
Müslümanlar için en kıymetli aylardan biri olan Ramazan'ın içindeyiz. Bu ayda gün doğumundan gün batımına kadar yeme-içmeye orta verilir. Akabinde iftar vaktinde ise oruç hurma ile açılır. Pekala bu gelenek nereden geliyor? İftarda oruç neden hurma ile açılır? Orucun hurma ile açılmasının sebeplerini yazdık...????
Hurma, Orta Doğu ve Kuzey Afrika menşeili bir çeşit meyvedir. Zira bu bölgeniz sıcak ve çöl iklimi, hurma ağacının gelişmesi için eksiksiz hava şartlarını sağlar.
Bu sebeple hurma Orta Doğu mutfak kültürünün temel ögelerinden biridir. Yemeklerde sıklıkla kullanılır.
Ama Ramazan'da iftarı hurmayla açmanın özel bir sebebi var.
Orucu hurmayla açmak Hz. Muhammed'in bir hadisidir. Hz. Muhammed "Herhangi biriniz iftar etmek istediği vakit orucunu hurma ile açsın. Hurma bulamazsa, su ile iftar etsin. Su paktır." hadisiyle orucun hurmayla açılmasını tavsiye etmiştir.
Öncelikle bu sebeple Müslümanlar, iftarda oruçlarını hurmayla açar.
Dini ve kültürel ehemmiyetine ek olarak, hurma, bilhassa uzun saatler boyunca oruç tuttuktan sonra, yüksek şeker içeriği nedeniyle anında güç artışı sağlar.
Aynı vakitte gün boyunca düşük kan şekerini, baş ağrısını ve yorgunluğu önler.
İftarda yemek yemeye başlamadan evvel birkaç hurma yemek hem sindirime yardımcı olur, hem de yüksek lif ölçüsü sayesinde gece uzunluğu fazla yemek yemenizi önler.
Hurmanın öteki yararları ve hurmalı tarifler için: