Niyetsiz Oruç Kabul Olur mu? niyetsiz oruç, amaç etmeden oruç tutmak, oruca niyet etmek 33081 33081 niyetsizoruckabulolurmu5c54447ae5854niyetsizoruckabulolurmu5c54447ae5854 283 425 oruc3jpg33081 Niyetsiz Oruç Kabul Olur mu? oruc3jpg33081 Niyetsiz Oruç Kabul Olur mu? Sual: Gece çalışıyorum Ramazan orucuna kasıt etmeyi unutup yattım Uyandığımda öğle ezanları okunuyordu Artık kasıt edilmez dediler Ben de belki bir çaresi vardır diye akşama kadar bir şey yiyip içmedim Oruçlu gibi durdum Bu orucu kaza etmem gerekir mi? YANIT Niyetsiz oruç sahih olmaz Kaza etmek gerekir Oysa bunun gibi istisnai durumlarda, ibadeti kurtarmak için, zayıf da olsa diğer kavil veya öteki adalet mezheplerde bir çaresi varsa, o taklit edilerek ibadet kurtarılır Hanefî mezhebindeki müctehid imamlardan İmamı Züfer’e kadar, niyetsiz oruç sahihtir Bu imama göre, hedef unutulmuşsa ya da herhangi bir sebeple gaye edilmemişse, o gün orucu bozan bir şey de yapılmadıysa, oruç tutulmuş olur Böyle mecburi durumlarda İmamı Züfer’in kavliyle amel edilir