Öğretmenleri Sömüren Dersaneler… İşsiz öğretmenler ordusunun artan bir şekilde büyümesi,genç eğitimcileri “emek sömürüsünün ve dershane rantının mağduru haline getirdi Ulusal Eğitim Bakanlığı göre atanmadığı için resmen mesleğine başlayamayan binlerce hoca adayı,dershanelerde sigortasız,12 saati bulan mesai süresiyle,200 YTL’ye dek inen ücretlerle hedeflemek zorunda kalıyorGenç eğitimcilerin mesleğine saygısı da,sevgisi de giderek körelirken,dershaneler haksız kazanç sağlıyor AKP hükümetinin “sınırlı öğretmen alımı politikası “mağdur eğitimci kitlesini büyütüyorOkulu bitiren,KPSS’ye artan bir şekilde branşı için istenen puanı bölge,oysa kuradan adı çıkmadığı için devlet okullarına atanamayan öğretmenler,emek sömürüsünün kucağına itiliyorDershanelerin kapısını çalan genç eğitimcilerin en öncelikle sosyal güvencesi bulunmuyor;çünkü büyük bölümünün sigortaları yatırılmıyor 200 YTL ÜCRET Aldıkları aidat de hoşnutluk düzeyinden oldukça uzak kalırken en az ücreti bulmayan paralara ders verenler bulunuyorDershanelerin ödediği maaş 200300 YTL’ye kadar iniyorÜstelik yalnızca atanmayanlar yok,eğitim veya fenedebiyat fakültelerinin son sınıflarında okuyan öğretmen adayları da bu çarkın içinde yer alıyor YASA YOK SAYILIYOR Dershanelerden bir bölümünün sözleşme yaparak öğretmenleri çalıştırdığına değinen Eğitimiş İstanbul 1 Nolu Şube Başkanı Vahap Güzey de “Dershane öğretmenlerinin kayda değer bir bölümü kendilerine imzalattırılan sözleşmelerin metnini bilmiyorSözleşmenin bir örneğinin de öğretmende kalması gerekiyor,lakin verilmiyor dedi Vahap Güzey,sorunun boyutlarına şöyle uyarı çekti: “Özel öğretim kurumlarında çalışacak öğretmenlerin,dengi devlete ait kurumlarda çalışabilecek yasal koşulları taşıması gerekiyor,fakat gerçekte bu kural değil sayılıyorAtaması yapılmayan onbinlerce öğretmen,ailelerine yük olmamak için özel dershanelere mahkum oluyorAyrıca staj zorunluluğu da bu mahkumiyeti getiriyorStajını uyandırmak için dershanede çalışan genç öğretmenlerimiz sömürülüyor;birçok bütün gün çalışıyor ve hiçbir vergi almıyor,sadece sigortası yatırılıyor