Nişasta
Bitkilerin başlıca besin depolama bileşiği
imagesnisastanedirnisastaninozelliklerinelerdir5b07f39cb6c17
Nişasta katıksız bir madde olmadığı gibi, her ikisi de karbonhidratların polisakaritler takımından iki bileşimin karışımıdır Amiloz adı verilen birinci maddenin icerdiği 250 300 glikoz altbirimi, sağa doğru kıvrılan bir sarmal biciminde birbirlerine bağlanırlar Amilopetin adı verilen ikinci madde de, amiloza cok benzer, fakat altbirimleri kollara ayrılan bir yapıdadır ve her 25 birimde bir, yeni kollar ana gorevden ayrılır Her iki madde de, enzim etkisiyle kısa surede oluşabilir ya da cozulebilir Işılbireşiminden sonra, amiloz ve amilopektin karışımından oluşan nişasta tanecikleri, bitki hucrelerinin sitoplazmalarında ve patatesin yumrukoku gibi depolama organlarında birikirler sakaroza donuşerek bitkinin ceşitli bolumlerine dağılan nişasta, cozulerek glikoz haline geldikten sonra, hayvanlardaki gunluk enerji gereksinmesinin buyuk bolumunu karşılar Ozellikle Ucuncu Dunya ulkelerinde, insanların beslenmesinde de son derece onemlidir
Bitkilerin başlıca besin depolama bileşiği
imagesnisastanedirnisastaninozelliklerinelerdir5b07f39cb6c17
Nişasta katıksız bir madde olmadığı gibi, her ikisi de karbonhidratların polisakaritler takımından iki bileşimin karışımıdır Amiloz adı verilen birinci maddenin icerdiği 250 300 glikoz altbirimi, sağa doğru kıvrılan bir sarmal biciminde birbirlerine bağlanırlar Amilopetin adı verilen ikinci madde de, amiloza cok benzer, fakat altbirimleri kollara ayrılan bir yapıdadır ve her 25 birimde bir, yeni kollar ana gorevden ayrılır Her iki madde de, enzim etkisiyle kısa surede oluşabilir ya da cozulebilir Işılbireşiminden sonra, amiloz ve amilopektin karışımından oluşan nişasta tanecikleri, bitki hucrelerinin sitoplazmalarında ve patatesin yumrukoku gibi depolama organlarında birikirler sakaroza donuşerek bitkinin ceşitli bolumlerine dağılan nişasta, cozulerek glikoz haline geldikten sonra, hayvanlardaki gunluk enerji gereksinmesinin buyuk bolumunu karşılar Ozellikle Ucuncu Dunya ulkelerinde, insanların beslenmesinde de son derece onemlidir