iltasyazilim
FD Üye
Öğretmenlerin görevleri nelerdir
Öğretmenin görevleri
*vesvese gerginliği her zaman anlar ve bunu en aza indirir
*öğrencilerin birey olduğunu ve bireysel ilgiye gereksinim duyduğunu farkeder ve öğrencilerin kendilerini iyi duyumsamamalarını sağlar
*çalışmaya içten inanır ve bunu negatif baskı yapmadan gerçekleştirir
* öğrenci ve aileleri olumlu bir şekilde değerlendirir ve çalışma ortaklığı kurması gerektiğini anlar
* bağırmaktan kaçınır,serin kanlı ve disiplinlidir
* eleştiriden çok övgüyü seçim eder
* öğrencilerin coşkusunu ,yeteneğini ve bireyselliğini ayrım eder
* öğrenme ürünlerini ilginç ve değişik yorumlar
* esas becerileri öğretebilmek için öbür öğrenme yaşantıları düzenler
* yaratıcılık ve merak öğelerini öğrenme deneyimlerinde anahtar olarak kullanır
* her kurumda değişşikliği olumlu ve zorunlu görür
*öğrencilerin özelliklerine ve konuya yerinde öğretim biçimleri geliştirir
mesleki nitelikler:öğretmenin mesleki nitelikleri şöyle sıralanabilir:
*öğretim sürecini planlama:öğretmen öğretim sürecini evvelden ne değin iyi planlarsa öğrenciler öyle basit ve etkili öğrenir
öğretme öğrenme sürecinin etkin olabilmesi yerinde yöntem ve tekniklerin seçimine bağlıdır
*Etkili iletişim kurma: iyi iletişim kurma becerilerinin başındaöğretmenin açık anlaşılabilir ve doğru bir dil kullanması gelmektedir
*derslik yönetimi: derslik yönetimi öğrencilerle etkili irtibat kurabilme sınıf içi sorunların çözümünde öğrencilere öz tatminkarlık ve içsel denetimkazandırma, çatışmaları en üye indirerek öğretimin verimliliğini yükseltme becerisidir
* etkin derslik yönetimi:
* öğrenci katılımını arttırır
* olumsuz davranışları azaltır
* öğrenmeye ayrılan süreyi arttırır öğrenci başarısına katkıda bulunur
* öğrencilerin yükümlülük ve davranışlarını denetleme becerilerini geliştirerek bu konularda içsel ölçütler oluşturmalarını sağlar
* zamanı etkili yararlanma :
öğretim zamanını etkin kullanmanın temel koşulu,öğretim sürecinin evvelden ve iyi bir biçimde planlanmasıdır
*öğrenmeleri değerleme:
öğrenmeyi değerlendirmenin en etkin yolu, değerlendirmenin girişte ,işlem devam ederken ve çıkışta yapılmasıdır *
Öğretmenin görevleri
*vesvese gerginliği her zaman anlar ve bunu en aza indirir
*öğrencilerin birey olduğunu ve bireysel ilgiye gereksinim duyduğunu farkeder ve öğrencilerin kendilerini iyi duyumsamamalarını sağlar
*çalışmaya içten inanır ve bunu negatif baskı yapmadan gerçekleştirir
* öğrenci ve aileleri olumlu bir şekilde değerlendirir ve çalışma ortaklığı kurması gerektiğini anlar
* bağırmaktan kaçınır,serin kanlı ve disiplinlidir
* eleştiriden çok övgüyü seçim eder
* öğrencilerin coşkusunu ,yeteneğini ve bireyselliğini ayrım eder
* öğrenme ürünlerini ilginç ve değişik yorumlar
* esas becerileri öğretebilmek için öbür öğrenme yaşantıları düzenler
* yaratıcılık ve merak öğelerini öğrenme deneyimlerinde anahtar olarak kullanır
* her kurumda değişşikliği olumlu ve zorunlu görür
*öğrencilerin özelliklerine ve konuya yerinde öğretim biçimleri geliştirir
mesleki nitelikler:öğretmenin mesleki nitelikleri şöyle sıralanabilir:
*öğretim sürecini planlama:öğretmen öğretim sürecini evvelden ne değin iyi planlarsa öğrenciler öyle basit ve etkili öğrenir
öğretme öğrenme sürecinin etkin olabilmesi yerinde yöntem ve tekniklerin seçimine bağlıdır
*Etkili iletişim kurma: iyi iletişim kurma becerilerinin başındaöğretmenin açık anlaşılabilir ve doğru bir dil kullanması gelmektedir
*derslik yönetimi: derslik yönetimi öğrencilerle etkili irtibat kurabilme sınıf içi sorunların çözümünde öğrencilere öz tatminkarlık ve içsel denetimkazandırma, çatışmaları en üye indirerek öğretimin verimliliğini yükseltme becerisidir
* etkin derslik yönetimi:
* öğrenci katılımını arttırır
* olumsuz davranışları azaltır
* öğrenmeye ayrılan süreyi arttırır öğrenci başarısına katkıda bulunur
* öğrencilerin yükümlülük ve davranışlarını denetleme becerilerini geliştirerek bu konularda içsel ölçütler oluşturmalarını sağlar
* zamanı etkili yararlanma :
öğretim zamanını etkin kullanmanın temel koşulu,öğretim sürecinin evvelden ve iyi bir biçimde planlanmasıdır
*öğrenmeleri değerleme:
öğrenmeyi değerlendirmenin en etkin yolu, değerlendirmenin girişte ,işlem devam ederken ve çıkışta yapılmasıdır *