Nufus sayımı belirli bir bolge ve ulke icinde yaşayan insanların sayılarının belirlenmesi icin yapılmaktadır Kişilerin sahip oldukları mesleki ozellikler, eğitim, cocuk sayısı gibi genel soruların sorularak belirlenmesini sağlamaktadır TUİK tarafından duzenli olarak belirli aralıklarla gercekleştirilmektedir İnsanların yaşam bolgeleri ve ihtiyaclarına gore devletin organlarının belirlenmesi adına iyileştirme yapılmaktadır Bolgelere ve yerlere gore hizmet verilmesi adına nufus sayımındaki sayıları goz onunde bulundurulur Bir cok soru yoneltilerek kişilerin bilgileri alınarak yaptırımların sağlanması icin ihtiyac duyulur
Nufus sayımı yapılırken memurların soruları;
Cinsiyet, yaş, hanede yaşayan kişi sayısı, yakınlık derecesi, doğum yeri, ozurluluk durumu, goc varsa durumu ve nedeni, okuma yazma bilenlerin sayısı, medeni durum, yaşayan cocuklar, iş durumu, işsizlik durumu, iş arama ve aramama sebebi, asıl meslekler
Mulkiyet durumu, oda, banyo, mutfak ve suyun konuttaki durumu
Toplum icinde yaşayan insanları nufuslarına yonelik gelecekteki ihtiyaclar belirlenerek giderilmesi yapılmasıdır Hanede cocuk sayısı oğrenilerek gelecek zamanda eğitim ve oğretim hayatında ihtiyacların karşılanması icin yeni okul, okul ihtiyacları sağlanarak giderilmesidir
Nufus sayımı yapılırken memurların soruları;
Cinsiyet, yaş, hanede yaşayan kişi sayısı, yakınlık derecesi, doğum yeri, ozurluluk durumu, goc varsa durumu ve nedeni, okuma yazma bilenlerin sayısı, medeni durum, yaşayan cocuklar, iş durumu, işsizlik durumu, iş arama ve aramama sebebi, asıl meslekler
Mulkiyet durumu, oda, banyo, mutfak ve suyun konuttaki durumu
Toplum icinde yaşayan insanları nufuslarına yonelik gelecekteki ihtiyaclar belirlenerek giderilmesi yapılmasıdır Hanede cocuk sayısı oğrenilerek gelecek zamanda eğitim ve oğretim hayatında ihtiyacların karşılanması icin yeni okul, okul ihtiyacları sağlanarak giderilmesidir