Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Obezite (şişmanlık) ameliyatı sonrası beslenme.

Hoş geldin! ardaakdmr tarafından topluluğumuza katılmaya davet edildiniz. Kaydolmak için lütfen burayı tıklayın.
Obezite (şişmanlık) ameliyatı sonrası beslenme.
0
160

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
37
F-D Coin
73
Ameliyat sonrası beslenme yapılan obezite ameliyat tipine bağlı ufak farklılıklar göstermekle birlikte benzeri tarafları da mevcuttur. Obezite ameliyatı ile artta bırakılan midenin hacmi 30-150 ml arasında değişir. Bu nedenle yeni midenin kapasitesinin bu kadar olduğu unutulmamalıdır. Bu ameliyat esnasında mide uzunluklu uzunluğuna stapler dediğimiz bir zımba çeşidi ile kesildiği için bu midenin uygunlaşması için bir devir gerekecektir bu devir süreside yaklaşık olarak 4 hafta olarak belirlenmiştir. Bu 4 hafta boyunca birinci vakitlerinde sulu-yumuşak besinler sonrasında ise püre haline getirilmiş besinler alınmalıdır. Buradaki maksat kilo vermenin yanında güzelleşmekte olan mideye zarar vermemek. Ameliyat sonrasında sağlıklı kilo verebilmek için hakikat besin seçimi ve makul beslenmeyle ile birlikte egzersiz hayati kıymet taşımaktadır. Ameliyat sonrasında beslenme alışkanlıkları ve hayat biçimi değişikliği kalıcı kilo kaybı için esastır.
Ameliyat sonrası periyotta hastaların alışılagelmiş diyetlerine geçmek için bir geçiş diyet programlarına uymaları lazım. Aşağıda bu geçiş diyeti 4 ana aşamaya bölünerek anlatılacaktır. Bu aşamalar arası geçişte ameliyatı yapan merkezin yönlendirmesi gerekmektedir.

Hastalar bir evvelki aşamadaki beslenmeyi yapabildikleri ölçüde başka aşamaya geçmelidirler. Bir sonraki aşamaya geçince zorlanıyorlarsa bir evvelki aşamaya geri dönmeliler. Bazen kimi besinleri birinci etapta tüketirken rahatlıkla tolere edemeyebilirsiniz. Bu durum olağandır. Daha sonra tekrardan denemekten vazgeçmeyin.

Şayet pürelenmiş yiyecekleri tolere etme sorunu yaşıyorsanız:

1.Yeme suratınızı daha da yavaşlatmayı deneyin.
2.Porsiyonu azaltın.
a) Yiyecekleri bezelye büyüklüğünde küçük modüllere ayırın.
b) Tüm azık modüllerini süzün.
c) Baharat ve çeşniler (acı sos ve acı biber hariç) kullanarak lezzetlendirin.
3. Bütün bunlara karşın tolere edemiyorsanız makul bir vade ara verebilirsiniz.

Püre haline getirilmiş azıklar tüketmekte zorlanıyorsanız alternatifi olarak püre halindeki bebe mamaları da kullanılabilir. Azar ölçüde öğünler halinde günde 6 öğünden daha çokça alarak günlük 700 ml civarında besin alınmalıdır. Öğünler arasında günlük 1.5 litreden daha çokça likit alınmalıdır.

Obezite ameliyatı sonrası uzak durulması gereken besinler:

Konsantre şekerler; yağ ile kızartılmış besinler; ve alkol (Şeker, gofret, çikolata Şekerleme Reçel, marmelat Bal, pekmez Aromalı içecekler, hazır meyve suları Pasta, börek Konserve Şerbet Dondurma, Çörek – kek - Donat Kızarmış azıklar )

Obezite (şişmanlık) ameliyatı sonrası beslenme aşamalarının şeması

Aşama 1.

1. gün :

Yalnızca hudutlu orantıda su

1-3 gün :

Havaya kaldırılınca ardı görülecek seviyedeki berrak sulu azıklar (çay, su, şekersiz komposto suyu, elma suyu, et suyu)( bu likitlerin posası olmayacak)

Hasta bu likitleri 30-40 dakika arlıklarla sık sık almalıdır.

3-6. gün:

+sulu çorbalar, yoğurt, peynir, şekersiz kompostolar.

Hasta bu azıkları sık aralıklarla azar azar almalıdır

Taburculuk

Aşama 2:

1-2 hafta:

+çorbalar, yoğurt, beyaz peynir, şekersiz kompostolar ve sulu yumuşak azıklar. Küçük ölçülerde sulu-yumuşak azıklar alınır. Birinci günlerde kendinizi kısa vadede doymuş hissedebilirsiniz zira bir kezde maksimum 60-80 ml azık alabilirsiniz. Bu nedenle kesinlikle günlük öğün 6’dan ziyade olmalı.

2-6 hafta:

Bu sürede100-120 ml yemeği bir öğünde yiyebilecek hale gelebilirsiniz. Y

emeklerinizi mümkün olduğunca yavaş yemeye ihtimam gösterin (Bir öğün yemek yaklaşık 30 dakika sürmelidir.)

Bu aşamada yukarıda 1. aşamada tanımlanan besinlere ek olarak blenderden geçirilmiş azıklar alınabilir.

Yumuşak meyveler (kayısı, şeftali, çilek, karpuz vb.) kolaylıkla alınabilir. Sert meyveler ise blenderden geçirilmelidir.
Günlük öğün 6 dan ziyade olmalı.

Örnekler besinler:

Yağsız süt, Beyaz peynir, süzme peynir, yoğurt ve ayran, Zerzevat yemekleri; âlâ pişmiş olmalıdır. Kıyma eği önerilir.
Blenderden geçirilmiş çorbalar, fasulye ve mercimek, meyve, et (kıyma) ek edilmiş kremalı çorba ve patates püresi, Izgara yahut fırında balık
Rafadan yumurta (3-4 dk. kaynamış). Haftada 3-4 önerilir.
Tüm besinlere yağsız kuru süt tozu eklenebilir

Aşama 3:

1-3 ay:

+güveç (sebze et), kebap, haşlama et, tavuk, pişmiş sebzeler, fasulye ve baklagiller. Gerekirse bu besinler münhasıran birinci devranlar püre haline getirilebilir yahut blenderden geçirilebilir. Gün ve gün ölçüsü biraz artırılabilir.

Günlük öğün sayısı 6 olmalıdır.

Aşama 4:

3.ay dan sonra:

Az yağlı ve az karbonhidratlı tüm katı azıklar uygun çiğnemek kaydıyla alınabilir. Porsiyonlar azar azar artırılmalıdır. Lakin hiçbir devir eski porsiyonlara çıkılmamalıdır.

Öğün sayısı da birinci devirler 5-6 Daha sonrasında 4-5 formunda azaltılabilir.

Vitamin desteği:

Demir ve çinko üzere mineralleri de içeren bir multivitamin, birinci yıl boyunca günlük olarak alınabilir. Ameliyattan dört hafta sonra çiğnenebilir yahut hap biçiminde vitamin ve mineraller alınabilir. 12 aydan sonra mahsusen tüp mide ameliyatı yapılan hastalarda ekseriyetle vitamin gereksinimi olanlar dışında vitamin takviyesine gerek yoktur. Vitamin eksikliği olan hastalarda, üç aylık periyodlarda kan değerlerinizde B12 vitamini, folik asit, demir ve mahsusen bayanlarda kalsiyum bedellerinin ölçülmesi gereklidir.

Antibiyotik ve ağrı kesici:

Ameliyattan dört hafta sonra çiğnenebilir ya da hap halinde ağrı kesici, antibiyotik vb. ilaçlar da kullanabilirsiniz.

Su tüketimi:

Su kaybını önlemek için günlük çabucak tüm aşamalarda 1,5 litreden ziyade su tüketilmelidir. Bu likit tüketimi yavaş yavaş ve küçük ölçülerde olmalıdır. Bu likitler daha çok öğün aralarında alınmalıdır. Yemekten sonra likit içmeye başlamak için en az 30-45 dakika geçmesi gerekir.
Alınacak sıvılara örnek: Su ya da şekersiz yahut sıfır kalorili aromalı su, Taze sıkılmış meyve suları, çay, yağsız süt, ayran, şekersiz aromalı maden suya/soda
Alınan sıvının kâfi olduğunun göstergesi yeteri ölçüde idrar yapmakla (bir litreden çok) anlaşılır.

Bütün bunlar ameliyatı yapan hekiminiz ve ekibi tarafından düzenlenir. Şayet hekiminiz farklı bir diyet vermezse bizim uyulmasını istediğimiz ameliyat sonrası beslenme programı bu formdadır.

 

Similar threads

Gastrik by- pass ameliyatı sonrasında oluşturulan yeni mide kesesi yaklaşık 100 ml besin alabilecek kapasiteye sahiptir. Mide kesesinin uygunlaşmasını sağlamak için dört hafta boyunca sulu-yumuşak ve püre haline getirilmiş azıklar alınmalıdır. Cerrahi müdahaleden sonra, beslenmenin iki emeli...
Cevaplar
0
Görüntüleme
192
1. AŞAMA: Açık Sıvı ( Berrak) Diyet Berrak sıvı diyet ameliyat sonrası 1-2 gün boyunca verilir. Azar azar ve sık aralıklarla bir yemek kaşığı ile her saat ortalama 100 ml sıvı verilmelidir. Sıvının miktarı ağırlıklı olarak su olmalı ama beraberinde; berrak tanesiz ve unsuz (az yağlı) et suyu...
Cevaplar
0
Görüntüleme
148
Haber: Olduğunuz ameliyat zayıflamanıza yardım eder. Tek başına sizi zayıflatmaz. Beslenmenize tekrar dikkat etmek zorundasınız. Mümkünse her gün sistemli olarak en az yarım saat yürüyüş yapın. Ameliyat sonrası 3-15. gün: Tanesiz, ağır olmayan çorbalara başlanır. Günde dört öğün dört saat...
Cevaplar
0
Görüntüleme
202
Obezite ameliyatından sonra nelere dikkat etmeli, obezite ameliyatı sonrası beslenme, obezite ameliyat sonrası diyet, obezite ameliyatı sonrası diyet, obezite ameliyatı olanların dikkat etmesi gerekenler nelerdir sizler icin uzmanlarımıza sorduk Aşırı Obezite ameliyatından sonra nelere...
Cevaplar
0
Görüntüleme
100
Zayıflama için yapılan cerrahi prosedürlerden günümüzde en tanınan olanı tüp mide ameliyatıdır. Bu teşebbüste mide uzunlamasına kesilir ve %75-80 i çıkartılır. Kalan mide muza yahut sosise emsal. Mide hacmi küçülür ve alınan azık ölçüsü bu nispette azalır. Mideden çıkarılar kısım midenin en...
Cevaplar
0
Görüntüleme
178
858,506Konular
983,000Mesajlar
33,104Kullanıcılar
droleSon üye
Üst Alt