Proteinler de canlı organizmaların temel bileşenlerindendir ve hücrelerin içindeki her süreçte yer
alırlar. Çoğu protein metabolizma için yaşamsal bir role sahiptir. Bedensel işlevlerimizi sürdürmek için her
gün yeterli miktarda kaliteli protein tüketmemiz gerekiyor.
Ağırlıklı olarak et ürünleri ve soya gibi bitkisel ürünlerde bulunan protein saçtan tırnaklara tüm
hücrelerimizin işlevsel ve yapısal bir bileşeni. Suyun ardından, bedende en çok bulunan molekül protein.
Protein kaslarımızda, cildimizde, kemiklerimizde, saçımızda, bağışıklık sistemimizde ve bedenimizin tüm
diğer kısımlarında bulunuyor. Protein, bedeninizdeki dokuları oluşturuyor, koruyor ve yeniliyor. Çocukluk,
erişkinlik ve gebelik sırasında büyüme ve gelişme için de özellikle önemli.
PROTEİN TOZU DİYET
OBEZİTE CERRAHİ SONRASI PROTEİN TÜKETİMİNİN ÖNEMİ
Protein, beslenmemizin önemli bir parçasıdır. İnsan vücudu protein sentezi için yaklaşık 20 farklı
aminoaside ihtiyaç duyar. Bunlardan 8 tanesi elzemdir, yani vücutta sentez edilmemektedir. Bunlar:
izolösin, lösin, lizin, meti-onin, fenilalanin, treonin, triptofan ve valin’dir. Bir de histidin aminoasidi
bulunmaktadır, bu aminoasidin elzem olup olmadığı araştırılmaktadır.Onbir de elzem
olmayan(DAA)aminoasit bulunmaktadır.
Elzem aminoasitler(IAA) vücut dışındaki kaynaklardan alınmalıdır. Bir besindeki protein elzem
aminoasitleri bize sağlıyorsa, bu protein “tam protein” olarak adlandırılır. Eğer bütün elzem aminoasitleri
sağlamıyorsa, eksik protein olarak adlandırılır. Hayvansal kaynaklı besinlerde neredeyse tüm esansiyel
aminoasitler bulunur, ancak bu bitkisel kaynaklı besinler için söz konusu değildir.
Bütün et ve diğer hayvansal ürünler tam protein kaynağıdır. Bu ürünler arasında sığır eti, kuzu eti, kümes
hayvanları, balık, kabuklu deniz ürünleri, yumurta (tam proteinlerin en iyi kaynağı), süt ve süt ürünleri yer
almaktadır. Hububat, meyve ve sebzelerdeki proteinler “eksik proteinler” olarak kabul edilirler. Bitkisel
proteinler bütün elzem aminoasitleri içermek ve tam protein oluşturmak için kombine edilebilirler
Günlük protein alımı kilogram başına 1-1.2 gr olmalıdır.Obezite cerrahisi olan kişilerin günlük alınan
kalori miktarında ve protein miktarında azalma olmaktadır.İlk 15 gün süt ve yoğurt dışında hayvansal
kaynaklı protein alımı olmadığı için dışarıdan protein alınması son derece önemlidir.İçeriği IAA olan
protein takviyelerini tercih etmeniz gerekmektedir. Ayrica “protein sindirilebilirliği düzeltilmiş aminoasit
skoru”(PDCAAS) 100 olması gerekmektedir.Bu PDCAAS değerine göre yumurta beyazı, kazein ve izole
soya proteini 1.00 tam değer ile en kaliteli proteinler arasında yer almaktadır. Bu değerlendirmeye göre
kırmızı et 0.92; bezelye unu 0.69; tam buğday ise 0.40 protein değerine sahiptir.
Protein seçerken dikkat edilmesi gerekenler
İzole whey protein olması önemlidir.Biyolojik etkinliğine zarar vermeden laktoz,yağ gibi maddelerden
arındırılmış oldukları için daha yüksek oranda protein içerirler.Laktoz içermedikleri için rahat
sindirilirler.Elzem olan ve olmayan tüm aminoasitleri içerirler
Whey protein konsantresi içeriğinde laktoz vardır. Süt alerjisi ve laktoz intoleransı olan veya gaz problemi
yaşayan kişilerde hassasiyet yaratabilir.İçeriğindeki protein miktarı %29 ila %89 arasında değişmektedir.
Kollejen bazlı protein takviyeleri vücudun ihtiyacı olan elzem aminoasitleri içermedikleri için tercih
edilmemelidirler.
1 ölçek whey proteinde ortalama 23-25 gr protein içermelidir.
Obezite cerrahisinden sonra günde 60-80 gr protein alınması çok önemlidir. Günde 2 ölçek protein
takviyesi(süt ile hazırlanmış) 60 gr protein alımı sağlamaktadır. Özellikle ilk 15 gün tüketime önem
vermek gerekmektedir.15 gün sonrasında günlük beslenmemize yumurta,et,tavuk,balık gibi hayvansal
kaynaklı gıdalar ilave edileceği için protein desteğine gerek kalmayabilir.Diyetisyeninize danışarak sizin
için en doğru beslenme önerilerini öğrenebilir ve uygulayabilirsiniz.