Ekmek, şarap ve zeytinyağının anavatanı Antik Akdeniz'in en güzide mutfaklarından biri olan, dünyanın birinci gurmelerini ve şeflerini yetiştiren Antik Roma'da hayal edebileceğinizden çok daha güçlü bir mutfak kültürü vardı. Antik çağlarda yaşayan beşerler ne yiyorlardı diye merak ediyorsanız şayet bu tanım epeyce ilgi alımlı. Bir nevi antik çağ atıştırmalığı sayılabilecek olan bu tanım için bir oldukça sarımsak gerekiyor!
Sarımsaklı Peynir
Gereçler:
2 baş (20–25 diş) sarımsak
225 gr Pecorino Romano peyniri
1 büyük avuç kişniş yaprağı
2 tepeleme çay kaşığı doğranmış taze kereviz yaprağı
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı beyaz şarap sirkesi
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1. Sarımsakları soyun ve kabaca doğrayın.
2. Peyniri rendeleyin.
3. Otları kabaca doğrayın.
4. Mutfak robotunuz yoksa ve havanda yapacaksanız şayet: Sarımsak ve tuzla başlayın ve sarımsaklar hamur kıvamına gelene kadar dövün.
5. Akabinde peyniri ve otları ekleyin.
6. Pürüzsüz bir karışım elde ettiğinizde sıvıları ekleyin ve uygunca karıştırın.
7. Bir mutfak robotu kullanıyorsanız şayet: Tüm katı gereçleri ekleyin ve karışım pürüzsüz olana kadar işleyin, akabinde sıvıları ekleyin.
8. Karışımı bir ortaya toplayın ve buzdolabına atın.
Kuruton ekmeklerle servis yapabilirsiniz.
Bu tanım muhtemelen çiftçilerin yediği rustik ve klasik bir yemekti. Fakat kalbi olanlar dikkatli olsun! Deneyenlere şimdiden afiyet olsun, yedikten sonra bir iki hafta insan içine çıkmazsanız çok seviniriz!
Kaynak: Andrew Dalby & Sally Grainger. The Classical Cookbook. Oxford University Press. 1996. p. 85-86.