Bazen o denli sinirleniyorum ki, elimde ne varsa fırlatıyorum, bağırıp çağırıyor, o an yanımda kim varsa ona vuruyorum, vakit zaman da başıma vuruyorum.
Üstteki satırlar uzayıp gidebilir. Öfkeleniriz ve sonuçları olumsuz olabilir. Pekala Öfke Nedir?
Öfke, doyurulmamış isteklere, istenmeyen sonuçlara ve karşılanmayan beklentilere verilen doğal ve insani bir histir. Evet, öfke de memnunluk, sevinç, keder üzere hislerden biridir. Lakin öfkeyi öteki hislerden ayıran şey, onu denetim etmek istememizdir. Pekala Öfke Denetimi Nedir?
Öfke Denetimi, çoklukla öfkelenmemek ve ziyanlı davranışlarda bulunmamak olarak anlaşılır. Fakat öfke konrolü, öfke hissinin kabul edilip gerçek biçimlerde tabir edilmesidir.
Düşünün ki, “öfkelenmeyeceğim, öfkelenmeyeceğim” diye kendime telkinde bulunuyorum. Aslında öfkemi inkar ediyorum. Tesirli olur mu? Üzgünüm ki hayır.
Kimi durumlar beni sinirlendirebilir, öfkelendirebilir. Tabiatın kanunu deriz ya motamot öyledir.
Değerli olan öfkelendiğimizde ne yaptığımızdır. Şayet kendimize ya da etrafımıza ziyan veriyorsak kimi şeyler yanlış gidiyor olabilir. Öfkemi hakikat tabir edemiyorum.
O halde öfkelendiğimde ne yapabilirim?
-
10’a kadar sayabilirim -
Mum üfler üzere yapabilirim -
Kendi kendime sinirliyim ancak durumu yönetim edebilirim diye tekrarlayabilirim -
Bedenime masaj yapabilirim -
Öfke ortamından sıyrılabilirim, fotoğraf çizerek boya yaparak bir müzik dinleyebilirim. -
Uyuyabilir, duş alabilirim -
Nefes çalışması yapabilirim. -
Öfkemi tanımlayabilirim. (Sen bağırdığında öfkeli hissediyorum) -
Hislerimi bir kağıda müellif ve yırtarım. -
Oyun hamuru sıkar ya da ezerim. (yastık) -
Benimle ilgilenen biriyle hislerimi paylaşırım -
Spor yaparım, hareket ederim -
Bir yastığa bağırırım -
İnançlı bir yerde rahatlayana kadar ağlarım.