![104689.jpg](https://asset.doktorsitesi.com/uploads/makale/104689.jpg)
![104689.jpg](https://asset.doktorsitesi.com/media/cache/articleView/uploads/makale/104689.jpg)
Evet mütalaa kusurlarımızın olduğunu nasıl anlarız ?
Mülahaza Yanlışı | Tarifi | Örnek | Alternatif niyet |
Hep-ya da hiç tasavvur | Vakaları yalnızca iki uç kategoride kıymetlendirme | Diyette en ufak bir aksama yaşadığında “Battı balık yan gider” diyerek diyeti bozma | Zararın neresinden dönersem kârdır |
Çabucak bir karara varma | Bir gözlem yapıp bunun tek bir sonucu olabileceğine inanma | Bu hafta kilo veremediğime nazaran kilo vermem imkansız. | Beşerler her hafta kilo vermez, birebir ölçüde yemiş olsalar bile. |
Geleceği olumsuz öngörme | Tek mümkün sonuç bu olmasa da, gelecek hakkında tek bir olumsuz öngörüde bulunma | Gittiğim noktada ikram edilen tatlılara dayanamayacağım. | Kimse bana çetinle bir şey yediremez. Bu duruma hazırlıklı olup öğrendiğim becerileri uygulayabilirim. |
Geleceği olumlu öngörme | Mümkün sonuç hakkında ziyade optimist olma | Yalnızca bir dilim pasta yiyip tatmin olacağım ve duracağım. | Geçmişime baktığımda daima daha fazlasını istediğimi görebiliyorum. |
Olumluyu yok sayma | Kişinin olumlu cihetlerini yahut fiillerini görmemesi yahut bunların sayılmadığını düşünmesi | Birkaç kilo vermiş olmamım bir ehemmiyeti yok, lakin vermek istediğim tüm kiloları verirsem takdiri hak ederim. | Yaptığım her olumlu aksiyon için takdiri hak ediyorum. |
Duygusal nedenselleştirme | Tersine dair kanıtları görmezden gelerek, güçlü bir formda “hissedilen” şeyin gerçek olması gerektiğine inanma | Kilo verme konusunda bu kadar ümitsiz hissettiğime nazaran asla kilo veremeyeceğim. | Herkes hengam zaman ümitsizliğe düşebilir. Bu, olağan bir durum. Programıma sadık kalırsam kilo verebilirim. |
Etiketleme | Kişinin kendisini (veya başkasını), tüm özelliklerini değerlendirmeden, umum olarak olumsuz bir formda etiketlemesi | Çok yediğim için ben iradesizin tekiyim. | Külliyen iradesiz değilim. Yalnızca kilo almama neden olacak yeme davranışlarında bulunan biriyim. |
Zihin okuma | Destekleyen bir olgu olmasa da, oburlarının aklından ne geçtiğine kesin emin olma. | Şayet çok yersem diğerleri hakkımda olumsuz düşünür. | Ne yediğimle ilgilenen kişiler olabilir fakat bir kısmı da ilgilenmeyecek yahut umursamayacaktır. |
Kendini kandırma | Kişinin kendisine öbür devirler inanmayacağınız şeyler söylemesi | Bunu yiyebilirim, bu sayılmaz. | Kalori kaloridir, sayılmaması için bir neden yok. |
İşe yaramayan kurallar koyma | Çevresel etkenleri göz önüne almadan, kişinin kendisine yahut diğerlerine işe yaramayacak kurallar koyması | Yemek çöpe atılmaz. | Çöpe de döksem, yesem de nasılsa artık olacak. Vücudumda bir artık olmasındansa, çöpte bir artık olması daha düzgün. |
Alakasız mevzuları ilişkilendirme | Biribiryle ilgisi olmayan iki kavramı birleştirme. | O kadar sorunluyum ki yemek yemeliyim. | Duygusal yemek yeme kabul edilemez. Kasvetimi tolere etmeyi ve diğer formüllerle çözmeyi öğrenmem gerek. |
Abartma | Ufak bir olgu üzerinden umumî bir kanıya ulaşma | Yemek yemem külliyen denetimimden çıktı. | Yemeyi planlamadığım yiyecekler yedim. Lakin çabucak şu an planımı pratiğe geri dönebilirim. |