Yiyeceklerle ehliyetli protein alınamadığında likit yahut toz protein ek olarak kullanılır. Günlük ulaşılması gereken protein ölçüsü olağan beslenme ile karşılanmaya başlandığında beslenme bilirkişisinin ön görüsünde protein takviyeleri diyetten çıkarılabilir.
Kullanılan proteinin ölçüsü kadar kaliteside ehemmiyet taşımaktadır. Bir azığın protein kalitesi o proteinin esansiyel aminoasit içeriğine bağlıdır. Tabiatta dokuz zaruri (elzem), on bir de elzem olmayan amino asit vardır. Proteinler kalite bakımından tam ve eksik protein kaynakları olarak ikiye ayrılır. Tam protein; esansiyel amioasitlerin hepsini içeren, sindirim nispeti yüksek kümedir.
Tam (kaliteli) Protein Kaynakları: Yumurta, süt ürünleri(süt, ayran, yoğurt, kefir ), balık, sığır eti, kümes hayvanları, soya ürünleri…
Eksik protein; temel dokuz aminoasidin hepsini gereğince içermez.
Eksik Protein Kaynakları; Fasülye, nohut, barbunya, ceviz, badem, yerfıstığı, pirinç, arpa, buğday, yulaf ve umumi olarak bitkisel kaynaklı proteinlerdir.
Ameliyat sonrası protein seçimleri öncelikli olarak kaliteli protein kaynakları olmalıdır. Obezite cerrahisi sonrası hastaların günlük 60-80 gr protein almaları gerekmektedir.
Proteinlerin tokluk hissini uzatma etkiside vardır. Ameliyat sonrası az ölçüde besin tüketen hastalarda mide boşalım vadesini uzatmak, uzun periyodik tokluk hissi oluşturmak içinde proteinler, seçim olarak karbonhidratlardan evvel konum almalıdır. Sonuç olarak hastaların kendilerine ’’ Her öğünde protein kaynaklı bir besin tükettim mi ? ’’ diye sormaları ve beslenme alışkanlıklarını bu formda oluşturmaları gerekir.
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.