Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Öğretmenler günü kutlama yönetmeliği

Öğretmenler günü kutlama yönetmeliği
0
119

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
58
öğretmenler günü kutlama yönetmeliği
öğretmenler günü anma yönergesi MEB
öğretmenler günü kutlama programı

öğretmenler günü anma yönetmeliği Milli Eğitim Bakanlığının Devlete Ait gazetede bulunan Öğretmenler günü anma yönetmeliği

ÖĞRETMENLER GÜNÜ KUTLAMA YÖNETMELİĞİ

Resmî Gazete

: 2611199221417

Tebliğler Dergisi

: 211219922372

Ilave ve Değişiklikler:
1) 1911200224941 RG (ARALIK 20022543 TD)

BİRİNCİ BIRIM

Genel Hükümler

Niyet
Madde 1 Bu Yönetmeliğin amacı, Atatürk'ün Irk Mektepleri Başöğretmenliğini kabul buyurdukları 24 Kasım tarihinin Öğretmenler Günü olarak kutlanmasına ilişkin esasları düzenlemektir

Kapsam
Madde 2 Bu Yönetmelik, Öğretmenler Gününün amaçlarını, anma kurullarının ödev, yetki sorumlulukları ile Anma Gününe ilişkin esasları kapsar

Takviye
Madde 3 Bu Yönetmelik, 3797 sayılı Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilât ve Görevleri Hakkında Kanun, 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu hükümlerine göre hazırlanmıştır

Öğretmenler Gününün Amacı

Madde 4 Öğretmenler Gününün amacı;

a) Bütün öğretmenlerin Atatürk inkılâp ve ilkeleri ile Atatürk'ün eğitim ve öğretime ilişkin hafıza ve idealleri doğrultusunda birlik ve beraberliklerini sürekli kılmak,

b) Öğretmenler arasındaki sevgi ve hürmet bağlarını desteklemek ve meslekî dayanışmayı canlı tutmak,

c) Mesleğe yeni giren aday öğretmenlerin yemin etmelerini temin etmek, mesleklerinin yüceliği şuurunu vermek,

d) Mesleğe ömür vererek emekli olmuş öğretmenlerin hizmetlerini şükranla hatırasına yapmak,

e) Hoca ve öğretmenlik mesleğinin kamuoyuna daha iyi tanıtılmasını temin etmek ve bu konu hakkında kamuoyunu bilinçli ve sağduyu ülkü getirmek,

f) Öğretmenlik mesleğinin toplumumuzdaki değerini gözetmek, gururlandırmak ve saygınlığını çoğaltmak,

g) Hoca, öğrenci ve veli bütünlüğünü canlı yakalamak,

h) Öğretmenlik mesleğinde çevresinde tanınan, sevilen ve üstün başarısı bilinenlerin bu niteliklerini diğer meslektaşlarına örnek olacak şekilde tanıtmaktır

İKİNCİ BIRIM

Kutlama Faaliyetleri

Madde 5 Öğretmenler Günü dolayısıyla Millî Eğitim Bakanlığı merkezinde, illerde, ilçelerde ve yurt dışı temsilciliklerinde anma kurullarınca düzenlenen programlara tarafından törenler yapılır Ayrıca, okullarda ve okulu bulunan öteki kurumlarda da törenler düzenlenir

Kutlama törenleri, anma kurullarınca kararlaştırılacak mektep ya da uygun görülecek yerlerde yapılır

Törenlere, emekli, çalışmakta olan öğretmenler ile öteki davetliler katılırlar

Öğretmenler Günü Kutlama Programları

Madde 6 Öğretmenler günü anma programında;

a) Anıtkabir'e, Atatürk Anıtları ve büstlerine çelenk konularak Atatürk'e, Türk Millî Eğitimine hizmetleri geçen, şehit olan ve ebediyete intikal eden Türk öğretmenlerine hürmet duruşunda bulunulması ve İstiklâl Marşının söylenmesi,

b) Günün anlam ve önemini gösteren konuşmaların yapılması,

c) Öğretmenlik mesleği ile ilgili temsillerin verilmesi,

d) Edebiyat, sanat ve bilim alanlarında, öğretmeni ve öğretmenlik mesleğini konu alan yarışmalar düzenlenmesi ve derece alanların ödüllendirilmesi,

e) Öğrencilerin anma faaliyetlerine daha fazla katılımlarının sağlanması amacıyla, okullarda öğrenciler arasında düzeylerine göre öğretmenlik mesleği ile ilgili şiir, kompozisyon, resim ve yarı, yarışmalar düzenlenmesi, derece alanlara armağanlar verilmesi,

f) İmkânlar ölçüsünde öğretmenlerin de devir alabileceği açık oturum, panel, sempozyum, konferans, çözümleme ve benzeri etkinliklere yer verilmesi,

g) Emekli öğretmenlerle halen görevde yer alan öğretmenler ve velilerin öğretmenlik mesleği ve eğitimöğretimle ilgili hatıralarını anlatması,

h) Millet kurum ve kuruluşları, özel kuruluşlar, TRT ve basın ile halkın öğretmenler gününe katılımlarının sağlanması,

ı) Folklor ve spor gösterilerinin yapılması,

gibi faaliyetlere yer verilir

Madde 7 24 Kasım günü, eğitim kurumlarında öğretmenlikle ilgili ders içi ve ders dışı faaliyetler yapılır Yapılacak kutlama faaliyetleri gündüz ve gece sürdürülebileceği gibi, kutlama programının daha geniş bir zamanı gerektirmesi veya kutlama gününün resmî tatil gününe ya da resmî tatil günü arifesine rastlaması halinde bu zaman genişletilebilir Anma günü eğitim kurumları, Türk Bayrağı, flâmalar, afişler ve Atatürk'ün eğitimle ilgili ya da öğretmenlik mesleği ile ilgili sözlerinden oluşan dövizlerle donatılır

Madde 8 Her sene Öğretmenler Günü dolayısıyla; Merkez Anma Kurulunun yapacağı düzenlemelere tarafından, merkez, il, ilçe ve yurt dışındaki kutlama kurullarınca, TRT ve basın organları aracılığıyla günün manâ ve önemini gösteren yayınlar yapılması sağlanır

ÜÇÜNCÜ BIRIM

Kutlama Kurulları ve Görevleri

Anma Kurullarının Kuruluşu

Madde 9 Öğretmenler Günü dolayısıyla, Millî Eğitim Bakanlığı merkezinde, il ve ilçe merkezleri ile yurt dışı temsilciliklerinde Öğretmenler Günü Anma Kurullarıkurulur

İlçe Kutlama Kurulu

Madde 10 İlçe kutlama kurulu; kaymakamın başkanlığında ilçe millî eğitim müdürü, ilçe millî eğitim müdürünün uygun göreceği bir şube müdürü ve ahali eğitim merkezî müdürü ile ilçe eğitim müdürünün önerge edeceği ve kaymakamın uygun göreceği bir ilkokul, bir ortaokul veya ilköğretim okulu ve bir orta dereceli okul müdüründen oluşur

Gerektiğinde anma kurulunda yeteri değin mektep yöneticisi ve hoca de görevlendirilebilir

İlçe Kutlama Kurulunun Görevleri

Madde 11 İlçe anma kurulunun görevleri şunlardır:

a) Her yıl Mart ayı içinde çevre özellikleri ve imkânları göz önünde bulundurularak anma faaliyetlerinin plân ve programlarını planlamak,

b) Merkez ve il anma kurulları kadar yayımlanın genelge ve emirlerin gereğini gerçekleştirmek,

c) Hazırlanan kutlama faaliyetlerinin plân ve programlarını Mayıs ayı; bu konudaki çalışma raporunu da en geç Eylül ayı ardına kadar il kutlama kuruluna yollamak,

d) Hazırlanan kutlama faaliyetleri plân ve programlarına tarafından Öğretmenler Gününü, amaç ve önemine yaraşır şekilde hatırasına yapmak,

e) Öğretmenler Günü törenlerini izleyen 15 gün içinde değerleme raporlarını il anma kuruluna göndermek

İl Anma Kurulu

Madde 12 İl Anma Kurulu; valinin veya görevlendireceği vali yardımcısının başkanlığında millî eğitim müdürü, ilköğretim müfettişleri kurulu başkanı, yerinde görülecek bir millî eğitim müdür yardımcısı ya da şube müdürü ile il millî eğitim müdürünün önerge edeceği ve valinin uygun göreceği bir ilkokul, bir ortaokul ya da ilköğretim okulu ve bir orta dereceli mektep müdüründen oluşur Komite çalışmalarına valinin veya yardımcısının katılmaması durumunda il millî eğitim müdürü kurul başkanlığı görevini yürütür
Gerektiğinde kutlama kurulunda yeteri dek mektep yöneticisi ve hoca de görevlendirilebilir

İl Kutlama Kurulunun Görevleri

Madde 13 İl Kutlama Kurulunun görevleri şunlardır:

a) Her yıl çevre özelliklerini ve imkânlarını göz önünde bulundurarak kutlama faaliyetlerinin plân ve programlarını Mart ayı içinde, bu konudaki alıştırma raporunu ise en geç Eylül ayı sonuna kadar hazırlamak,

b) Merkez anma kurulu tarafından hazırlanan genelge ve emirlerin gereğini yerine getirmek, bu genelge ve emirleri ilçe kutlama kurularına ulaştırmak,

c) İlçe anma kurullarından gelen anma faaliyetleri plân ve programlarını inceleyip değer biçmek, ilin genel anma faaliyetlerini, yapılan plân ve programlar doğrultusunda yönlendirmek ve koordinasyonu temin etmek,

d) Hazırlanan anma faaliyetleri plân ve programlarına kadar Öğretmenler Gününü; manâ ve önemine yaraşır şekilde hatırasına yapmak,

e) Öğretmenler Günü törenlerini izleyen bir ay içinde yapılan çalışmaları gösteren değerleme raporlarını merkez anma kuruluna göndermek

Ant Ettirme ve Hizmet Şeref Belgesi Verilmesi (Öbür: 1911200224941 RG)(1)

Madde 14 (Öbür: 1911200224941 RG) Merkez İl ve İlçe Anma Kurulları;

a) Kutlama törenlerinde mesleğe yeni başlayan öğretmenlerin ANTetmelerini,

b) Bakanlık kadrolarından sene içinde emekli olanlar için hizmet asalet belgelerinin düzenlenmesini ve tören esnasında ilgililere ya da temsilcilerine verilmesini sağlar

Törende kendisi ya da temsilcisi bulunmayanların belgeleri adreslerine gönderilir

Merkez Kutlama Kurulu

Madde 15 Merkez Kutlama Kurulu;

Millî Eğitim Bakanlığı Müsteşarı ya da görevlendireceği bir müsteşar yardımcısının başkanlığında; Denetim Kurulu Başkanı, bir Talim ve Edep Kurulu üyesi, Hoca Yetiştirme ve Eğitimi Genel Müdürü, Okul Öncesi Eğitimi Genel Müdürü, İlköğretim Genel Müdürü, Ortaöğretim Genel Müdürü, Erkek Teknik Öğretim Genel Müdürü, Kız Teknik Öğretim Genel Müdürü, Ticaret ve Turizm Öğretim Genel Müdürü, Din Öğretimi Genel Müdürü, Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürü, Yüksek Öğretim Genel Müdürü, Dış İlişkiler Genel Müdürü, Yurt Dışı Eğitim Öğretim Genel Müdürü, Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü, Özel Eğitim Rehberlik ve Danışma Hizmetleri Genel Müdürü, Personel Genel Müdürü ile Öğretmene Hizmet ve Sosyal İşler, Yayımlar, Yönetimsel ve Mali İşler, İşletmeler, Sıhhat İşleri ve Çıraklık, Meslekî ve Teknik Eğitimi Geliştirme ve Yaygınlaştırma Fonu Dairesi Başkanlarıyla, Merkez Yürütme Birimi Başkanından oluşur

Bu kurula, faaliyetlerin gerektirdiği öteki kurum ve kuruluşlardan da temsilci eğlence edilebilir

Merkez Kutlama Kurulunun Görevleri

Madde 16 Merkez Kutlama Kurulunun görevleri şunlardır:

a) Öğretmenler Günü dolayısıyla Millî Eğitim Bakanlığınca düzenlenecek anma faaliyetlerinin plân ve programlarını Mart ayı içinde aranje etmek ve bir genelge ile ilgililere duyurmak,

b) Öğretmenlik mesleği ile ilgili olarak, Türkiye genelinde yarışmalar sıralamak, değer biçmek, verilecek ödülleri saptamak,

c) Öğretmenler Günü'nün Türkiye genelinde bir program bütünlüğü içerisinde yürütülmesini karşılamak, gerekli tedbirleri almak ve ilgililere duyurmak,

d) Öğretmenler Günü kutlamaları ile ilgili olarak, öteki bakanlıklar, kurum ve kuruluşlar, Yüksek Öğretim Kurumu, TRT ve basınla gerekli ilişkileri ayarlamak,

e) Öğretmenlik mesleğine ilişkin açık oturum, panel, sempozyum ve konferans gibi faaliyetleri planlamak,

f) İl, ilçe ve yurt dışı temsilcilikleri kutlama kurullarının yönetmelik esaslarına tarafından çalışmalarını takip etmek,

g) Yurt içinde ve yurt açık havada kutlama faaliyetlerinin yönetmelik esaslarına kadar yürütülmesini temin etmek

Yurt Dışı Anma Kurulu

Madde 17 Yurt dışı temsilciliklerimizde görevli yer alan eğitim müşavirlikleri ile eğitim ataşeliklerinde de Öğretmenler Günü kutlama kurulları oluşturulur

Anma kurulu, büyükelçi ya da başkonsolosun başkanlığında veya görevlendirecekleri kendi nezdindeki eğitim müşaviri yahut eğitim ataşesinin başkanlığında, yerinde görülecek sayıda öğretmenden, öğretmen bulunmayan yerlerde ise, ataşeklik mensubu iki personelden oluşur

Yurt Dışı Kutlama Kurulunun Görevleri

Madde 18 Yurt Dışı Anma Kurulunun görevleri şunlardır:

a) Her sene Mart ayı içinde çevre özellikleri ve imkânları göz önünde bulundurularak anma faaliyetlerinin plân ve programlarını sıralamak,

b) Merkez Anma Kurulu kadar yayımlanan genelge ve emirlerin gereğini yapmak,

c) 24 Kasım günü, bölgelerinde düzenlenen törenlere öğretmenlerin, velilerin, çevrede bulunan Türk vatandaşlarının ve mahallî eğitimcilerin katılmalarını karşılamak ve törenlerin istenen amaca ulaşması için zorunlu tedbirleri edinmek,

d) 24 Kasım Öğretmenler Günü törenlerini izleyen bir ay içinde değerleme raporlarını Merkez Kutlama Kuruluna yollamak

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Merkez Yürütme Birimi ve Görevleri

Merkez Yürütme Birimi

Madde 19 Öğretmenler Günü anma faaliyetleri dolayısıyla Bakanlıkça yapılacak her türlü meslek ve işlemlerin yürütülmesi için Öğretmene Hizmet ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı bünyesinde bir Merkez Yürütme Birimioluşturulur

Gerektiğinde Merkez Yürütme Birimine yardımcı olmak üzere Millî Eğitim Bakanlığına emrindeki öteki dairelerden de en düşük şube müdürü düzeyinde geçici olarak personel görevlendirilir

Merkez Yürütme Biriminin Görevleri

Madda 20 Merkez Yürütme Biriminin görevleri şunlardır:

a) Merkez Kutlama Kurulu tarafından alınan kararların uygulanmasını temin etmek,

b) Merkez Kutlama Kurulunun plân ve programlarında yer alan her türlü faaliyeti yürütmek,

c) Millî Eğitim Bakanlığı birimleri ve öteki kurumlarla olan ilişkileri sıralamak,

d) Öğretmenler Günü namına alınan tüketim malzemelerinin depolanmasını ve en iyi şekilde kullanılmasını sağlamak,

e) Öğretmenler Günü ile ilgili olarak yapılacak yarışmaların şartnamelerini düzenlemek ve Merkez Anma Kuruluna arzetmek,

f) Öğretmenler Günü kutlamalarıyla ilgili her türlü değerlendirme iş ve işlemleri yürütmek,

g) Öğretmenler Günü anma faaliyetleri ile ilgili her türlü sekreterya işlerini yürütmek

BEŞİNCİ BÖLÜM

Öğretmenlik Mesleğine Giriş ve Hizmet Haysiyet Belgesi

Öğretmenlik Mesleğine Antre

Madde 21 Her sene 24 Kasım günü, Öğretmenler Günü olmanın yanında, Öğretmenlik mesleğine yeni girenlerin ant içme günüdür

24 Kasım Öğretmenler Günü'nde öğretmenlik mesleğine yeni girmiş olanlar, kutlama kurullarının yapacakları düzenlemeye kadar aşağıdaki yemini ederler

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASINA, ATATÜRK İNKILÂP VE İLKELERİNE, ANAYASADA İFADESİNİ BULAN TÜRK MİLLİYETÇİLİĞİNE SADAKATLE BAĞLI KALACAĞIMA; TÜRKİYE CUMHURİYETİ KANUNLARINI TARAFSIZ VE DENKLIK İLKELERİNE BAĞLI KALARAK UYGULAYACAĞIMA; TÜRK MİLLETİNİN MİLLÎ, AHLÂKÎ, İNSANÎ, MANEVÎ VE KÜLTÜREL DEĞERLERİNİ BENİMSEYİP KORUYUP BUNLARI GELIŞTIRMEK İÇİN ÇALIŞACAĞIMA; İNSAN HAKLARINA VE ANAYASANIN ESAS İLKELERİNE DAYANAN MİLLÎ, DEMOKRATİK, LÂİK BİR HUKUK DEVLETİ OLAN TÜRKİYE CUMHURİYETİNE KARŞI DEVIR VE SORUMLULUKLARIMI BILEREK, BUNLARI DAVRANIŞ HALİNDE GÖSTERECEĞİME NAMUSUM VE ŞEREFİM ÜZERINE ANT EDERİM

Hizmet Itibar Belgesi

Madde 22 (Öbür: 1911200224941 RG) Yıl içinde; hizmet süresi, yaş haddi ve afiyet nedenleriyle Bakanlık kadrolarından emekli olanlara Hizmet Şeref Belgesiverilir

Hizmet asalet belgeleri, merkez teşkilâtında Bakan, taşra teşkilâtında valilerce verilir

Re'sen veya sicil aracılığıyla emekliye sevk edilenler ile hangi nedenle olursa olsun meslekten ya da Devlet memurluğundan çıkarılanlara Hizmet Itibar Belgesiverilmez

ALTINCI BIRIM

Farklı Alanlara Yönlendirilmiş Hükümler

Madde 23 Öğretmenler Günü kutlama faaliyetleri ile ilgili olarak Millî Eğitim Bakanlığı merkez, taşra ve yurt dışı teşkilâtında yapılacak harcamalar, Millî Eğitim Bakanlığı bütçesine konulan ödeneklerden ve 3418 sayılı Kanunla sağlanan ilave kaynaktan karşılanır

Yürürlükten Kaldırılan Hükümler

Madde 24 12 Eylül 1983 gün ve 18163 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Öğretmenler Günü Kutlama Yönetmeliğiile 03061985 tarih ve 2189 sayılı Tebliğler Dergisi'nde yayımlanan Öğretmenler Günü Kutlama Yönetmeliğiek ve değişiklikleri yürürlükten kaldırmıştır

Yürürlük

Madde 25 Sayıştay ve Maliye ve Gümrük Bakanlığının görüşü alınarak hazırlanan bu Yönetmelik Resmî Gazete'de yayımı tarihinde yürürlüğe girer

Yürütme

Madde 26 Bu Mevzuat hükümlerini Millî Eğitim Bakanı yürütür *