Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Okul Kantinlerine Yasak Geliyor

Hoş geldin! admoztrk tarafından topluluğumuza katılmaya davet edildiniz. Kaydolmak için lütfen burayı tıklayın.
Okul Kantinlerine Yasak Geliyor

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
19
Okul Kantinlerine Yasaklanmış Geliyor
Mektep Kantinlerine Yasaklama
Okul Kantinleri Yasaklanıyor

ŞekerMeslek Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, Sıhhat ve Milli Eğitim Bakanlıklarının, mektep kantinlerinde kola, hazır meyve suları, enerji içecekleri, hamburger, kızartma, cips gibi ürünleri yasaklamasının gelecek nesillerin sağlıklı yetişmeleri namına kayda değer bir adım olarak gördüklerini söyledi

İsa Gök, yaptığı açıklamada, şişmanlık ve obezitenin, tüm dünyada çocuk ve erişkinleri etkileyen, son yıllarda sıklığı artan bir şekilde gelişen önemli bir halk sağlığı sorunu haline geldiğini kaydetti

İstatistiklerin son 10 yılda dünyada pozitif şişman birey sayısının 200 milyondan 300 milyona çıktığını gösterdiğini gösteren Gök, şişman insan sayısının ise 1 milyara ulaştığını ifade etti Türkiye'de yapılan son araştırmaların, obez ve diyabetli sayısının kadınlarda yüzde 34, erkeklerde ise yüzde 107 oranında arttığını gösterdiğini dile getiren Gök, gerekli önlemlerin alınmadığı taktirde gelecek 10 yıl içinde toplumun kayda değer bir kısmının obez olabileceğini söyledi

Çocukların Sağlığa Zararlı Gıdalara Özendirme Edilmemesi Gerekiyor

Dünya Sıhhat Örgütü (DSÖ), bilhassa 12 yaş altı çocukları obezite ve ilgili diğer hastalıklardan korumak için hükümetlere çağrıda bulunuyor; kola, hamburger, cips gibi sağlıksız gıdalara çocukların özendirme edilmemesi gerektiğini söylüyor İsa Gök, dünyada ve Türkiye'de, kola ve gazoz gibi gazlı içeceklerin çocuklarda obeziteye neden olduğunun tıp çevrelerince kesintisiz dile getirildiğini belirtti Gök hem şunları kaydetti:

“Bu içeceklerin fazla tüketilmesi obeziteye, süt ve kalsiyum alımını negatif etkilemesinden nedeniyle da kemik erimesine yol açtığı söylenmektedir hiç kuşkusuz bu söylemlerin içi boş değildir ve obezite kader değildir Çocuklarımızın hamburger, sandviç, cips gibi hazır yiyecek ile gazlı meşrubat tüketimi azaltıldığında ve bunların yerine sebze, meyve, et ve süt ürünleri ile beslendiğinde obezite riskleri de azalacak ve daha sağlıklı nesiller yetişeceği şüphesizdir

Uzmanlar kadar, gazlı içecekler ve hamburger dışarıda obezite ve beraberinde ilk önce kanser olmak üzere alzheimer, kalp, astım gibi birçok hastalığın bir başka ve kayda değer nedenlerinden birisinin de tatlandırıcılar olduğuna sinyâl edilmektedir Halk Müziği sağlığını korkutma eden tatlandırıcıların, yetişen yeni tür çocukların 20–30 yıl sonradan geleceklerini körelteceği gerçeği fazla uzaklarda değildir ŞekerIş Sendikası olarak bugüne kadar yaptığımız basın açıklamaları ve bilgilendirme toplantılarının hemen hepsinde, dünya ülkeleri örneğinde olduğu gibi ülkemizde de bu konuda acele olarak bir eylem planının hayata geçirilmesi ve ilköğretim okullarında çocukların bilinçlendirilmesine karşın farkındalık oluşturacak kısa film ve fragmanlarla bilgilendirme toplantılarının yapılması gerektiği konusunda yetkililere çağrıda bulunduk

NBŞ ’ler Çocukları Tehdit Ediyor

Çoğu Avrupa ülkesinin Nişasta Bazlı Şeker (NBŞ) tesislerini kapattığını veya üretimini durdurduğunu bildiren Gök, Türkiye'de bazı çevrelerin ısrarla NBŞ üretimi yaptıklarını söyledi

NBŞ'ler konusunda duydukları kaygıları sıcağı sıcağına toplumla paylaşmaya çalıştıklarını açıklayan Gök, bilhassa mısır şurubundan üretilen kola, meyve suyu, gazoz gibi içeceklerle çikolata, tatlı, kek, pasta ve dondurma gibi yüzlerce ürünün obeziteye ast kansere davetiye çıkardığını kaydetti
Mısır şurubunun, şeker pancarından elde edilen şekerden daha ucuz ve taşınmasının kolay olması sebebiyle seçim edildiğini dile getiren Gök, üreticilerin ceplerine girecek paraların hesabını yaparak halkın sağlığını ikinci plana ittiklerini, çocukların sağlıklarını tehlikeye attıklarını iddia etti

Türkiye'de yüzde 10'luk kısmına müsaade edilen NBŞ imal kotasının Bakanlar Kurulu kararıyla yüzde 15'e çıkarıldığını hatırlatan Gök, “Bu, camiamızda neredeyse travma etkisi yaratmıştır Avrupa'da kişi başına düşen 15 kg tatlandırıcı miktarı ülkemizde ne yazık ki 6 kilogramın üstüne çıkmıştır İnsanlarımızın bundan böyle nişasta bazlı şekerlerin zararları konusunda bilinçlenmesi gerekmektedir dedi

Geçen günlerde Zonguldak Ereğli'de yaşamış 9 yaşındaki ilköğretim öğrencisi Taha Soysal'ın obeziteden öldüğünü anımsatan Gök, “Sıhhat ve Milli Eğitim Bakanlıklarının geç de olsa obeziteyi engellemek ve öğrencileri bilinçli beslenmeye teşvik etmek amacıyla mektep kantinlerinde kola, hazırlanmış meyve suları, enerji içecekleri, hamburger, kızartma, cips gibi ürünleri yasaklamasını gelecek nesillerimizin sağlıklı yetişmeleri namına kayda değer bir adım olarak görüyoruz diye konuştu

Gök, Türkiye'de, obezite ve obeziteye yan hastalıklara neden olan NBŞ'lerin kotasının Avrupa ülkeleri seviyesine indirilmesi konusunda adım atılacağına inandıklarını sözlerine ekledi *

858,506Konular
982,998Mesajlar
33,104Kullanıcılar
droleSon üye
Üst Alt