Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

okul seçerken nelere dikkat etmem gerekiyor

okul seçerken nelere dikkat etmem gerekiyor
0
52

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
85
F-D Coin
0
mektep seçerken nelere uyarı etmem gerekiyor ( 21 Eylül 2004 PSİKOLOJİK DANIŞMAN ISTEK KIRCAOĞLU SOETAN ) 06 yaş döneminde bir çok alanda temeller atıldığı için, burada alınacak bilinçli kararlar, çocuğun öğrenim yaşantısı ve öteki böylece fazla alanlardaki yazgısını belirleyeceğinden oldukça önemlidir bu nedenle çocuğumuzun gideceği okul öncesi eğitim kurumunu (ya da ilkokulu) tercih etmek anne baba için epeyce manâlı bir konudur MEKTEP SEÇERKEN NELERE DIKKAT ETMELİYİM? Çocuk için okula başlatmak (ister okul öncesi ister ilkokul olsun), bir sürü yeni deneyim elde edeceği yeni bir dünyaya girmek anlamını taşır Bu birincil adım öğrenme, zihinsel, sosyal yönlerin yanısıra hissi açıdan da yeni bir dönemin başlangıcı anlamına kazanç Bu dönemde bir çok alanda temeller atıldığı için, burada alınacak bilinçli kararlar, çocuğun öğrenim yaşantısı ve öteki böylece çok alanlardaki yazgısını belirleyeceğinden oldukça önemlidir bu nedenle çocuğumuzun gideceği okul öncesi eğitim kurumunu (ya da ilkokulu) seçmek anne baba için epeyce manâlı bir konudur Bu karara varmamızda etkili olacak iki öbür boyut vardır Bunlardan biri çocuk diğeri aile boyutu Yani seçilecek okulun çocuk ve ailenin beklentilerine uygunluğu düşünülecektir Burada çocuk boyutu ile kastedilen, çocuğun gideceği okulu seçmesi anlamını taşımaz Bu yaştaki çocuk böyle kayda değer bir kararı alabilecek sosyal ve zihinsel olgunlukta değildir Böyle bir yükümlülük çocuğa yüklenmemelidir Elbette çocukların fikirleri de alınabilir Fakat son karar ailenindir Burada çocuk boyutu ile kastedilen, okulun yapısının, eğitim felsefesinin çocuğun özelliklerine ve ihtiyaçlarına cevap verip veremeyeceğinin belirlenmesidir Çocuğun gelişim özelliklerinin bilinmesi, başta önemli konudur Her çocuk kendi gelişim özellikleriyle değerlendirilmeli, öteki çocuklarla mukayese yapılmamalıdır Aynı yaş gruplarında çocuklar aynı özellikler gösterebilir Oysa çocuklar arası bireysel farklılıklar dikkate alınmalıdır Çocuğu tanımak ; onu doğru rehberlik etmek, yolunda gitmeyen durumlar ile ilgili erken önlem almak, özel alaka ve yeteneklerin keşfedilmesi ve değişen çocuk davranışları karşı değişiklikler gerçekleştirmek açısından önemlidir Bundan sonra çevremizdeki okullar ile ilgili bilgilenmek gereklidir Aile bu konu ile ilgili net bilgiler taşıyan detaylı bir araştırma yapmalıdır Bu bilgiler daha sonra okulun aile ve çocuğun beklentilerinin ne kadarını karşılayacağı ile ilgili ışık tutacaktır BİR MEKTEP İLE İLGİLİ ALACAĞIMIZ BİLGİLER Okulun belirtilen bir kurumdan lisansı yani izni var mıdır? Yani yasal mıdır? Okulun sponsoru var mıdır? Kimler kadar işletilmektedir? Okulun Yöneticisi kimdir? Eğitimi nedir? (Mektep öncesi eğitim kurumlarında Psikolog, Çocuk Gelişimci, Sosyal Hizmet Uzmanı gibi eğitim almış kişiler idareci olabilir Idareci vasfındaki kişilerin kesintisiz okulda bulunup bulunmadıklarını denetim edin Yalnızca bir psikoloğun diplomasını kullanarak çalışan okullara karşısında dikkatli olun) Okulun güvenlik ve sağlık politikası nedir? Güvenlik önlemleri dargın mıdır? Yangın söndürme sitemi ve yangın mereni var mıdır? Yer Sarsıntısı hasar raporu var mıdır? Okulun bulunduğu mekan trafik yönünden yerinde mudur? Okulun maddi koşulları yeterli midir? Bahçe ve uygun bahçe oyuncakları var mıdır? Oyuncaklar tehlikesiz, yaş grubuna yerinde ve tatmin edici midir? Okulun hyjen şartları tatmin edici midir? mönü var mı? Yiyecekler mektep da mı hazırlanıyor? id Mutfak ve temizleme personelleri bambaşka mı? Okulda çalışanlar kimlerdir? Çalışanlar okulun bağlı olduğu kurum kadar onaylanmış, gerekli eğitime sahip, afiyet kontrolleri uyumlu olarak yapılmakta mıdır? Okulda çalışan personelde fazla sık başkalaşım yaşanmakta mıdır? Okulun eğitim felsefesi nedir? Hangi teknikler uygulanmaktadır? Problem hemen yaklaşım nasıl olmaktadır? Öğretmenler hizmet içi eğitim alıyorlar mı? Okulda müşterek bir eğitim anlayışı sağlanmış mıdır? Eğitim programı, jurnal program nasıldır? Eğitim programı çocuğun gelişimi için yeterli mi, yaratıcılığı destekliyor mu ? Okulun disiplin anlayışı nasıl? Hangi aktiviteler yer almaktadır? Çocuk ve programlar ile ilgili size ahenkli data aktarımı yapılıyor mu? Çocuğun okula kabul edilme koşulları nelerdir? Okul hangi yaş grubuna hizmet vermektedir? 02 yaş grubuna hizmet veriyorsa hem bir hemşire okulda sürekli bulunuyor mu? Bebek grubu için hem düzenlenmiş bir oda var mı? Bebekler için keza değişmez ve kenarlıklı yataklar var mı? Kaç çocuğa bir öğretmen düşmektedir? Çocuklar yaş gruplarına bölünmüş mıdır? Anneli oyun grubu var mı? Oyun grubu var mı? Yarım gün veya part time seçenekleri var mı? Bütün gün eğitimi ve saatleri neler? Karşılaşılan sorunlarda danışmanlık hizmeti alınabiliyor mu? Tercih için ilk önce “nasıl bir çocuk istiyoruz? sorusunun yanıtlanması gerekmektedir Anne baba beklentilerini ayrıntılı olarak belirlemeli sonra bu beklentilere uygun okulu seçmek için araştırma yapmalıdır Bu aşamada beklentilerimizi atamak için kendimize sorabileceğimiz sorular şunlar olabilir: Okulun bütün gün yarım gün ya da oyun grubu seçeneklerinden hangisi benim ve çocuk için uygun? Şehrin merkezinde mi yahut yeşil bölge içinde bir yer mi olmalı? Meslek yerime mi eve mi yakın olmalı? Okulun saatleri bana yerinde mu? Okulda ikinci bir dil öğrenmesini istiyor muyum? Nasıl bir eğitim çocuğuma yararlı olacaktır? Mektep ile eğitim konusunda paralellik sağlayabilecek miyim? Okulun eğitim anlayışı bana ve çocuğa uygun mu?vs Geleneksel eğitim anlayışı günümüz çocukları için bundan böyle öyle etkin olmamaktadır Ülkemizde yaşanan eğitim sorunlarının bir kısmı her alanda gelişim bildiren dünyada hala olağan ve ezberci yöntemlerle çocuk yetiştirmeye çalışmaktan ileri gelmiyor mu? Her çocuğun kendi öğrenme stili ile değerlendirebileceği, etkin öğrenme metotlarının uygulandığı, etkin iletişim yollarının seçildiği, öğrenciye varlıklı bir öğrenme ve deneyim olanağı sunan mektep öncesi eğitim kurumları herhalde beklentilerimizi karşılamakta öne geçecektir Cümbür Cemaat aktif, marifetli, başkalarına saygılı, problem çözme becerisine sahip çocuklar istiyor Bunu sağlamak için hangi yöntemler kullanılıyor ve ne yapılıyor? Bu sorunun yanıtı mektep seçimimizde anahtar olacak ayrıntıları bize sağlayacaktır Mektep seçimi elbette ön hazırlık gerektiren bir süreçtir Ancak, bu ön hazırlık dönemi, katiyen gösterişli bir şekilde geçirilmemelidir Çocuk bu konu ile ilgili fazla bir veri ve hisse sahip olmadığı için, kendi namına yapılan bu koşuşturmaya manâ veremez, anne babasının telaşlı ve heyecanlı olduğunu algılayabilir Bu durum çocuk açısından vesvese verici bir tablo yaratabilir bu nedenle mektep seçiminde titizlik gösterilmeli lakin gösterişli tepkilerden kaçınılmalıdır kaynakhanemizcom  

858,476Konular
981,262Mesajlar
29,554Kullanıcılar
MiklosSon üye
Üst Alt