Okul Cocuklarının Beslenmesi,Cocukların Beslenmesi,Okul Cağındaki Cocuğun Beslenmesi
Okul Cağındaki Cocukların Beslenmesi
Okul cocuklarının sağlıklı beslenmeleri icin;
Besinlerin ceşitliliğinin sağlanması
Sağlıklı vucut ağırlığının korunması
Nişastalı karbonhidratlar ile liften zengin besinlerin dengeli tuketilmesi
Yağ ve şeker tuketiminin sınırlandırılması
Vitamin ve minerallerin yeterli duzeyde alınması
Bilincsiz beslenme, sağlıksız nesiller yetişmesine neden oluyor Kalp hastalıkları, bazı kanser turleri ve osteoporoz gibi pek cok ciddi hastalığın temeli cocuklukta atılıyor Bu nedenle cocuklarınız daha kucuk yaşlardayken onlara duzenli beslenmeyi oğretin Beslenme eğitimi ne kadar erken başlarsa cocuğun gelişim, zeka duzeyi ve bağışıklık sistemi de o denli guclenir
Hangi besinden ne kadar yemek gerekir?
1 GRUP: Et, tavuk, balık, yumurta ve kurubaklagiller
Et, tavuk veya balıktan 23 kofte kadar yemek gerekir
Yumura 1 adet
Kurubaklagil haftada en az 2 defa 4 er yemek kaşığı
İyi kaliteli (vucutta doku yapımı icin kullanılan) protein ve hayvansal yağ kaynağı olmakla birlikte, yapısında karbonhidrat bulundurmaz Demir, cinko ve B grubu vitaminleri bakımından zengindir
2 GRUP: Sut ve turevleri
Sut 2 su bardağı
Yoğurt 1 kase
Peynir 1 kibrit kutusu
Bu gruptaki besinler (Sut, yoğurt, ayran) protein, kalsiyum ve B2 vitamini acısından
zengindir Diğer besin grupları ile karşılaştırıldığında karbonhidrat, yağ ve proteini en dengeli iceren besin grubudur
Sut proteini insan organizmasında %80 civarında kullanılarak yeni dokuların yapımı, eskiyenlerin onarımı icin gereklidir
İnsan beslenmesinde gerekli olan kalsiyumun sut ve sut urunleri olmadan alınması mumkun değildir Kalsiyum tuketimi ile kemik yoğunluğu arasında sıkı bir ilişki vardır Kemik yoğunluğunun en ust noktaya ulaştığı 2530 yaşlarına kadar tuketilen kalsiyum, kemik yoğunluğunun artmasına ve sonraki yaşlarda gorulen osteoporozun erken gorulme riskini azaltmaktadır
3GRUP: Sebze ve Meyve
Sebze 6 yemek kaşığı pişmiş yemek ve 1 tabak iyi yıkanmış sebzelerden yapılmış salata
Meyve 2 3 porsiyon meyve
Temel besin oğesi karbonhidrat olmakla birlikte bitkisel protein cok azdır Yağ icermezler Posa, ve A, C vitaminleri acısından zengindir
Sebze meyveler mineral bakımından da cok zengindirler ( kalsiyum, bakır, iyot, demir, cinko, potasyum vb) Mineraller sağlıklı yaşam icin gereklidirler Hucre korunması, sağlıklı diş, kemik ve ciltyapısı icin onemlidir Mineraller ayrıca kalp ritmi, kan basıncı, vucuttaki sıvı dengesi gibi daha bir cok duzenleyici fonksiyonlarda rol oynar
4 GRUP: Tahıllar ( ekmek, pirinc, bulgur, makarna, un )
Ekmek 4 orta dilim
Pilav veya makarna 6 yemek kaşığı
Borek veya kek veya puaca 1 dilim veya 1 adet
Temel enerji kaynağıdırNişasta ve bitkisel protein iceren gruptur Yapılarında yağ bulundurmazlar Bazı turlerinde (Kurubaklagiller, bulgur vb tahıllar) posa, B vitaminleri ve mineral oranları diğerlerinden yuksektir
5YAĞ VE TATLI : Yuksek enerji sağlarlar
Kahvaltıda 1 tatlı kaşığı tereyağı ve yemekler cok aşırı yağlı olmamalıdır
Hamurlu ve şerbetli tatlılara ağırlık verilmemeli, gun aşırı sutlu tatlı verilmelidir
A, D, E ve K vitaminleri gibi vucudumuz icin onemli olan vitaminleri taşıma gorevi yaptıklarından dolayı sağlığımız icin yenilmeside cok onemlidir
Ozellikle margarin tuketmemek gerekir ( Kalp hastalıkları riskini 3 kat arttırır, LDL kol arttırır, HDL kol azaltır, kanser riskini 5 kat arttırır, anne sutunun kalitesini duşurur, bağışıklık sistemini zayıflatır…)
POSA
Lif ya da posa iceren besinlerin tuketimi sağlıklı beslenmenin onemli oğelerinden biridir Duşuk yağ, duşuk kolestrol ve yuksek lif iceren besinlere dayalı beslenme alışkanlığı olanlar ileri yaşlarda bazı kanser turleri ve kalp hastalıkları riskinin duşuk olduğu bilinmektedir Gereken lif miktarı gunde 12 porsiyon sebze, 12 porsiyon meyve ve 56 dilim tam buğday unundan yapılmış ekmek ve haftada 12 porsiyon tuketilen kuru baklagil ile karşılanabilir Aşırı miktarda lifli besin tuketiminin başta kalsiyum olmak uzere ceşitli minerallerin emilimini etkileyebileceği unutulmamalıdır
Buyume sureci onemli miktarda enerji ve yeni dokuların yapımı icin daha fazla miktarda protein, mineralleri ve vitaminleri gerektirir Tum enerji ve besin oğelerinin yeterli ve dengeli karşılanabilmesi icin 611 yaş grubu cocukların tuketmeleri gereken besinlerin iyi kaliteli ve yeterli miktarlarda olması onem taşır
Dyt Rabia Gul Kepekci
Okul Cağındaki Cocukların Beslenmesi
Okul cocuklarının sağlıklı beslenmeleri icin;
Besinlerin ceşitliliğinin sağlanması
Sağlıklı vucut ağırlığının korunması
Nişastalı karbonhidratlar ile liften zengin besinlerin dengeli tuketilmesi
Yağ ve şeker tuketiminin sınırlandırılması
Vitamin ve minerallerin yeterli duzeyde alınması
Bilincsiz beslenme, sağlıksız nesiller yetişmesine neden oluyor Kalp hastalıkları, bazı kanser turleri ve osteoporoz gibi pek cok ciddi hastalığın temeli cocuklukta atılıyor Bu nedenle cocuklarınız daha kucuk yaşlardayken onlara duzenli beslenmeyi oğretin Beslenme eğitimi ne kadar erken başlarsa cocuğun gelişim, zeka duzeyi ve bağışıklık sistemi de o denli guclenir
Hangi besinden ne kadar yemek gerekir?
1 GRUP: Et, tavuk, balık, yumurta ve kurubaklagiller
Et, tavuk veya balıktan 23 kofte kadar yemek gerekir
Yumura 1 adet
Kurubaklagil haftada en az 2 defa 4 er yemek kaşığı
İyi kaliteli (vucutta doku yapımı icin kullanılan) protein ve hayvansal yağ kaynağı olmakla birlikte, yapısında karbonhidrat bulundurmaz Demir, cinko ve B grubu vitaminleri bakımından zengindir
2 GRUP: Sut ve turevleri
Sut 2 su bardağı
Yoğurt 1 kase
Peynir 1 kibrit kutusu
Bu gruptaki besinler (Sut, yoğurt, ayran) protein, kalsiyum ve B2 vitamini acısından
zengindir Diğer besin grupları ile karşılaştırıldığında karbonhidrat, yağ ve proteini en dengeli iceren besin grubudur
Sut proteini insan organizmasında %80 civarında kullanılarak yeni dokuların yapımı, eskiyenlerin onarımı icin gereklidir
İnsan beslenmesinde gerekli olan kalsiyumun sut ve sut urunleri olmadan alınması mumkun değildir Kalsiyum tuketimi ile kemik yoğunluğu arasında sıkı bir ilişki vardır Kemik yoğunluğunun en ust noktaya ulaştığı 2530 yaşlarına kadar tuketilen kalsiyum, kemik yoğunluğunun artmasına ve sonraki yaşlarda gorulen osteoporozun erken gorulme riskini azaltmaktadır
3GRUP: Sebze ve Meyve
Sebze 6 yemek kaşığı pişmiş yemek ve 1 tabak iyi yıkanmış sebzelerden yapılmış salata
Meyve 2 3 porsiyon meyve
Temel besin oğesi karbonhidrat olmakla birlikte bitkisel protein cok azdır Yağ icermezler Posa, ve A, C vitaminleri acısından zengindir
Sebze meyveler mineral bakımından da cok zengindirler ( kalsiyum, bakır, iyot, demir, cinko, potasyum vb) Mineraller sağlıklı yaşam icin gereklidirler Hucre korunması, sağlıklı diş, kemik ve ciltyapısı icin onemlidir Mineraller ayrıca kalp ritmi, kan basıncı, vucuttaki sıvı dengesi gibi daha bir cok duzenleyici fonksiyonlarda rol oynar
4 GRUP: Tahıllar ( ekmek, pirinc, bulgur, makarna, un )
Ekmek 4 orta dilim
Pilav veya makarna 6 yemek kaşığı
Borek veya kek veya puaca 1 dilim veya 1 adet
Temel enerji kaynağıdırNişasta ve bitkisel protein iceren gruptur Yapılarında yağ bulundurmazlar Bazı turlerinde (Kurubaklagiller, bulgur vb tahıllar) posa, B vitaminleri ve mineral oranları diğerlerinden yuksektir
5YAĞ VE TATLI : Yuksek enerji sağlarlar
Kahvaltıda 1 tatlı kaşığı tereyağı ve yemekler cok aşırı yağlı olmamalıdır
Hamurlu ve şerbetli tatlılara ağırlık verilmemeli, gun aşırı sutlu tatlı verilmelidir
A, D, E ve K vitaminleri gibi vucudumuz icin onemli olan vitaminleri taşıma gorevi yaptıklarından dolayı sağlığımız icin yenilmeside cok onemlidir
Ozellikle margarin tuketmemek gerekir ( Kalp hastalıkları riskini 3 kat arttırır, LDL kol arttırır, HDL kol azaltır, kanser riskini 5 kat arttırır, anne sutunun kalitesini duşurur, bağışıklık sistemini zayıflatır…)
POSA
Lif ya da posa iceren besinlerin tuketimi sağlıklı beslenmenin onemli oğelerinden biridir Duşuk yağ, duşuk kolestrol ve yuksek lif iceren besinlere dayalı beslenme alışkanlığı olanlar ileri yaşlarda bazı kanser turleri ve kalp hastalıkları riskinin duşuk olduğu bilinmektedir Gereken lif miktarı gunde 12 porsiyon sebze, 12 porsiyon meyve ve 56 dilim tam buğday unundan yapılmış ekmek ve haftada 12 porsiyon tuketilen kuru baklagil ile karşılanabilir Aşırı miktarda lifli besin tuketiminin başta kalsiyum olmak uzere ceşitli minerallerin emilimini etkileyebileceği unutulmamalıdır
Buyume sureci onemli miktarda enerji ve yeni dokuların yapımı icin daha fazla miktarda protein, mineralleri ve vitaminleri gerektirir Tum enerji ve besin oğelerinin yeterli ve dengeli karşılanabilmesi icin 611 yaş grubu cocukların tuketmeleri gereken besinlerin iyi kaliteli ve yeterli miktarlarda olması onem taşır
Dyt Rabia Gul Kepekci