![s-d46e461dc021ea8364f0df15db08795289729187.jpg](https://img-s1.onedio.com/id-6035f81357735fb515b5edc2/rev-0/raw/s-d46e461dc021ea8364f0df15db08795289729187.jpg)
Eğitim masraflarını karşılamak için okurken çalışan öğrenciler, salgınla birlikte işsiz kaldı. Evvelki yıllara nazaran burs arayan öğrenci sayısı artarken, gelirleri düşen birtakım kurumlar ise burs vermeyi kesti.
Kovid-19 salgını nedeniyle Mart 2020’de yüz yüze eğitime orta verilmesiyle birlikte üniversite öğrencilerinin de hayatları baştan sona değişti.
Eğitim masraflarını karşılamak için süreksiz işlerde çalışan öğrenciler, işlerinden ayrılmak zorunda kaldılar. Salgın öncesinde öğrencilere yönelik birçok iş bulmak mümkündü.
Garsonluk, anketörlük, stant hostesliği, özel ders hocalığı, kurslarda imtihan gözetmenliği, paketleme vazifelisi üzere çeşitli işlerde günlük 50 TL ile 150 TL ortasında kazanabilen öğrenciler, yalnızca haftanın belirli günlerinde çalışarak birçok masrafını karşılayabiliyorlardı. Ancak salgınla birlikte tüm gelir kapıları kapandı.
Kimi, geliri olmadığı için konutundan ya da kaldıkları yurtlardan ayrılıp ailesinin yanına döndü. Ailesinin maddi durumu berbat olan öğrencilerse geçinmekte zorluk yaşıyorlar.
"İhtiyaçlarımızı karşılamak ve geçinmek çok zor"
Milliyet gazetesinden Ozan Ömer Kadüker'in haberine nazaran, salgın sonrasında işsiz kalan öğrencilerden kimileri, yaşadıkları sıkıntıları şöyle anlattı:
Cansu Bican : Geçen yıl YKS’ye hazırlık için kursa gidiyordum. Onun parasını çıkarmak maksadıyla satış temsilciliği yapıyordum. Şu an ideoloji okuyorum. Ailemle yaşıyorum ve salgın nedeniyle hepimiz işsiz kaldık. 5 kişilik ailemizin tek geliri babamın işsizlik ödeneği. Gereksinimlerimizi karşılamak ve geçinmek çok sıkıntı.
Batuhan Çelen : Hemşirelik öğrencisiyim. Ders kitapları, staj materyalleri, üniformalar derken masraflar çok ağır geliyordu. Ben de eğitimime dayanak olması için garsonluk ve kurslarda imtihan gözetmenliği yapıyordum. Salgında her yer kapanınca işsiz kaldım. O yüzden kahır yaşadım. Burs için birçok yere başvurdum ancak hiç olumlu dönüş almadım.
Hatice K. : Mimarlık öğrencisiyim proje çıktılarımız çok değerli. İmtihan periyodunda hem paftaya hem de maket materyallerine 1.000 TL para gidiyor. Fotokopi, kitap masrafları hariç. Bu da aileme fazla geldiği için ozalitçide çalışıyordum. Salgınla işsiz kaldım. Online derslerde masraflarımız düştü fakat ikinci devir kısmım açılacakmış. Ders materyallerinin fiyatları ise 3’e 5’e katlandı. Bir yandan da bu ortamda tekrar çalışma konusunda çekincem var. Tahminen online bir iş bulabilirim.
Aleyna T. : Hemşirelik öğrencisiyim. Part-time işler yapıyordum. Lakin işsiz kaldım. Online eğitim nedeniyle masraflar düştüğü için geçinebiliyorum fakat üniversiteler açılırsa dert yaşarım. Rastgele bir yerden burs alamıyorum.
Sayılar gitgide yükseliyor
Geliri olmayan öğrenciler için burslar cansuyu demek. Başarılı gençlere dayanak olmak için verilen bursların fiyatları 1500 TL’ye kadar çıkabiliyor. Salgında ailesi ya da kendisi işsiz kalan öğrencilerin vakıf ve derneklerin verdiği burslara olan talebi arttı. Öte yandan birtakım şirketler ve hayırseverler işlerinin berbata gittiğini belirterek burs vermeyi kesti ya da yeni devirde burs müracaatlarını almadı.
Burs veren kurumlara, salgın sonrasında yaşanan gelişmeler soruldu. Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG) , hem burs arayan öğrenci hem de bağış yapan kurumların sayısında artış yaşandığı bilgisini verdi.
Çağdaş Eğitim Vakfı (ÇEV) ise burs veren kurumlarda kısmi bir azalma olduğunu söyledi.
Çağdaş Hayatı Destekleme Derneği (ÇYDD) de hem kişisel bağışlar hem de kurumsal bağışlarda artış olduğunu ve kurum bazında birçok yeni firmanın dayanak vermeye başladığını kaydetti.