Norovirüs enfeksiyonları sık sık gündeme gelen konulardan biridir. Norovirüs yeni tanımlanmış bir virüs değildir. Son yıllarda pratik tanısal testlerin uygulamaya girmesi norovirüs tanımını kolaylaştırmaktadır.
Hastalık salgınlar şeklinde seyreder. Norovirüs enfeksiyonu enfekte su ve gıdalarda bulaşmaktadır.
Ülkemizdeki salgınlar genellikle su kaynaklıdır. Kanalizasyon ve su alt yapısının yetersizliği salgınların ortaya çıkmasına yol açar.
-
2008 Aksaray -
2014 Tavşanlı -
2016 Elbistan -
2018 Sakarya salgınları birçok insanın hastalanmasına neden olmuştur.
Norovirüslerin yılda 685 milyon kişide ishale neden olduğu ve bu vakaların 200 milyonunun 5 yaşından küçük çocuklar olduğuna dikkat çekilmektedir. Gelişmekte olan ülkelerde 5 yaş altındaki çocukların ölümlerin önemli bir nedenidir. En sık Aralık ve Şubat ayları arasında görülür.
Milyonlarca insanı etkileyen bu virüs son derece de bulaşıcıdır. Kusma ve ishalle başlayan hastalıkta bulaşıcılık başlangıçta çok yüksek olup ,hasta kişilerin kusmuğu ve dışkısında milyonlarca virüs bulunmaktadır. Bulaşıcılık süresi iki hafta olarak tanımlanır ve hastalığın başlangıcında çok yüksektir.
Norovirüs enfeksiyonundan korunma önemlidir.
-
Kişisel hijyene dikkat edilmelidir. -
Sabun ve su kullanarak eller yıkanmalıdır.
- Yemek hazırlarken
- Yemeğe başlamadan eller yıkanmalıdır.
-
Sebze ve meyveler dikkatlice temizlenmelidir. -
Kabuklu deniz ürünleri pişirilmeli, çiğ olarak tüketilmemelidir.
-
Norovirüs enfeksiyonu geçiren bireyler en az iki gün yemek hazırlama işlevlerinden uzak kalmalıdır. -
Salgınların olduğu durumlarda sular kaynatılarak tüketilmelidir.
Tedavide istirahat ve sıvı desteği önerilmektedir.
Çiğ gıda tüketmeyiniz.
Ellerinizi yıkayınız.
Norovirüs enfeksiyonundan korununuz.