Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Niels Bohr Neyi Buldu

Niels Bohr Neyi Buldu
0
277

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
19
Niels Bohr Neyi Bulmuştur

Niels Bohr Buluşları Nelerdir

Niels Bohr Neyi Buldu

Niels Henrik David Bohr 7 Ekim 1885, Kopenhag doğumlu Danimarkalı meşhur fizikçi

Kuantum kuramının atom yapısının belirlenmesinde ilk kez kendi adıyla anılan atom modelini oluşturdu Kuantum fiziğinin gelişmesinde 50 yıla yakın bir süre öncü rol oynadı Keza atom çekirdeğinin akışkan damlacığı modelini ilerletti

Bohr oluşturduğu atomun kuantum kuramını yayımlamadan önce Rutherford'un incelemesine sunmuştu Rutherford her şeyde basitliği arayan tedbirli bir kişiydi Bohr'un yazısı karışık, uzun ve geveze yinelemelerle doluydu

Bohr'un kuramı 1913'te İngiltere'de yayımlanır Ne var ancak, bilimadamlarının bir bölümünün tepkisi olumsuzdur Onlara kadar ortaya konan, bir kuram olmaktan çok rakamlarla oluşturulmuş bir düzenlemeydi Fakat, ilk olarak Einstein edinmek üzere kimi bilimadamları, çalışmanın büyük bir keşif olduğunu farketmişlerdi Kuramın, spektroskopi biliminin atomik temelini kurduğu çok geçmeden kavranabilir Bir yandan da kuramı doğrulayan denek kanıtlar birikmeye başlar

Kopenhag Teorik Fizik Enstitüsü başkanlığına getirilen Bohr, 1922'de Nobel Ödülü'nü alır Bundan Böyle kısaca Bohr Enstitüsü diye anılmaya başlayan Enstitü'ye dünyanın böylece fazla ülkesinden genç fizikçilerin akını başlar

Bohr çalışma yaşamında sergilediği istenç gücünün yanı sıra neşe ve mizahıyla gönülleri fethetmesini de biliyordu Bir teori üstüne tartışırken, sözlerini şöyle bağlamıştı: Bu teorinin çılgınca bir şey olduğunu biliyoruz Fakat ayrıldığımız nokta, teorinin, doğru olması için yeterince çılgınca olup olmadığıdır

Son manâlı çalışmasını, 1939'da yaptı Yeni keşfedilmiş olan çekirdek bölünmesinin niçin bazı çekirdeklerde olup diğerlerinde olmadığını açıklamak için, bir büyük çekirdek ile bir akıcı damlası arasındaki benzerliği kullanmıştı

*

858,506Konular
983,044Mesajlar
33,110Kullanıcılar
kaannns1903Son üye
Üst Alt