öğrencilerimizin ülkeye maliyetleri nurettin konaklı Bir öğrencinin ülkeye maliyeti Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Strateji Geliştirme Başkanı Nurettin Konaklı, 6 ilde pilot uygulama ile hayata geçirilen Türkiye'de Eğitimin Finansmanı ve Eğitim Harcamaları Data Idare Sistemiprojesi baştan sona eğitimin ve bir öğrencinin Türkiye'ye maliyetinin ortaya çıkarılacağını kaydetti Ulusal Eğitim Bakanlığı Taktik Geliştirme Başkanlığı ile Hacettepe Üniversitesi'nin ortak düzenlediği Türkiye'de Eğitimin Finansmanı ve Eğitim Harcamaları Veri Yönetim Sistemikonulu görüşme, Antalya Falez Özkaymak Hotel'de gerçekleştirildi Toplantıya katılan MEB Strateji Geliştirme Başkanı Nurettin Konaklı, MEB'in teknoloji kullanımında dünyada 8'inci sırada olduğunu kaydetti Bütün atamaları elektronik ortamda yaptıklarını kaydeden Nurettin Konaklı, Dört ayda yapılan işlemler, 40 saniyede gerçekleştiriliyor MEB'in 303 milyon YTL tutarındaki tüm taşınırları tescil altına alındı Şimdi ise sayıları 46 bine ulaşan millet ve özel okulumuzun girdi ve harcamalarını kayıt altına alıyoruz Bunu sağlayabilmek için de Türkiye'de Eğitim Finansmanı ve Eğitim Harcamaları Bilgi Yönetim Sistemi Projesi uygulamasına başlanıyordiye konuştu BİR ÖĞRENCİNİN ÜLKEYE MALİYETİ Arasında Antalya, İstanbul, İzmir, Şanlıurfa, Trabzon ve Malatya'nın da bulunduğu 6 ilde pilot uygulamaya geçildiğini ve çalışmaların başlatıldığını bildiren Nurettin Konaklı, Antalya'dan başlattığımız eğitim çalışmalarına, il ve ilçe milli eğitim müdürleri katılıyor Seminerlerde proje uygulamaları ile ilgili detay bilgilendirme yapıyoruz 2005 yılından bu yana tüm yatırımları tescil altına alınan MEB'in bu proje sonucunda eğitim sisteminin gelir ve gideri tescil altına alınıyor Proje 2011 yılına değin bütün Türkiye'de uygulamaya konulmuş olacakdiye konuştu Proje bir uçtan bir uca eğitimin ve bir öğrencinin Türkiye'ye maliyetinin çıkacağını bildiren Nurettin Konaklı, şunları söyledi: Hangi ülkeden olursanız olun, istendiği lahza Türkiye'nin eğitim harcamasının ne olduğu görülebilecek Bu proje tüm OECD ülkelerinde başlatıldı Tanıdık Olmayan ülke temsilcilerinin ‘Ülkenizde eğitime ne harcıyorsunuz Bir öğrencinize okul öncesi, ilköğretim ve lisede harcamalarınız ne dek’ gibi sorularına da yanıt olacak Daha önce birçok kalem tescil altına alınamadığı için ülke eğitim harcamalarına ve öğrenci maliyetine yansıtılamadığı için çok minik rakamlar karşımıza çıkıyordu Bu proje ile daha realist rakamları ortaya koyabileceğiz Mesela; öğrenciye bahşedilen özel ve kamu kurum bursları, çanta ve kırtasiye yardımları, İl Özel İdaresi aracılığı ile karşılanan masraflar, elektrik su parası gibi kalemler bir araya geldiğinde ve hesaplandığında, Türkiye'nin eğitim maliyeti ve bir öğrenciye yapılan masraf nedir ortaya çıkacakBAĞIŞLAR İZLENEBİLECEK Proje sonunda, gönüllü kişi ve kurumların yaptıkları bağış ve katkının nasıl kullanıldığını izleyebileceğini kaydeden Konaklı, MEB ve merkezi yönetim, Türkiye genelinde toplam eğitim harcamalarını daha süratli ve ayrıntılı biçimde tespit edebilecek, planlama ile denetleme faaliyetlerini daha etkili yürütebilecek Böylece hesap verebilirlik ve şeffaflık düzeyi manâlı ölçüde artırımmış olunacakdiye konuştu Keza anlaşmalar gereği milletlerarası kuruluşlara verilmesi gereken bilgilerin zamanında ve aktüel olarak sağlanabileceğini belirten Nurettin Konaklı, Merkezi yönetimin kaynakları, Ulusal Eğitim esas ilkelerinden olan, eğitimde fırsat ve olanak eşitliğinin sağlanması doğrultusunda yönlendirilecek Diğer yandan araştırmacılar ve veri dağıtıcısı kurumlar aktüel ve çözümlenebilir veriye hızlı ve etkili biçimde ulaşabilecekdedi
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.