Öğretim Ve Usul Teknikleri İle İlgili Yenilikler Ve Gelişmeler Konuya öğretme yöntemlerinin açıklamasını yaparak başlayalım Öğretme yöntemleri; Anlatım, Tartışma, Misal olay, Gösterip yaptırma, Problem çözme, ve bireysel egzersiz yöntemleri ANLATIM: Daha fazla sunuş aracılığıyla öğretme sağlanır ve öğrenme öğretme sürecinde en fazla kullanılan yöntemlerden biridirBu yöntemleöğretmen merkezli kısa zamanda çok konu aktarılabilirDüzenli dinleme alışkanlığı kazandırırÖğrencilerin not alma özelliğini geliştirirAncak bu üstünlüklerine rağmen,öğrenceleri edilgen kılma,öğrenciden dönüt alamama ,dersin monotonlaşması gibi sakıncaları da vardırBu yöntemi kullanırken,yöntemin sakıncalarını eksilmek için anlatım süresi öğrencileri sıkmayacak kadar kısa tutulmalı,herkesin anlayacağı bir dil kullanılmalı,anlatım örnekler ve görişit araçları ile zenginleştirilmelidir TARTIŞMA:Bir konu üzerinde öğrencileri düşünmeye yöneltmektir Öğrenci Öğretmen ilişkisi daha kuvvetlenir Öğrenciler kendi düşüncelerini söyleyebilir ve derse faal katılımları söz konusudur Öğrenciye çözümleme birleşim ve değerleme gücü kazandırır Yapılan tartışmalarda mutlaka sonuca gidilmeye çalışılmalıdır Tartışmayı yöneten kişi konuya ve tartışmacılara etken olmalıdırAğız Dalaşı yöntemi problem çözme,yeni kavramları kullanma,eski bilgileri yeni durumlara tatbik,tenkit düşünme yeteneklerinin geliştirilmesinde kullanılabilirKavga yoluyla öğrenciler güzel hitabe ,düşündüklerini sözel olarak ifade edebilme,fikirlerini emin ölçütlere dayanarak savunma,başkalarının düşüncelerine saygılı olma gibi özelliklerini geliştirebilirler MISAL OLAY: Hakiki hayatta karşılaşılan problemlerin sınıf ortamında çözümlenmesi aracılığıyla öğretim sağlanmasıdır Öğrenciler; problem çözmeyi, tahlil edip sonuca ulaşmayı öğrenirlerGenellikle sosyal konularla ilgili öğrenmelerde etkili bir metotturÖğrencilere reel yaşamdan veya hoca kadar üretilen senaryolarla verilen örnekler üstünde tartışmalar ve çözüm üretmeleri istenebilir Öğretmenler bu yöntemi kullanırken belirlenen olayların öğrencilerin gelişim düzeylerine uygun olup olmadığına dikkat etmelidir GÖSTERİP YAPMA: Bir işlemin uygulamasını , bir araçgerecin çalışmasını önce gösterip yorumlama sonrada öğrencilere yaptırma yöntemidirBu metot özellikle fenbilimleri,sıhhat bilimleri,ceset eğitimi ve spor,müzik ve diğer sanat dallarının öğretiminde kullanılmaktadırGösteri metodu öğrenme sürecini fazla kısa bir zamanda gerçekleştirir PROBLEM ÇÖZME: Öğrencide ilgiyi artırır Kalıcı öğrenmeyi sağlar Bilgi toplama ve tanımlama gücünü geliştirirÖğrenciler problem çözme yeteneklerini geliştirdikçe kendilerine olan güvenleri de artarProblem çözmede amaç öğrencilerin bilgilerini fazla farklı alanlara yönlendirilmiş alanlara transfer edebilme yeteneklerini geliştirmektirÖğretmen bu metotta önceleri bir model sonradan ise bir kılavuz rolünü üstlenmelidir KIŞISEL ÇALIŞMA YÖNTEMİ: Yaparak yaşayarak öğrenme yoludur Eğitimde yöntem kavramı ele alındığında , öğrencilere yeni davranışlar kazandırma işleminin nasıl gerçekleştirileceği konusu karşımıza çıkmaktadır Eğitim hedeflerinin gerçekleşmesi yerinde bir yöntemin seçilmesiyle sağlanır bu nedenle her ders için tek bir usul değil çok bambaşka yöntemlerin kullanılması gereklidir ÖĞRETİM TEKNİKLERİ Usul ve teknik çoğu vakit karıştırılmaktadır Usul başlıca hedefe varmak için izlenen en kısa yol, teknik ise öğretme yönteminin uygulamaya sipariş verme biçimi yada derslik içinde yapılan işlemlerin bütünüdür GRUPLA ÖĞRETİM TEKNİKLERİ BEYİN FIRTINASI: Bir konuya çözüm getirmek karar devretmek ve düş yoluyla us ve düşünce üretmek için kullanılan marifetli tekniktirBuna keşif fırtınası da denilmektedir Beyin fırtınası ile problem çözmede istenilen düşünce yöntemleri farklılık göstermekle birlikte en fazla yaralanılan çözüm yolları benzerinden kullanma ,düşünce bağlantıları kurma ve zarardan yarar çıkarmadırBeyin fırtınası aracılığıyla var olan probleme olabildiğince fazla çözüm üretilmektedir EĞLENCE: İzleyicilere bir işin nasıl yapılacağını göstermek ya da genel ilkeleri izah etmek için başvurulan tekniktir Gösterinin özellikleri: Tüm öğrencilerin iyi işitiyor ve görüyor olması gereklidir Meçhul terimler kullanılmamalıdır ,sorular sorulmamalıdır SORU CEVAP: Öğrencilere düşünme ve söylev alışkanlıkları kazandırma bakımından önemli bir tekniktir Söylev zorluğu çeken öğrenciler sabırla dinlenmeli onları küstah davranışlardan kaçınılmalıdır ROL YAPMA:Öğrencinin kendi duygu ve düşüncelerini diğer bir kişiliğe girerek ifade etmesini sağlayan tekniktirAyrıca bu metot öğrencilerde empati yeteneğinin geliştirilmesine ve kullanılmasına tezgâhtar olur DRAMA: Öğrencilerin hangi durumlarda nasıl davranılması gerektiğini yaşayarak öğreten bir tekniktir Drama etkili ve titiz dinleme yeteneğini geliştirirkişinin kendine olan güvenini artırır Kavrama yeteneğini ve yaratıcılığını geliştirir, hitabeti geliştirir Dile hakimiyeti ve açıklama yeteneğini geliştirir BENZETİM: Öğrencilerin bir olayı gerçekmiş gibi ele alıp üstünde eğitici alıştırma yapmalarını sağlayan tekniktir Tahlil ve sentez yapabilme yeteneklerini geliştirir Diğer bireylerle daha iyi iletişim kurabilirler MİKRO ÖĞRETİM:Öğret –bitmiş öğret tekniğidir EĞİTSEL OYUNLAR:Öğretilen bilgilerin pekiştirilmesi ve daha dar bir ortamda bitmiş edilmesini karşılayan tekniktir KIŞISEL ÖĞRETİM TEKNİKLERİ: Öğrenme hızlarındaki çeşitlilik ve öğrenciler arasındaki bireysel farklılığın giderilmesi her öğrencinin öğrenme hızına yerinde düşecek bir öğretim yapılması öğretim tekniği kullanılırken öğretme ve öğrencilere yeni roller düşmektedir PROGRAMLI ÖĞRETİM: Bu teknikte öğrenci belirlenen maksat ve davranışlara kendi idrak ve hızıyla kişisel bir alıştırma sonucunda ulaşmaktadır BİLGİSAYAR DESTEKLİ ÖĞRETİM: Bilgisayarı öğretme sürecinde öğretmenin yerine geçecek bir seçenek değil sistemi tamamlayıcı güçlendirici bir vasıta olarak girmesi esastır Yerinde öğretim programları doğruca öğrenci kendi hızında çalışır Isteği değin yeniden yapabilir Uygulanışıogretimvemetodteknikleriileilgiliyeniliklervegelismeler5c58b2e03199bgifalt :A :A :Alıştırma ve tekrar programı , problem çözmeye yönelik programlar , birebir öğretim programları, benzetim programları, biçiminde uygulayarak eğitim ortamlarına getirilmektedir Bilgisayarlı öğretimin iki temel niteliği etkililik ve yararlılıktır Etkililik, eğitimin görevlerini daha iyi başarma yönünden umut vaat ederken yararlılık niteliği geleneksel uygulamaları değiştirmeyi açıklama eder Bilgisayarların eğitimde uygulanması tercüme makineleri, bilgisayara bağımlı öğretim araçları, süratli döküm işleme sistemleri, mikro bilgisayar,bilgi işlem merkezleri ve değişik cins ve düzeylerdeki ağlar ve sistemler gelişmiştir İnternet bunlardan günümüzde her gün azıcık daha ileri düzeye dürüst gitmektedir seçme parça