nicebayan
FD Üye
- Etkileşim
- 2
- Web sitesi
- nicebayan.com
- F-D Coin
- 90
Mektep Puanı Nasıl Hesaplanır,
Okul Başarı Puanı Nasıl Hesaplanır,
Mektep Puanı Hesaplama,
Öğrenci Seçme ve Atama Sisteminde, adayların sıralama puanlarının hesaplanmasında kullanılan Ortaöğretim Başarı Puanları iki aşamada hesaplanır
ORTAÖĞRETİM BAŞARI PUANININ (OBP) HESAPLANMASI
Öğrenci Seçme ve Yatırma Sisteminde, adayların sıralama puanlarının hesaplanmasında kullanılan Ortaöğretim Galibiyet Puanları iki aşamada hesaplanır
1 Aşamada: ÖSYS ’ye başvuran her aday için, adayın okulu, bitirme yılı ve diploma notu dikkate alınarak Orta Öğretim Galibiyet Puanı (OBP) olarak adlandırılan bir puan hesaplanır
2 Aşamada ise, adayların OBP ’leri mezun oldukları okulların ÖSS başarıları ile ağırlıklandırılarak her namzet için Sözel, Sayısal ve Eşdeğer Ağırlıklı elde etmek üzere 3 Ağırlıklı Ortaöğretim Galibiyet Puanı (AOBPLAF, AOBPSAY ve AOBPEA) hesaplanır
A ORTAÖĞRETİM BAŞARI PUANININ (OBP) HESAPLANMASI
A1) Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) her aday için mezun olduğu mektep, mezun olduğu yıl ve diploma notu ile mezun olduğu okulun ilgili yıla ilişkin Diploma Notu İstatistikleri kullanılarak hesaplanır OBP ’lerin hesaplandığı dönemde mezun durumda olmayan adaylar için diploma notu yerine anekdot ortalaması kullanılır
A2) Okulların Diploma Notu İstatistikleri:
Okulların Diploma Notu İstatistikleri her mektep için, her sene ayrı olarak hesaplanır Bir okulun bir yıla ilişkin Diploma Notu İstatistikleri hesaplanırken okulun o yıl son sınıfında okuyan öğrenciler dikkate alınır Okul Diploma Notu İstatistiklerinin hesaplanmasında son sınıf öğrencilerinden mezun durumda olanların diploma notları, mezun durumda olmayanların ise diploma notuna aynı biçimde hesaplanan anekdot ortalamaları kullanılır Okul Diploma Notu İstatistiklerinin hesaplanmasında ÖSYS ’ye başvuran adaylar yanına, ÖSYS ’ye başvurmayan adayların diploma notu yada not ortalamaları da dikkate alınır Yönergenin sonraki kesimlerinde adayların diploma notları ile diploma notu gibi hesaplanmış not ortalamaları özetle “diploma notu diye nitelenecektir
A21) Okul Diploma Notu İstatistiklerinin Hesaplanmasında kullanılan değişkenler
N Okuldaki son sınıf öğrencilerinin (öğrenim durumu 1) sayısı
xort Diploma notlarının ortalaması
s Diploma notlarının standart sapması
xm En minik diploma notu
x1 En büyük diploma notu
N1 En büyük diploma notuna sahip aday sayısı
m Diploma notların alt sınırı : m max (xm , xort – 3s)
M1 Diploma notların üst sınırı:
M1 min (x1 , xort + 3s) + D1
D1 (N1 – 1) N * s
x2 Varsa, x1 in altında asgari 4 adayın sahip olduğu birincil diploma notu
(yoksa x2 x1 , M2 M1 , x3 x1 , ve M3 M1)
N2 Varsa x2 notuna sahip namzet sayısı (N2 ³ 4 ; x2 yoksa N2 0)
M2 Varsa x2 ve altındaki notlar için üst sınır:
M2 maxM1, M1 – (x1 – x2) + D2
D2 (N2– 1) N * s
x3 Varsa, x2 nin altıda minimum 8 adayın sahip olduğu birincil diploma notu
( yoksa x3 x2 ve M3 M2)
N3 Varsa x3 notuna sahip aday sayısı (N3 ³ 8 ; x3 yahut N3 0)
M3 Varsa x3 ve altındaki notlar için üst sınır:
M3 max M2, M1 – (x1 – x3) + D3
D3 (N3 – 1) N * s
A22) Mektep Diploma Notu İstatistikleri Hesaplama Algoritması:
a) Yüzlü anekdot sisteminde 50 ’nin altındaki diploma notlarını 50 yaparak N, xort ve s değerlerini hesapla
b) Hesaplanan xort ve s değerlerine tarafından:
varsa (xort – 4 s) ’dan küçük diploma notlarını (xort – 4 s) sayarak,
varsa (xort + 4 s) ’dan büyük diploma notlarını da (xort + 4 s) sayarak
xort ve s değerlerini tekrar hesapla
c) xm, x1 , N1 , m , M1 , x2 , N2 , M2 , x3 , N3 , M3 değerlerini hesapla
xm min (diploma notları)
x1 max (diploma notları)
m max (xm , xort – 3s)
D1 (N1–1) N * s
x1 ’in aşağı en düşük 4 adayın sahip olduğu bir not (x2) varsa
N2 : x2 notuna sahip namzet sayısı (N2 ³ 4)
D2 (N2 –1) N * s
yoksa
x2 x1
N2 0
M2 M1
x3 x1 ,
N3 0
M3 M1
x2 ’in aşağı en az 8 adayın sahip olduğu bir anekdot (x3) varsa
N3 : x3 notuna sahip aday sayısı (N3 ³ 8)
M3 maxM2, M1 – (x1 – x3) + D3
D3 (N3–1) N * s
yahut
x3 x2
N3 0
M3 M2
d) Yüzlü anekdot sisteminde 50 ’nin aşağı olup 50 yapılan diploma notlarını eski değerlerine döndür
A3) Adayların Ortaöğretim Başarı Puanlarının Hesaplanması:
Her adayın OBP ’si adayın diploma notu (x) ile adayın mezun olduğu okulun, adayın mezun olduğu yıla
ilişkin Diploma Notu İstatistikleri kullanılarak aşağıdaki algoritmaya göre hesaplanır:
a) eğer x £ x3 ise M M3 değilse eğer x £ x2 ise M M2 değilse M M1 olarak hesapla
b) OBP 100 – (M – x) (M – m) * 50
c) eğer OBP 100 ise OBP 100 yapılır
d) eğer OBP 50 ise OBP 50 yapılır
B AĞIRLIKLI ORTAÖĞRETİM BAŞARI PUANLARININ HESAPLANMASI
B1) Ortaöğretim Galibiyet Puanları, ortaöğretim kurumlarının ilgili yıldaki Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) puan ortalamalarına göre ağırlıklandırılacak ve her namzet için Sözel, Sayısal ve Eşit Ağırlıklı olmak üzere 3 Ağırlıklı Ortaöğretim Galibiyet Puanı (AOBPLAF; AOBPSAY ve AOBPEA) hesaplanacaktır
B2) Yükseköğretim programlarına yerleştirmede kullanılan YÖSS puanları ile ilave puanların hesaplanmasında Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanları kullanılacaktır
B3) Ağırlıklı Ortaöğretim Galibiyet Puanları hesaplanırken adayın Ortaöğretim Galibiyet Puanı (OBP) ile, okulun adayın mezun olduğu yıla ilişkin ÖSS İstatistikleri kullanılacaktır Eğer bir mektep için, namzet sayısı ÖSS istatistiklerinin elde edilmesi için tatmin edici değilse yada tatmin edici yayma bulunmuyorsa, bu okullar için ağırlıklandırma işlemleri ÖSYM Yürütme Kurulunun vereceği kararlar doğrultusunda yürütülecektir
B4) Mektep ÖSS İstatistiklerinin Hesaplanması
Her yıl her okul için Sözel, Sayısal ve Eşdeğer ağırlıklı puan türlerinin her biri için aşağıdaki ÖSS istatistikleri oluşturulur:
X : Bir okulun son sınıf düzeyindeki öğrencilerinin ÖSS puanlarının ortalaması
ÖSS puan ortalaması hesaplanırken 2005 ve öncesi için ÖSSLAF, ÖSSSAY ve ÖSSEA notları; 2006 ve sonrası için de ÖSSSÖZ1, ÖSSSAY1 ve ÖSSEA1 notları kullanılır
A : Mektep ortalamalarının (X lerin) 100 – 200 arası notlara dönüştürülmesi ile elde edilen notlar:
A 100 + 100 * (X – Xmin) (Xmax – Xmin)
Xmax : ÖSS ’deki en büyük puan ortalaması
Mmin : ÖSS ’deki en ufak puan ortalaması
Yukarıdaki formüllerin uygulanması ile her mektep için Sayısal, Sözel ve Eşit Ağırlıklı olmak üzere üç ÖSS puan ortalaması (A değeri) hesaplanacaktır
B5 Adayların Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanlarını Hesaplama Algoritması
Adayların Ağırlıklı Ortaöğretim Galibiyet Puanları (AOBPSÖZ, AOBPSAY, AOBPEA), adayların Ortaöğretim Başarı Puanları (OBP) ile okulların ÖSS İstatistikleri (A değerleri) kullanılarak aşağıdaki formüle göre hesaplanır:
Bu formülün kullanılmasıyla her okulda öğrencilerin OBP ’leri okulun ortalamasına tarafından ağırlıklandırılarak yükseltilecek ve AOBP ’ler elde edilecektir (AOBP ³ OBP) *
Okul Başarı Puanı Nasıl Hesaplanır,
Mektep Puanı Hesaplama,
Öğrenci Seçme ve Atama Sisteminde, adayların sıralama puanlarının hesaplanmasında kullanılan Ortaöğretim Başarı Puanları iki aşamada hesaplanır
ORTAÖĞRETİM BAŞARI PUANININ (OBP) HESAPLANMASI
Öğrenci Seçme ve Yatırma Sisteminde, adayların sıralama puanlarının hesaplanmasında kullanılan Ortaöğretim Galibiyet Puanları iki aşamada hesaplanır
1 Aşamada: ÖSYS ’ye başvuran her aday için, adayın okulu, bitirme yılı ve diploma notu dikkate alınarak Orta Öğretim Galibiyet Puanı (OBP) olarak adlandırılan bir puan hesaplanır
2 Aşamada ise, adayların OBP ’leri mezun oldukları okulların ÖSS başarıları ile ağırlıklandırılarak her namzet için Sözel, Sayısal ve Eşdeğer Ağırlıklı elde etmek üzere 3 Ağırlıklı Ortaöğretim Galibiyet Puanı (AOBPLAF, AOBPSAY ve AOBPEA) hesaplanır
A ORTAÖĞRETİM BAŞARI PUANININ (OBP) HESAPLANMASI
A1) Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) her aday için mezun olduğu mektep, mezun olduğu yıl ve diploma notu ile mezun olduğu okulun ilgili yıla ilişkin Diploma Notu İstatistikleri kullanılarak hesaplanır OBP ’lerin hesaplandığı dönemde mezun durumda olmayan adaylar için diploma notu yerine anekdot ortalaması kullanılır
A2) Okulların Diploma Notu İstatistikleri:
Okulların Diploma Notu İstatistikleri her mektep için, her sene ayrı olarak hesaplanır Bir okulun bir yıla ilişkin Diploma Notu İstatistikleri hesaplanırken okulun o yıl son sınıfında okuyan öğrenciler dikkate alınır Okul Diploma Notu İstatistiklerinin hesaplanmasında son sınıf öğrencilerinden mezun durumda olanların diploma notları, mezun durumda olmayanların ise diploma notuna aynı biçimde hesaplanan anekdot ortalamaları kullanılır Okul Diploma Notu İstatistiklerinin hesaplanmasında ÖSYS ’ye başvuran adaylar yanına, ÖSYS ’ye başvurmayan adayların diploma notu yada not ortalamaları da dikkate alınır Yönergenin sonraki kesimlerinde adayların diploma notları ile diploma notu gibi hesaplanmış not ortalamaları özetle “diploma notu diye nitelenecektir
A21) Okul Diploma Notu İstatistiklerinin Hesaplanmasında kullanılan değişkenler
N Okuldaki son sınıf öğrencilerinin (öğrenim durumu 1) sayısı
xort Diploma notlarının ortalaması
s Diploma notlarının standart sapması
xm En minik diploma notu
x1 En büyük diploma notu
N1 En büyük diploma notuna sahip aday sayısı
m Diploma notların alt sınırı : m max (xm , xort – 3s)
M1 Diploma notların üst sınırı:
D1 (N1 – 1) N * s
x2 Varsa, x1 in altında asgari 4 adayın sahip olduğu birincil diploma notu
(yoksa x2 x1 , M2 M1 , x3 x1 , ve M3 M1)
N2 Varsa x2 notuna sahip namzet sayısı (N2 ³ 4 ; x2 yoksa N2 0)
M2 Varsa x2 ve altındaki notlar için üst sınır:
D2 (N2– 1) N * s
x3 Varsa, x2 nin altıda minimum 8 adayın sahip olduğu birincil diploma notu
( yoksa x3 x2 ve M3 M2)
N3 Varsa x3 notuna sahip aday sayısı (N3 ³ 8 ; x3 yahut N3 0)
M3 Varsa x3 ve altındaki notlar için üst sınır:
M3 max M2, M1 – (x1 – x3) + D3
D3 (N3 – 1) N * s
A22) Mektep Diploma Notu İstatistikleri Hesaplama Algoritması:
a) Yüzlü anekdot sisteminde 50 ’nin altındaki diploma notlarını 50 yaparak N, xort ve s değerlerini hesapla
b) Hesaplanan xort ve s değerlerine tarafından:
varsa (xort – 4 s) ’dan küçük diploma notlarını (xort – 4 s) sayarak,
varsa (xort + 4 s) ’dan büyük diploma notlarını da (xort + 4 s) sayarak
xort ve s değerlerini tekrar hesapla
c) xm, x1 , N1 , m , M1 , x2 , N2 , M2 , x3 , N3 , M3 değerlerini hesapla
xm min (diploma notları)
x1 max (diploma notları)
m max (xm , xort – 3s)
D1 (N1–1) N * s
x1 ’in aşağı en düşük 4 adayın sahip olduğu bir not (x2) varsa
N2 : x2 notuna sahip namzet sayısı (N2 ³ 4)
D2 (N2 –1) N * s
yoksa
x2 x1
N2 0
M2 M1
x3 x1 ,
N3 0
M3 M1
x2 ’in aşağı en az 8 adayın sahip olduğu bir anekdot (x3) varsa
N3 : x3 notuna sahip aday sayısı (N3 ³ 8)
M3 maxM2, M1 – (x1 – x3) + D3
D3 (N3–1) N * s
yahut
x3 x2
N3 0
M3 M2
d) Yüzlü anekdot sisteminde 50 ’nin aşağı olup 50 yapılan diploma notlarını eski değerlerine döndür
A3) Adayların Ortaöğretim Başarı Puanlarının Hesaplanması:
Her adayın OBP ’si adayın diploma notu (x) ile adayın mezun olduğu okulun, adayın mezun olduğu yıla
ilişkin Diploma Notu İstatistikleri kullanılarak aşağıdaki algoritmaya göre hesaplanır:
a) eğer x £ x3 ise M M3 değilse eğer x £ x2 ise M M2 değilse M M1 olarak hesapla
b) OBP 100 – (M – x) (M – m) * 50
c) eğer OBP 100 ise OBP 100 yapılır
d) eğer OBP 50 ise OBP 50 yapılır
B AĞIRLIKLI ORTAÖĞRETİM BAŞARI PUANLARININ HESAPLANMASI
B1) Ortaöğretim Galibiyet Puanları, ortaöğretim kurumlarının ilgili yıldaki Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) puan ortalamalarına göre ağırlıklandırılacak ve her namzet için Sözel, Sayısal ve Eşit Ağırlıklı olmak üzere 3 Ağırlıklı Ortaöğretim Galibiyet Puanı (AOBPLAF; AOBPSAY ve AOBPEA) hesaplanacaktır
B2) Yükseköğretim programlarına yerleştirmede kullanılan YÖSS puanları ile ilave puanların hesaplanmasında Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanları kullanılacaktır
B3) Ağırlıklı Ortaöğretim Galibiyet Puanları hesaplanırken adayın Ortaöğretim Galibiyet Puanı (OBP) ile, okulun adayın mezun olduğu yıla ilişkin ÖSS İstatistikleri kullanılacaktır Eğer bir mektep için, namzet sayısı ÖSS istatistiklerinin elde edilmesi için tatmin edici değilse yada tatmin edici yayma bulunmuyorsa, bu okullar için ağırlıklandırma işlemleri ÖSYM Yürütme Kurulunun vereceği kararlar doğrultusunda yürütülecektir
B4) Mektep ÖSS İstatistiklerinin Hesaplanması
Her yıl her okul için Sözel, Sayısal ve Eşdeğer ağırlıklı puan türlerinin her biri için aşağıdaki ÖSS istatistikleri oluşturulur:
X : Bir okulun son sınıf düzeyindeki öğrencilerinin ÖSS puanlarının ortalaması
ÖSS puan ortalaması hesaplanırken 2005 ve öncesi için ÖSSLAF, ÖSSSAY ve ÖSSEA notları; 2006 ve sonrası için de ÖSSSÖZ1, ÖSSSAY1 ve ÖSSEA1 notları kullanılır
A : Mektep ortalamalarının (X lerin) 100 – 200 arası notlara dönüştürülmesi ile elde edilen notlar:
A 100 + 100 * (X – Xmin) (Xmax – Xmin)
Xmax : ÖSS ’deki en büyük puan ortalaması
Mmin : ÖSS ’deki en ufak puan ortalaması
Yukarıdaki formüllerin uygulanması ile her mektep için Sayısal, Sözel ve Eşit Ağırlıklı olmak üzere üç ÖSS puan ortalaması (A değeri) hesaplanacaktır
B5 Adayların Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanlarını Hesaplama Algoritması
Adayların Ağırlıklı Ortaöğretim Galibiyet Puanları (AOBPSÖZ, AOBPSAY, AOBPEA), adayların Ortaöğretim Başarı Puanları (OBP) ile okulların ÖSS İstatistikleri (A değerleri) kullanılarak aşağıdaki formüle göre hesaplanır:
Bu formülün kullanılmasıyla her okulda öğrencilerin OBP ’leri okulun ortalamasına tarafından ağırlıklandırılarak yükseltilecek ve AOBP ’ler elde edilecektir (AOBP ³ OBP) *