Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Okul Puanı Nasıl Hesaplanır

Okul Puanı Nasıl Hesaplanır
0
85

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
87
F-D Coin
0
Okul Puanı Nasıl Hesaplanır,
Okul Başarı Puanı Nasıl Hesaplanır,
Okul Puanı Hesaplama,

Oğrenci Secme ve Yerleştirme Sisteminde, adayların yerleştirme puanlarının hesaplanmasında kullanılan Ortaoğretim Başarı Puanları iki aşamada hesaplanır

ORTAOĞRETİM BAŞARI PUANININ (OBP) HESAPLANMASI

Oğrenci Secme ve Yerleştirme Sisteminde, adayların yerleştirme puanlarının hesaplanmasında kullanılan Ortaoğretim Başarı Puanları iki aşamada hesaplanır

1 Aşamada: OSYS’ye başvuran her aday icin, adayın okulu, bitirme yılı ve diploma notu dikkate alınarak Orta Oğretim Başarı Puanı (OBP) olarak adlandırılan bir puan hesaplanır

2 Aşamada ise, adayların OBP’leri mezun oldukları okulların OSS başarıları ile ağırlıklandırılarak her aday icin Sozel, Sayısal ve Eşit Ağırlıklı olmak uzere 3 Ağırlıklı Ortaoğretim Başarı Puanı (AOBPSOZ, AOBPSAY ve AOBPEA) hesaplanır

A ORTAOĞRETİM BAŞARI PUANININ (OBP) HESAPLANMASI

A1) Ortaoğretim Başarı Puanı (OBP) her aday icin mezun olduğu okul, mezun olduğu yıl ve diploma notu ile mezun olduğu okulun ilgili yıla ilişkin Diploma Notu İstatistikleri kullanılarak hesaplanır OBP’lerin hesaplandığı donemde mezun durumda olmayan adaylar icin diploma notu yerine not ortalaması kullanılır

A2) Okulların Diploma Notu İstatistikleri:

Okulların Diploma Notu İstatistikleri her okul icin, her yıl ayrı ayrı hesaplanır Bir okulun bir yıla ilişkin Diploma Notu İstatistikleri hesaplanırken okulun o yıl son sınıfında okuyan oğrenciler dikkate alınır Okul Diploma Notu İstatistiklerinin hesaplanmasında son sınıf oğrencilerinden mezun durumda olanların diploma notları, mezun durumda olmayanların ise diploma notuna benzer bicimde hesaplanan not ortalamaları kullanılır Okul Diploma Notu İstatistiklerinin hesaplanmasında OSYS’ye başvuran adaylar yanında, OSYS’ye başvurmayan adayların diploma notu yada not ortalamaları da dikkate alınır Yonergenin sonraki kesimlerinde adayların diploma notları ile diploma notu gibi hesaplanmış not ortalamaları kısaca “diploma notu diye nitelenecektir

A21) Okul Diploma Notu İstatistiklerinin Hesaplanmasında kullanılan değişkenler

N Okuldaki son sınıf oğrencilerinin (oğrenim durumu 1) sayısı
xort Diploma notlarının ortalaması
s Diploma notlarının standart sapması
xm En kucuk diploma notu
x1 En buyuk diploma notu
N1 En buyuk diploma notuna sahip aday sayısı
m Diploma notların alt sınırı : m max (xm , xort – 3s)
M1 Diploma notların ust sınırı:
M1 min (x1 , xort + 3s) + D1
D1 (N1 – 1) N * s
x2 Varsa, x1 in altında en az 4 adayın sahip olduğu ilk diploma notu
(yoksa x2 x1 , M2 M1 , x3 x1 , ve M3 M1)
N2 Varsa x2 notuna sahip aday sayısı (N2 ³ 4 ; x2 yoksa N2 0)
M2 Varsa x2 ve altındaki notlar icin ust sınır:
M2 maxM1, M1 – (x1 – x2) + D2
D2 (N2– 1) N * s
x3 Varsa, x2 nin altıda en az 8 adayın sahip olduğu ilk diploma notu
( yoksa x3 x2 ve M3 M2)
N3 Varsa x3 notuna sahip aday sayısı (N3 ³ 8 ; x3 yoksa N3 0)
M3 Varsa x3 ve altındaki notlar icin ust sınır:
M3 max M2, M1 – (x1 – x3) + D3
D3 (N3 – 1) N * s
A22) Okul Diploma Notu İstatistikleri Hesaplama Algoritması:

a) Yuzlu not sisteminde 50’nin altındaki diploma notlarını 50 yaparak N, xort ve s değerlerini hesapla
b) Hesaplanan xort ve s değerlerine gore:

varsa (xort – 4 s)’dan kucuk diploma notlarını (xort – 4 s) sayarak,

varsa (xort + 4 s)’dan buyuk diploma notlarını da (xort + 4 s) sayarak
xort ve s değerlerini yeniden hesapla

c) xm, x1 , N1 , m , M1 , x2 , N2 , M2 , x3 , N3 , M3 değerlerini hesapla
xm min (diploma notları)
x1 max (diploma notları)
m max (xm , xort – 3s)
M1 min (x1 , xort + 3s) + D1
D1 (N1–1) N * s

x1’in altında en az 4 adayın sahip olduğu bir not (x2) varsa
N2 : x2 notuna sahip aday sayısı (N2 ³ 4)
M2 maxM1, M1 – (x1 – x2) + D2
D2 (N2 –1) N * s
yoksa
x2 x1
N2 0
M2 M1
x3 x1 ,
N3 0
M3 M1

x2’in altında en az 8 adayın sahip olduğu bir not (x3) varsa

N3 : x3 notuna sahip aday sayısı (N3 ³ 8)
M3 maxM2, M1 – (x1 – x3) + D3
D3 (N3–1) N * s
yoksa
x3 x2
N3 0
M3 M2

d) Yuzlu not sisteminde 50’nin altında olup 50 yapılan diploma notlarını eski değerlerine dondur

A3) Adayların Ortaoğretim Başarı Puanlarının Hesaplanması:

Her adayın OBP’si adayın diploma notu (x) ile adayın mezun olduğu okulun, adayın mezun olduğu yıla
ilişkin Diploma Notu İstatistikleri kullanılarak aşağıdaki algoritmaya gore hesaplanır:

a) eğer x £ x3 ise M M3 değilse eğer x £ x2 ise M M2 değilse M M1 olarak hesapla
b) OBP 100 – (M – x) (M – m) * 50
c) eğer OBP 100 ise OBP 100 yapılır
d) eğer OBP 50 ise OBP 50 yapılır

B AĞIRLIKLI ORTAOĞRETİM BAŞARI PUANLARININ HESAPLANMASI

B1) Ortaoğretim Başarı Puanları, ortaoğretim kurumlarının ilgili yıldaki Oğrenci Secme Sınavı (OSS) puan ortalamalarına gore ağırlıklandırılacak ve her aday icin Sozel, Sayısal ve Eşit Ağırlıklı olmak uzere 3 Ağırlıklı Ortaoğretim Başarı Puanı (AOBPSOZ; AOBPSAY ve AOBPEA) hesaplanacaktır

B2) Yuksekoğretim programlarına yerleştirmede kullanılan YOSS puanları ile ek puanların hesaplanmasında Ağırlıklı Ortaoğretim Başarı Puanları kullanılacaktır

B3) Ağırlıklı Ortaoğretim Başarı Puanları hesaplanırken adayın Ortaoğretim Başarı Puanı (OBP) ile, okulun adayın mezun olduğu yıla ilişkin OSS İstatistikleri kullanılacaktır Eğer bir okul icin, aday sayısı OSS istatistiklerinin elde edilmesi icin yeterli değilse yada yeterli dağılım bulunmuyorsa, bu okullar icin ağırlıklandırma işlemleri OSYM Yurutme Kurulunun vereceği kararlar doğrultusunda yurutulecektir

B4) Okul OSS İstatistiklerinin Hesaplanması
Her yıl her okul icin Sozel, Sayısal ve Eşit ağırlıklı puan turlerinin her biri icin aşağıdaki OSS istatistikleri oluşturulur:

X : Bir okulun son sınıf duzeyindeki oğrencilerinin OSS puanlarının ortalaması
OSS puan ortalaması hesaplanırken 2005 ve oncesi icin OSSSOZ, OSSSAY ve OSSEA notları; 2006 ve sonrası icin de OSSSOZ1, OSSSAY1 ve OSSEA1 notları kullanılır

A : Okul ortalamalarının (X lerin) 100 – 200 arası notlara donuşturulmesi ile elde edilen notlar:
A 100 + 100 * (X – Xmin) (Xmax – Xmin)
Xmax : OSS’deki en buyuk puan ortalaması
Mmin : OSS’deki en kucuk puan ortalaması

Yukarıdaki formullerin uygulanması ile her okul icin Sayısal, Sozel ve Eşit Ağırlıklı olmak uzere uc OSS puan ortalaması (A değeri) hesaplanacaktır

B5 Adayların Ağırlıklı Ortaoğretim Başarı Puanlarını Hesaplama Algoritması

Adayların Ağırlıklı Ortaoğretim Başarı Puanları (AOBPSOZ, AOBPSAY, AOBPEA), adayların Ortaoğretim Başarı Puanları (OBP) ile okulların OSS İstatistikleri (A değerleri) kullanılarak aşağıdaki formule gore hesaplanır:

imagesokulpuaninasilhesaplanir5ad1758f2fd4b

Bu formulun kullanılmasıyla her okulda oğrencilerin OBP’leri okulun ortalamasına gore ağırlıklandırılarak yukseltilecek ve AOBP’ler elde edilecektir (AOBP ³ OBP)

858,496Konular
982,168Mesajlar
30,108Kullanıcılar
MudavaSon üye
Üst Alt