen ismi müsaadesiz kullanılmıştır, bilemedim. Bu firma Saffoods Besin Sanayii. İnternet sitesinde 'Nevşin Mengü'nün seçtiği ürünler' diye bir kategorisi bulunuyor.
Bu firmanın eserleri hakkında da Ticaret Bakanlığı 2020'de soruşturma açmış. Nedeni 'saf' ve 'GDO'suz' ibarelerini kullanması. Bakanlık bunun aldatıcı ve pek çok yasal düzenlemeye ters olduğuna karar verip, reklam durdurma cezası kesmiş.'
????
Özgür, paylaşımlarını destek edici besinlerin reklamına ait düzenlemeden bahsederek bitirdi. ????
'Burada söylenmek isteneni anlamayanların dikkatine: 'Niye reklam aldı' denilmiyor. Vitamin reklamı özel maddeyle düzenlenmiştir: 'takviye edici besinlerin tanıtımında ‘sağlık beyanı’ manasına gelecek söz ve görsel kullanımı yasaktır.' Şirketle tanıtımı yapan ortak sorumludur.'
Nevşin Mengü ise Özgür'e verdiği karşılıkta ismini kullanan firmadan para almadığını söyledi. ????