Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi, TBMM Genel Heyetinde kabul edilerek maddeleşti. Öğretmenler bundan sonra 'öğretmen', 'uzman öğretmen' ve 'başöğretmen' olmak üzere üç meslek basamağına ayrılacak.
Öğretmenlik Meslek Kanunu ile öngörülen değişiklikler şu biçimde:
Düzenlemeyle öğretmenlik, 'eğitim öğretim ve bununla ilgili idare vazifelerini üzerine alan özel bir ihtisas mesleği' olarak tanımlandı.
Öğretmenlik mesleği, aday öğretmenlik periyodundan sonra 'öğretmen', 'uzman öğretmen' ve başöğretmen' olmak üzere üç meslek basamağına ayrılacak.
Adaylık müddeti bir yıldan az, iki yıldan çok olamayacak. Bu mühlet içinde zorunluluklar dışında aday öğretmenlerin vazife yeri değiştirilemeyecek. Aday öğretmenler, eğitim ve uygulamadan oluşan Aday Öğretmen Yetiştirme Programı'na tabi tutulacak.
Kanunla öğretmenlik meslek basamakları belirleniyor. Buna nazaran, aday öğretmenlik dahil öğretmenlikte en az 10 yıl hizmeti bulunanlardan mesleksel gelişime yönelik 180 saatten az olmamak üzere düzenlenen Uzman Öğretmenlik Eğitim Programı'nı ve mesleksel gelişim alanlarında uzman öğretmenlik için öngörülen minimum çalışmaları tamamlamış, kademe ilerlemesinin durdurulması cezası bulunmayan öğretmenler, uzman öğretmen unvanı için yapılan yazılı imtihana müracaatta bulunabilecek.
Uzman öğretmen unvanı için yapılan yazılı imtihanda 70 ve üzeri puan alanlar başarılı sayılacak. Yazılı imtihanda başarılı olanlara uzman öğretmen sertifikası verilecek.
Uzman öğretmenlikte en az 10 yıl hizmeti bulunan ve kademe ilerlemesinin durdurulması cezası olmayan uzman öğretmenlerden mesleksel gelişime yönelik 240 saatten az olmamak üzere düzenlenen Başöğretmenlik Eğitim Programı'nı tamamlamış olan ve mesleksel gelişim alanlarında başöğretmenlik için öngörülen çalışmaları tamamlayanlar başöğretmen unvanı için yapılan yazılı imtihana müracaatta bulunabilecek. Yazılı imtihanda 70 ve üzeri puan alanlar başarılı sayılacak. Yazılı imtihanda başarılı olanlara başöğretmen sertifikası verilecek.
Yüksek lisans eğitimini tamamlayanlar, uzman öğretmen unvanı için öngörülen doktora eğitimini tamamlayanlar ise başöğretmen unvanı için öngörülen yazılı imtihandan muaf tutulacak.
Eğitim kurumu yöneticiliği ve kontratlı öğretmenlikte geçen müddetler öğretmenlik mühletinin hesabında dikkate alınacak.
Öğretmen unvanından bu vazifeye atanmanın atamaya yetkili amir tarafından onaylandığı tarihten, uzman öğretmen yahut başöğretmen unvanından ise uzman öğretmen/başöğretmen sertifikasının düzenlendiği tarihten itibaren yararlanılacak.
Uzman öğretmen yahut başöğretmen unvanını kazandıktan sonra alan değiştiren ya da ilgili düzenlemelerle alanı kaldırılan yahut alanının ismi değiştirilen öğretmenler, kazandıkları unvanları kullanmaya devam edecek.
Uzman öğretmen yahut başöğretmen unvanı alanlara her unvan için farklı ayrı olmak üzere bir derece verilecek. Kademe ilerlemesinin durdurulması cezası almış olanlar, cezaları özlük evrakından silindikten sonra uzman öğretmen yahut başöğretmen unvanı için müracaatta bulunabilecek. Öğretmenlik mesleği meslek basamaklarında ilerlemeye ait adap ve asıllar yönetmelikle düzenlenecek.
Maddeleşen teklifin tam metnine buradan erişebilirsiniz.