iltasyazilim
FD Üye
Bana noktalı virgülle iki nokta arasındaki farkı açılayabilir misiniz ?????
Cevap: noktalı virgülle iki nokta arasındaki fark
Noktalı virgül ve iki nokta birbirinden epeyce farklıdır Uygulama yerlerini anlatarak bu farkı daha iyi belirtebiliriz
Noktalı virgül;
Ansızın pozitif birbirini izleyen cümleyi ayırmada kullanılır
Örneğin: Yeldim yeldim, yele verdim; ekmeğimi sele verdim
Bunun yanında noktalı virgül; Nitelik farkı bulunan sözcüklerin aralarında kullanılır
Bağlaçlarla bağlanan cümlelerde, bağlaçtan önce kullanılabilir
Bağlaç olan sözcüklerin yerine kullanılabilir
İki nokta ise iyice farklıdır İki nokta ise:
Kendisinden sonradan örnek verilecek cümlenin sonuna konur:Yeni harfler alındıktan daha sonra eski yazı ile bir tek sözcük bile yazmayan iki kişi görmüşümdür: Atatürk ve İnönü!
(Falih Rıfkı Atay)
Kendisinden daha sonra izah etme yapılacak cümlenin sonuna konur:Kendimi takdim edeyim: Meclis kâtiplerindenim
(Falih Rıfkı Atay)
Edebî eserlerdeki ortak konuşmalarda, konuşan kişinin adından daha sonra konur: Bilge Kağan: Türklerim, işitin! *
Cevap: noktalı virgülle iki nokta arasındaki fark
Noktalı virgül ve iki nokta birbirinden epeyce farklıdır Uygulama yerlerini anlatarak bu farkı daha iyi belirtebiliriz
Noktalı virgül;
Ansızın pozitif birbirini izleyen cümleyi ayırmada kullanılır
Örneğin: Yeldim yeldim, yele verdim; ekmeğimi sele verdim
Bunun yanında noktalı virgül; Nitelik farkı bulunan sözcüklerin aralarında kullanılır
Bağlaçlarla bağlanan cümlelerde, bağlaçtan önce kullanılabilir
Bağlaç olan sözcüklerin yerine kullanılabilir
İki nokta ise iyice farklıdır İki nokta ise:
Kendisinden sonradan örnek verilecek cümlenin sonuna konur:Yeni harfler alındıktan daha sonra eski yazı ile bir tek sözcük bile yazmayan iki kişi görmüşümdür: Atatürk ve İnönü!
(Falih Rıfkı Atay)
Kendisinden daha sonra izah etme yapılacak cümlenin sonuna konur:Kendimi takdim edeyim: Meclis kâtiplerindenim
(Falih Rıfkı Atay)
Edebî eserlerdeki ortak konuşmalarda, konuşan kişinin adından daha sonra konur: Bilge Kağan: Türklerim, işitin! *