bilgisayarci
FD Üye
AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan son iki yılda iktidara yakınlığıyla bilinen yedi vakfa müsaadesiz para toplama yetkisi verdi.
Birgün'den İsmail Arı'nın haberine nazaran, İçişleri Bakanlığı’na bağlı Sivil Toplumla Bağlantılar Genel Müdürlüğü’nün müsaade almadan yardım toplama hakkına sahip kuruluşlar listesinde AKP’ye yakınlığıyla bilinen çok sayıda vakıf yer alıyor.
?TÜGVA VE TÜRGEV’E AYRICALIK
Bilal Erdoğan’ın yöneticisi olduğu Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı (TÜRGEV), Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) ve Beşir Toplumsal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’ne 2018 yılında müsaade almadan para toplama hakkı verildi.
ESKİ AKP YÖNETİCİSİ
Yurtdışındaki FETÖ okullarının devralınması maksadıyla 15 Temmuz Darbe Girişimi’nin akabinde kurulan Maarif Vakfı’na da müsaadesiz para toplama hürlüğü verildi. Kurucuları ortasında AKP’li isimlerin de yer aldığı ve eski AKP İstanbul Vilayet Lider Yardımcısı Yusuf Tülün’ün lideri olduğu İlim Yayma Cemiyeti de bu yıl müsaadesiz para toplama hakkına sahip kuruluşlar ortasında yer aldı.
AKP’Lİ ESKİ BELEDİYE LİDERİ
AKP’li eski Beykoz Belediye Lideri Yücel Çelikbilek’in lideri olduğu İlim Yayma Vakfı’nın 2 Ağustos tarihinde Cumhurbaşkanı kararıyla “İzin almadan yardım toplama hakkına sahip kuruluş” statüsüne alındığı öğrenildi.
İHLAS VAKFI DA LİSTEDE
İhlas Holding’in vefat eden lideri Enver Ören’in kurduğu İhlas Vakfı da para toplama özgürlüğü verilen vakıflar ortasında yer aldı. İhlas Vakfı, 25 Ağustos tarihli kararla müsaade almadan para toplama hakkına sahip oldu.
Yeni hükümet sistemi ile daha evvel İçişleri Bakanlığı’nın önerisi ve Bakanlar Şurası Kararı gerektiren müsaadesiz para toplama hakkını alabilmek için Cumhurbaşkanı'nın kararı kâfi sayılmıştı.
Kanunun bu hakkı düzenleyen unsuru, “Kişiler ve kuruluşlar, yetkili makamdan müsaade almadan yardım toplayamazlar. Lakin, kamu faydasına çalışan dernek, kurum ve vakıflardan hangilerinin müsaade almadan yardım toplayabilecekleri, Cumhurbaşkanınca belirlenip ilan edilir” biçiminde değiştirilmişti.