nicebayan
FD Üye
- Katılım
- Ara 24, 2016
- Mesajlar
- 94,678
- Etkileşim
- 2
- Puan
- 38
- Yaş
- 36
- Web sitesi
- nicebayan.com
- F-D Coin
- 90
Çocukların maddi ve zihinsel gelişiminde önemli bir yer tutan okul çağı, gıda alışkanlıklarının oluştuğu, beceriksiz ya da hatalı beslenme sebebiyle gelecek yıllarda ortaya çıkabilecek bir çok sağlık durumu sorununa zemin oluşturan bir dönem Çocukların gelişimlerini dinç şekilde tamamlayabilmeleri için eksiksiz bir gıda programı uygulamaları gereken mektep çağında, kırmızı et tüketimi özel bir yere sahip
*
Okula Yeni Başlayan Çocuklar Günde 2638 Gram Protein Tüketmeli
İçerdiği besin unsurları, protein, demir başta edinmek üzere mineral maddeler ve B grubu vitaminler sebebiyle epeyce zengin bir gıda kaynağı olan kırmızı et, gıda açısından olmazsa olmaz bir yere sahip Bilimsel verilere tarafından, 46 yaş arasındaki çocukların somut ve zihinsel gelişimlerini tamamlayabilmeleri için günde 2025 gram protein tüketmeleri gerekiyor Bu da hemen hemen 100125 gram kırmızı ete denk geliyor Bu oran yaşla birlikte artma gösteriyor 79 yaş arasındaki çocukların günlük protein ihtiyacı 2638 grama çıkarken, 1013 yaş aralığında 3960 gram arasında değişim gösteriyor Diğer bir ifadeyle kilogram başına 1 gram protein alınması gerekiyor Bunun en düşük yarısının da hayvansal kaynaklı besin maddelerinden karşılanması gereklidir
*
Yeteri Kadar Kırmızı Et Tüketmeyen Çocuklarda Sıhhat Sorunları Yaşanabilir*
Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof Dr Ümit Gürbüz “Çocukların tatmin edici seviyede et tüketmemeleri zihinsel faaliyetlerinde durgunluğun yanı sıra, kas ve iskelet sisteminin gelişimini de etkiliyor Yetkisiz et bitiren çocuklarda en sık karşılaşılan afiyet sorunları aralarında bünye zayıflığı yer alıyor dedi
*
Kırmızı ette vücutta sentezlenemeyen ve dıştan takviye aracılığıyla alınması gereken aminoasitlerin bulunduğunu ifade eden Prof Dr Ümit Gürbüz “Kırmızı ette yer alan bu aminoasitler çocukların dinç gelişimi açısından büyük siklet taşıyor dedi*
*
Eti insan beslenmesinde müstesna bir yeri olan, değerli bir gıda maddesi olarak tanımlayan Prof Dr Ümit Gürbüz, bir gıda maddesinin değerinin ise içerdiği gıda öğeleri, bunların miktarları ve organizma göre ne ölçüde kullanılabildiği biçiminde sıraladı Prof Dr Ümit Gürbüz şöyle devam etti; “Etin üstün değerli bir madde olarak değerlendirilmesinin yapısında manâlı düzeyde protein bulundurmasından kaynaklanıyor Et proteinlerinin en önemli özelliği ise, insan organizması kadar sentezlenemeyen ve dıştan besin maddeleriyle birlikte mutlak alınması gereken esansiyel (esas) aminoasitleri yeterli ve dengelenmiş bir biçimde ihtiva etmesi Ayrıca et proteinlerinin oluşumunu karşılayan aminoasitlerin protein molekülü içerisinde bulunma şekliyle sindirim enzimleri kadar kolaylıkla ayrıştırılabiliyor, dolayısıyla vücudumuzun bu aminoasitlerden azami düzeyde yararlanması sağlanıyor böylece, bilhassa artma döneminde vücudun yapıtaşları olarak aşina nitelikli protein olarak adlandırabileceğimiz et proteinlerinin, et tüketimi yoluyla çocuklar kadar alınmasında büyük fayda bulunuyor
*
Çocuklarda eksik kırmızı et tüketimi nedeniyle ortaya çıkan ya da ileri dönemde ortaya çıkabilecek sağlık durumu sorunlarına da değinen Prof Dr Ümit Gürbüz, bu sorunları gelişme ve özellikle anemi olarak sıraladı
*
Çocuk Okulda Öğrenme Güçlüğü Çekiyorsa Nedeni Yetersiz Kırmızı Et Tüketimi Olabilir
Kırmızı et tüketiminin çocukların zihinsel faaliyetlerine olan etkisini de değerlendiren Prof Dr Ümit Gürbüz “Zihinsel gelişim, bilhassa bir takım gıda öğelerinin (mesela; demir, çinko, B grubu vitaminler, iyot ve esansiyel amino asitler) yetersiz alımıyla ilişkili olabilir İyot dıştan, kayıtlı besin öğeleri ise kırmızı ette uygun bir şekilde, tatmin edici düzeyde ve organizma kadar yüksek düzeyde kullanıma kullanışlı olarak bulunuyor Bu nedenlerden nedeniyle ebeveynler çocuklarının okuldaki öğrenme ve sezgi hızını yakından takip etmeli, bu dönemde beslenmelerinde kırmızı eti beceriksiz etmemeli dedi*
*
*
*
Okula Yeni Başlayan Çocuklar Günde 2638 Gram Protein Tüketmeli
İçerdiği besin unsurları, protein, demir başta edinmek üzere mineral maddeler ve B grubu vitaminler sebebiyle epeyce zengin bir gıda kaynağı olan kırmızı et, gıda açısından olmazsa olmaz bir yere sahip Bilimsel verilere tarafından, 46 yaş arasındaki çocukların somut ve zihinsel gelişimlerini tamamlayabilmeleri için günde 2025 gram protein tüketmeleri gerekiyor Bu da hemen hemen 100125 gram kırmızı ete denk geliyor Bu oran yaşla birlikte artma gösteriyor 79 yaş arasındaki çocukların günlük protein ihtiyacı 2638 grama çıkarken, 1013 yaş aralığında 3960 gram arasında değişim gösteriyor Diğer bir ifadeyle kilogram başına 1 gram protein alınması gerekiyor Bunun en düşük yarısının da hayvansal kaynaklı besin maddelerinden karşılanması gereklidir
*
Yeteri Kadar Kırmızı Et Tüketmeyen Çocuklarda Sıhhat Sorunları Yaşanabilir*
Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof Dr Ümit Gürbüz “Çocukların tatmin edici seviyede et tüketmemeleri zihinsel faaliyetlerinde durgunluğun yanı sıra, kas ve iskelet sisteminin gelişimini de etkiliyor Yetkisiz et bitiren çocuklarda en sık karşılaşılan afiyet sorunları aralarında bünye zayıflığı yer alıyor dedi
*
Kırmızı ette vücutta sentezlenemeyen ve dıştan takviye aracılığıyla alınması gereken aminoasitlerin bulunduğunu ifade eden Prof Dr Ümit Gürbüz “Kırmızı ette yer alan bu aminoasitler çocukların dinç gelişimi açısından büyük siklet taşıyor dedi*
*
Eti insan beslenmesinde müstesna bir yeri olan, değerli bir gıda maddesi olarak tanımlayan Prof Dr Ümit Gürbüz, bir gıda maddesinin değerinin ise içerdiği gıda öğeleri, bunların miktarları ve organizma göre ne ölçüde kullanılabildiği biçiminde sıraladı Prof Dr Ümit Gürbüz şöyle devam etti; “Etin üstün değerli bir madde olarak değerlendirilmesinin yapısında manâlı düzeyde protein bulundurmasından kaynaklanıyor Et proteinlerinin en önemli özelliği ise, insan organizması kadar sentezlenemeyen ve dıştan besin maddeleriyle birlikte mutlak alınması gereken esansiyel (esas) aminoasitleri yeterli ve dengelenmiş bir biçimde ihtiva etmesi Ayrıca et proteinlerinin oluşumunu karşılayan aminoasitlerin protein molekülü içerisinde bulunma şekliyle sindirim enzimleri kadar kolaylıkla ayrıştırılabiliyor, dolayısıyla vücudumuzun bu aminoasitlerden azami düzeyde yararlanması sağlanıyor böylece, bilhassa artma döneminde vücudun yapıtaşları olarak aşina nitelikli protein olarak adlandırabileceğimiz et proteinlerinin, et tüketimi yoluyla çocuklar kadar alınmasında büyük fayda bulunuyor
*
Çocuklarda eksik kırmızı et tüketimi nedeniyle ortaya çıkan ya da ileri dönemde ortaya çıkabilecek sağlık durumu sorunlarına da değinen Prof Dr Ümit Gürbüz, bu sorunları gelişme ve özellikle anemi olarak sıraladı
*
Çocuk Okulda Öğrenme Güçlüğü Çekiyorsa Nedeni Yetersiz Kırmızı Et Tüketimi Olabilir
Kırmızı et tüketiminin çocukların zihinsel faaliyetlerine olan etkisini de değerlendiren Prof Dr Ümit Gürbüz “Zihinsel gelişim, bilhassa bir takım gıda öğelerinin (mesela; demir, çinko, B grubu vitaminler, iyot ve esansiyel amino asitler) yetersiz alımıyla ilişkili olabilir İyot dıştan, kayıtlı besin öğeleri ise kırmızı ette uygun bir şekilde, tatmin edici düzeyde ve organizma kadar yüksek düzeyde kullanıma kullanışlı olarak bulunuyor Bu nedenlerden nedeniyle ebeveynler çocuklarının okuldaki öğrenme ve sezgi hızını yakından takip etmeli, bu dönemde beslenmelerinde kırmızı eti beceriksiz etmemeli dedi*
*
*