Rastgele bir illete bağlı olmadan önümüze çıkan ödeme;
· Ziyade kilolu olmak,
· Gerginlik üzere ruhsal gerilim,
· Karbonhidrattan çokça beslenme,
· Çok tuzlu bir beslenme tertibinin olması
. Gereğince su tüketmemek sebep olmaktadır.
Ülkü kilosuna yakın olan bireylerde ödem süreksiz bir sorunken vücut tartısı ziyade olan şahıslarda daha uzun vade baş edilmesi gereken bir sorun haline gelmektedir. Bu nedenle kilo kaybettikçe vücuttaki ödemden kurtulmakta mümkündür. Kilo artışı, gerilim, toksik hususların artışı üzere sebeplerden ötürü vücudumuzda şişkinliğe sebep olup hem de tartıda kilo artışına neden olan ödemden kurtulmanın yolları nelerdir?
1. TÜKETİLEN TUZ ÖLÇÜSÜNÜ AZALTIN
Öncelikle yemeklerinizde kullandığınız tuzu azaltmalısınız. Yediğimiz tüm besinlerde; et, ekmek, peynir vb. tüm besinlerde muayyen ölçülerde tuz vardır. Dışardan almadığımızda bile vücut aldığımız besinlerle tuz gereksinimini karşılar. Konserve azıklar, salamura besinler, turşu, hazır çorbalar, cips, tuzlu bisküviler üzere besinlerin tuz içeriği epeyce yüksektir. Bu cins besinlerin tüketimi sonlandırılmalı velev yemek masasından kaldırıp yemeklere kullanılan ölçü azaltılmalıdır. Daha çokça lezzet almak için bol bol yemeklerinizde baharat kullanabilirsiniz.
2. SU TÜKETİMİNİ ARTTIRIN
Şayet az su içiyorsak vücut likit gelmediği için kendi mevcut suyunu tutacaktır sonunda vücuttan likit kaybı az olacağı için vücutta şişkinlik, ödem olacaktır. Ayrıyeten su içmezsek; dolaşım meseleleri, selülit üzere meselelerle ödem oluşması kaçınılmazdır. Bu yüzden gün içinde en az 2.5-3 lt likit almalısınız. Kahve ve çayı likit olarak düşünmeyip, bir fincan kahve / bir su bardağı çay vücuttan bir bardak su atacağı için hem su kaybını önlemek hem de artıya geçmek için çay yahut kahve içiminden sonra 2 su bardağı su içmeliyiz. Ehil ölçüde su içip içmediğini idrarının renginden takip edebilirsin, açık renk olması gereğince su içtiğin mealine gelmektedir.
3. ÖDEM ATICI BESİNLERE YÜK VERİN
Öğünlerinde, kıvırcık, ıspanak, maydanoz, roka, marul, salatalık üzere ödem söktürücü nitelikteki koyu yeşil yapraklı zerzevat ve meyve tercihlerini kiraz, armut, kivi, ananas, kayısı üzere posa içeriği sayesinde ödem söktüren meyvelerden yana kullanmalısınız. Tarçını sütümüzün içine yahut karanfille birlikte kaynatıp içmek vücudumuzdaki ziyade suyu atmaya yardımcı olacaktır.
4. POTASYUMU ARTTIRIN
Potasyum, mahsusen sodyum - potasyum istikrarını yani tuz ve su orantılarını hücre içerisinde düzenler ve ayarlamaktadır. Bu yüzden potasyumu beslenmede arttırmak hücre aralarında ki suyu, hücre içine çekecek ve ödemin azalmasına sebep olacaktır. Kayısı, muz, ıspanak, semizotu biçimi koyu yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller (kuru bakla, kuru börülce, mercimek, nohut, barbunya, kuru fasulye), ceviz ve badem potasyumdan güçlü besinlerdir.
5. FIZIKÎ AKTİVİTEYİ ARTTIRIN
Sıhhat için spor hayatımızın her anında bölge almalıdır. Hareketsiz kaldığınızda kan dolaşımı yavaşlar bunun sonucunda, ödem, selülit üslubu dolaşım sistemi hastalıklarına da sebep olabilir. Bu yüzden kesinlikle haftada en az 3-4 gün sevdiğiniz bir sporu 45-50 dk yaparak nizamlı ve hareketli bir hayat usulünü benimsemelisin.