iltasyazilim
FD Üye
Niğde Yöresel Yemekleri,
Niğde Yöresi Yemekleri,
Niğde yemekleri tarifleri
Niğde Mutfağı, ayrı besinlerin tat vericilerle açıklanmış yöntemlerle pişirilmesi ile kendine özgü bir karakter kazanmıştır Niğde'nin özel yemekleri arasında Niğde tavası, pancar çorbası, kuskus pilavı, ditme, tirit, Niğde çanağı, papara, oğma çorbası, mangır çorbası sayılabilir Özel tatlıları ise hüsmeni (güllü), halveter, köfter ve pekmezdir
Niğde ’nin Yemekleri
1 Mangır Çorbası
2 Oğma Çorbası
3 Pancar Çorbası
4 Erişte pilavı ve Çorbası
5 Tarhana Çorbası
6 Kuskus Çorbası ve Pilavı
7 Üzüm Boranası
8 Kabak Musakkası
9 Niğde Tavası
10 Ditme
11 Tirit
12 Niğde çanağı
13 Unlu Söğürme
14 Papara
15 Soğan Yahnisi
16 Cılbır
17 Ayva Boranası
18 Nohutlu Kuru Etli Çanak
19 Bamya
Niğde ’nin Tatlıları
1 Höşmeri(Göllü)
2 Halveter
3 Kaygana
4 Pekmez
5 Aşure
6 Zerde
7 Sanburma
8 Tatlı Dürümü
9 BurmaTat1ısı
10 Kaşık Kayganası
Mangır Çorbası : Yağınan salçayı uygunca çeviriyorsun suyunu döküyorsun İçine zerdali atıyorsun Şekerini, Tuzunu, limonunu ağzının tadına kadar ayarlıyorsun Çokça limon iyi olur O su kaynıyor önceden kare şeklinde küçük ufak indirilmiş hamurunu hazırlamış oluyorsun Buna mangır deniyor O kaynamış suya mangırın bir kısmını atıyorsun bir kısmını da kızartmak için ayırıyorsun Onu da kızartıp içine atıyorsun
Oğma Çorbası: Hamuru yuğuruyorsun Kalburdan geciriyorsun sürterek kurutuyorsun Yağda salcayı çevirip suyunu katıyorsun Birazını suya katıp birazını da yağda çevirdikten daha sonra en sonunda, kavurduğunu da üzerine atıp ocaktan indiriyorsun
Tarhana Çorbası: İki kilo süzülmüş yoğurt ayran haline getirilir Ocağa konur içine bi kilo dövme yani aşlık takılır Bir kenara bırakılır Ertesi gün kalıplar halinde temiz kumaş üstüne serilir Güneşte hergün altı üstüne çevrilerek kuruyuncaya kadar bekletilir Kuruduktan sonra bez torbaya konup bir kenara asılır Kışın pişirileceği vakit akşamdan ıslatılır Ertesi gün suda bu parcalar kaynatılır Yağ ve salçası ayrıca çevrilerek üstüne atılır
Soğan Yahnisi: Fındık büyüklüğünde yani kıskanın birazcık irisi soğanlardan olarak Bu soğanları ayıklayacan Yağda salça soğan domatis biber çevirecem Cangıl cungul su olmayacak suyu eksik olacak Daha Sonra ayıklanmış ufak soğanları içine salacaksın Tuzlu atıp bir bir buçuk saat pişirecen
Söğürme: Eti ince biftek haline getir Pirzola eti gibi döv Yağın içinde pembeleşinceye değin kızart Eğer bu eti una bulayıp kızartırsan unku söğürme olur Bu daha leziz Bunun yağına da ekmek batırılıp Yenmesi iyi olur
Tirit: Yumurtalar suya ya da et suyuna katılıp pülte pülte olana dek pişir Sarmısakiı yoğurt katıp öylece yenir
Cılbır: Kıymayı bolamadı koy En aşağıdan yarım kilo soğanı ayitle Kıymayı yağda adilane çevir Birazcık su tuz ilave et yarım saat pişir inmesine yakın iki yumurta kır kırıştır: onla iki üç dekika pişir
Üzüm Boranası: Yağda eti çevir onu nohutla pişir Yarı pişdiği vakit üstüne ayıklanmış üzümü salıyorsun üstüne de kararında pekmez dökülür
Ayva Boranası: Uygunca guş başını yağda kavuracan Salcayla domatesle çevir suyla kaynat Onu içine kare doğranmış ayvayı salacan Ayvayı hemencecik doğrayıp atacan yahut kapkara olur Kıvamında şeker, tuzlu atacan
Nohutlu Kuru Etli Çanak: Kuru etle nuhudu akşamdan ıslat Sabahtan bir tencereye nohudu kuru eti ve karerine su koy kaynasın üstüne yağda çevrilmiş salcayı dök Pişene dek kaynat
Bamya: Birazcık küçük doğranmış kuşbaşı eti tencerede azıcık yağla hafif kavur: üzerine soğan doğra birazcık çevir Domates biber de doğranmış olarak gat Birazcık da onnan çevir Sonra karerince su dök Bi saat kırk beş dakka kaynato Daha Sonra bir yemek gaşığı şeker iki limonun suyu tuzlu beygir Kaynayan suyun içine bamyeleri de bırak ineceğine yakın limon veya alacalı olmamış üzümün suyunu ekşilik vermesi için kat
Papara: Gevrek denen yufka ekmeği doğrarlar üzerine et suyu döküp kaşıklarlar *
Niğde Yöresi Yemekleri,
Niğde yemekleri tarifleri
Niğde Mutfağı, ayrı besinlerin tat vericilerle açıklanmış yöntemlerle pişirilmesi ile kendine özgü bir karakter kazanmıştır Niğde'nin özel yemekleri arasında Niğde tavası, pancar çorbası, kuskus pilavı, ditme, tirit, Niğde çanağı, papara, oğma çorbası, mangır çorbası sayılabilir Özel tatlıları ise hüsmeni (güllü), halveter, köfter ve pekmezdir
Niğde ’nin Yemekleri
1 Mangır Çorbası
2 Oğma Çorbası
3 Pancar Çorbası
4 Erişte pilavı ve Çorbası
5 Tarhana Çorbası
6 Kuskus Çorbası ve Pilavı
7 Üzüm Boranası
8 Kabak Musakkası
9 Niğde Tavası
10 Ditme
11 Tirit
12 Niğde çanağı
13 Unlu Söğürme
14 Papara
15 Soğan Yahnisi
16 Cılbır
17 Ayva Boranası
18 Nohutlu Kuru Etli Çanak
19 Bamya
Niğde ’nin Tatlıları
1 Höşmeri(Göllü)
2 Halveter
3 Kaygana
4 Pekmez
5 Aşure
6 Zerde
7 Sanburma
8 Tatlı Dürümü
9 BurmaTat1ısı
10 Kaşık Kayganası
Mangır Çorbası : Yağınan salçayı uygunca çeviriyorsun suyunu döküyorsun İçine zerdali atıyorsun Şekerini, Tuzunu, limonunu ağzının tadına kadar ayarlıyorsun Çokça limon iyi olur O su kaynıyor önceden kare şeklinde küçük ufak indirilmiş hamurunu hazırlamış oluyorsun Buna mangır deniyor O kaynamış suya mangırın bir kısmını atıyorsun bir kısmını da kızartmak için ayırıyorsun Onu da kızartıp içine atıyorsun
Oğma Çorbası: Hamuru yuğuruyorsun Kalburdan geciriyorsun sürterek kurutuyorsun Yağda salcayı çevirip suyunu katıyorsun Birazını suya katıp birazını da yağda çevirdikten daha sonra en sonunda, kavurduğunu da üzerine atıp ocaktan indiriyorsun
Tarhana Çorbası: İki kilo süzülmüş yoğurt ayran haline getirilir Ocağa konur içine bi kilo dövme yani aşlık takılır Bir kenara bırakılır Ertesi gün kalıplar halinde temiz kumaş üstüne serilir Güneşte hergün altı üstüne çevrilerek kuruyuncaya kadar bekletilir Kuruduktan sonra bez torbaya konup bir kenara asılır Kışın pişirileceği vakit akşamdan ıslatılır Ertesi gün suda bu parcalar kaynatılır Yağ ve salçası ayrıca çevrilerek üstüne atılır
Soğan Yahnisi: Fındık büyüklüğünde yani kıskanın birazcık irisi soğanlardan olarak Bu soğanları ayıklayacan Yağda salça soğan domatis biber çevirecem Cangıl cungul su olmayacak suyu eksik olacak Daha Sonra ayıklanmış ufak soğanları içine salacaksın Tuzlu atıp bir bir buçuk saat pişirecen
Söğürme: Eti ince biftek haline getir Pirzola eti gibi döv Yağın içinde pembeleşinceye değin kızart Eğer bu eti una bulayıp kızartırsan unku söğürme olur Bu daha leziz Bunun yağına da ekmek batırılıp Yenmesi iyi olur
Tirit: Yumurtalar suya ya da et suyuna katılıp pülte pülte olana dek pişir Sarmısakiı yoğurt katıp öylece yenir
Cılbır: Kıymayı bolamadı koy En aşağıdan yarım kilo soğanı ayitle Kıymayı yağda adilane çevir Birazcık su tuz ilave et yarım saat pişir inmesine yakın iki yumurta kır kırıştır: onla iki üç dekika pişir
Üzüm Boranası: Yağda eti çevir onu nohutla pişir Yarı pişdiği vakit üstüne ayıklanmış üzümü salıyorsun üstüne de kararında pekmez dökülür
Ayva Boranası: Uygunca guş başını yağda kavuracan Salcayla domatesle çevir suyla kaynat Onu içine kare doğranmış ayvayı salacan Ayvayı hemencecik doğrayıp atacan yahut kapkara olur Kıvamında şeker, tuzlu atacan
Nohutlu Kuru Etli Çanak: Kuru etle nuhudu akşamdan ıslat Sabahtan bir tencereye nohudu kuru eti ve karerine su koy kaynasın üstüne yağda çevrilmiş salcayı dök Pişene dek kaynat
Bamya: Birazcık küçük doğranmış kuşbaşı eti tencerede azıcık yağla hafif kavur: üzerine soğan doğra birazcık çevir Domates biber de doğranmış olarak gat Birazcık da onnan çevir Sonra karerince su dök Bi saat kırk beş dakka kaynato Daha Sonra bir yemek gaşığı şeker iki limonun suyu tuzlu beygir Kaynayan suyun içine bamyeleri de bırak ineceğine yakın limon veya alacalı olmamış üzümün suyunu ekşilik vermesi için kat
Papara: Gevrek denen yufka ekmeği doğrarlar üzerine et suyu döküp kaşıklarlar *