Ödem nedir, neden oluşmaktadır ve nasıl atılır? Gelin bu yazımda birlikte bakıp, uygulayalım.
Ödem, damar içinde dolaşan sıvının damarların dışına sızması sonucunda doku ortaları ile cilt altında sıvı birikmesidir. Bedende su dağılımının, kas hücresinde ve kullanılan bölgede istikrarlı biçimde olması gerekiyor. Fakat çok kilo, gerilim, toksin unsurların artışı üzere çeşitli nedenlerle bedenin lenf kanalları tıkanıyor ve bedenden atılması gereken su drene edilemediği için ödeme neden oluyor.
Rastgele bir hastalığa bağlı olmadan karşımıza çıkan ödeme;
-
Fazla kilolu olmak, -
Gerginlik üzere ruhsal gerilim, -
Karbonhidrattan fazla beslenme, -
Çok tuzlu bir beslenme sisteminin olması -
Gereğince su tüketmemek sebep olmaktadır.
1. TÜKETİLEN TUZ ÖLÇÜSÜNÜ AZALTIN
Öncelikle yemeklerinizde kullandığınız tuzu azaltmalısınız. Yediğimiz tüm besinlerde; et, ekmek, peynir vb. tüm besinlerde makul ölçülerde tuz vardır. Dışardan almadığımızda bile beden aldığımız besinlerle tuz muhtaçlığını karşılar. Konserve besinler, salamura besinler, turşu, hazır çorbalar, cips, tuzlu bisküviler üzere besinlerin tuz içeriği hayli yüksektir. Bu tıp besinlerin tüketimi sonlandırılmalı hatta yemek masasından kaldırıp yemeklere kullanılan ölçü azaltılmalıdır. Daha fazla lezzet almak için bol bol yemeklerinizde baharat kullanabilirsiniz.
2. SU TÜKETİMİNİ ARTTIRIN
Şayet az su içiyorsak beden sıvı gelmediği için kendi mevcut suyunu tutacaktır böylece bedenden sıvı kaybı az olacağı için bedende şişkinlik, ödem olacaktır. Ayrıyeten su içmezsek; dolanım sorunları, selülit üzere sorunlarla ödem oluşması kaçınılmazdır. Bu yüzden gün içinde en az 2.5-3 lt sıvı almalısınız. Kahve ve çayı sıvı olarak düşünmeyip, bir fincan kahve / bir su bardağı çay bedenden bir bardak su atacağı için hem su kaybını önlemek hem de artıya geçmek için çay yahut kahve içiminden sonra 2 su bardağı su içmeliyiz. Kâfi ölçüde su içip içmediğini idrarının renginden takip edebilirsin, açık renk olması gereğince su içtiğin manasına gelmektedir.
3. ÖDEM ATICI BESİNLERE YÜK VERİN
Öğünlerinde, kıvırcık, ıspanak, maydanoz, roka, marul, salatalık üzere ödem söktürücü nitelikteki koyu yeşil yapraklı zerzevat ve meyve tercihlerini kiraz, armut, kivi, ananas, kayısı üzere posa içeriği sayesinde ödem söktüren meyvelerden yana kullanmalısınız. Tarçını sütümüzün içine yahut karanfille birlikte kaynatıp içmek bedenimizdeki fazla suyu atmaya yardımcı olacaktır.
4. POTASYUMU ARTTIRIN
Potasyum, bilhassa sodyum – potasyum istikrarını yani tuz ve su oranlarını hücre içerisinde düzenler ve ayarlamaktadır. Bu yüzden potasyumu beslenmede arttırmak hücre ortalarında ki suyu, hücre içine çekecek ve ödemin azalmasına sebep olacaktır. Kayısı, muz, ıspanak, semizotu usulü koyu yeşil yapraklı sebzeler, kurubaklagiller (kuru bakla, kuru börülce, mercimek, nohut, barbunya, kuru fasulye), ceviz ve badem potasyumdan varlıklı besinlerdir.
5. FİZİKÎ AKTİVİTEYİ ARTTIRIN
Sıhhat için spor hayatımızın her anında yer almalıdır. Hareketsiz kaldığınızda kan sirkülasyonu yavaşlar bunun sonucunda, ödem, selülit şekli dolanım sistemi hastalıklarına da sebep olabilir. Bu yüzden kesinlikle haftada en az 3-4 gün sevdiğiniz bir sporu 45-50 dk yaparak nizamlı ve hareketli bir hayat şeklini benimsemelisin.