Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Öğretmen Okullarının Kuruluş Yıldönümü İle İlgili Yazı

Öğretmen Okullarının Kuruluş Yıldönümü İle İlgili Yazı

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
58
Öğretmen Okullarının Kuruluş Yıldönümü hakkında Yazı
Öğretmen Okullarının Kuruluş Yıldönümü yazı

1838 yılında II Mahmut döneminde çocukların rüşt yani buluğ çağı yaşına dek okuyabilmeleri için Ortaokul düzeyinde Rüştiyeler açıldı
Çocuklar rüşt yaşına dek bu okullarda öğrenim gördüler
16 Mart 1848 tarihinde Rüştiyelere öğretmen yetiştirmek üzere 3 yıl süreli Darül Muallimini Rüşdi adını taşıyan bir okul kuruldu
Bu tarih, öğretmen okullarının ilk kuruluş tarihi olarak kabul edilmektedir ve bu tarihe göre 16 Mart 2002 günü hoca okullarının kuruluş yıldönümü olarak kutlanıyor

1973 yılında yürürlüğe giren 1739 sayılı Milli Eğitim Esas Kanunu öğretmenlerin yüksek öğrenim görmeleri zorunluluğunu getirdiğinden, ilkokullara Sınıf Öğretmeni yetiştirilmesi için 19741975 öğretim yılından itibaren İlköğretmen Okullarının bir kısmında iki takvim Eğitim Enstitüleri açıldı 1982 yılında yürürlüğe giren 41 sayılı Kanun Hükmündeki Kararname ile iki yıllık Eğitim Enstitüleri Eğitim Yüksek Okuluna dönüştürülerek Eğitim Fakültelerine bağlandı Eğitim Fakülteleri olmayan yerlerde de Rektörlüklere bağlandı Eğitim Yüksek Okullarının süresi 19891990 öğretim yılından itibaren dört yıla çıkarıldı Eğitim Yüksek Okullarının bazıları Eğitim Fakülteleriyle birleşti ve bu kurumlar Sınıf Öğretmenliği Bölümünedönüştü

Rektörlüğe tabi olan Eğitim Yüksek Okulları da Eğitim Fakültelerine dönüştürüldü Günümüzde öğretmen yetiştirmede karşılaşılan yetersizlikler ve yaşanan sorunlar, geçmişteki başarılı modelleri anımsamaya, zaman zaman o modellere özlem duyulmasına neden olmalı ama; hoca okullarının kuruluş yıl dönümleri ahenkli olarak kutlanmaktadır

Öğretmenlik ruhunun kazandırıldığı, hoca yetiştirmede niteliğin önemsendiği 155sene önce başlatılan ve uzun yıllar sürdürülen uygulamaların daima anımsanmasını diliyor, öğretmenlerimizi sevgi ile hürmet ile selamlıyoruz *

858,481Konular
981,442Mesajlar
29,604Kullanıcılar
Üst Alt