Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Omega-3 ve omega-6 yağ asitleri ve sağlıklı beslenme

Omega-3 ve omega-6 yağ asitleri ve sağlıklı beslenme
0
170

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
37
F-D Coin
73
5137.jpg
5137.jpg
Omega-3 ve omega-6 yağ asitleri vücudumuzda üretilemiyor ve diyetle istikrarlı nispette kesinlikle alınmaları gerekiyor.

Umum olarak vücudumuz Paleoletik çağdaki diyete nazaran programlıdır. Bu diyet daha çokça et ve balık, yeşillik, meyve içeriyordu, süt eserleri ve tahıllar yoktu, doymuş yağlar azdı , omega-6 yağ asitleri az, omega-3 yağ asitleri ise çoktu.

Yaklaşık 5000-10000 yıl evvelki tarım devrimi sırasında, kişiler omega-6 yağ asitlerin alımının artmasına neden olan daha ziyade tahıl yemeğe başladılar. Hayvanlar evcileştirildi ve hayvanlar tahılla hazırlanan yemlerle beslendi, sonuçta et ve yumurtadaki omega-6 yağ asitleri artarken, omega-3' ler daha evvelki devrana nazaran azaldı.

Günümüz diyetindeki mesele omega -6 yağ asitlerinin, omega-3 yağ asitlerinden çok çokça alınmasıdır. Bu istikrarsız beslenme sair sebeplerle birleşerek kalp illetine, kansere, şişmanlığa, otoimmün marazlara, alerjilere, diyabete, depresyona yol açıyor.

Paleolitik diyette omega-6' nın omega-3'e nispeti yaklaşık 1:1, çağdaş diyette orantının 14:1 yahut 20: 1 olduğu belirlendi.

Günümüzde bitkisel yağları rafine ediyorlar. Rafine sürecin – hidrojenlendirmenin maksadı bitkisel yağların daha katı olmasını sağlamak ve yağların raf ömrünün uzatmak. Gelgelelim süreç sırasında yağların içindeki omega-3 yağ asitleri, antioksidanlar ve fitokimyasallar azalıyor. İşlenmiş mısırözlü margarin ve vesair bitkisel yağlar trans-yağ asitlerine dönüşürler. Trans-yağ asitleri vucütta ki LDL (kötü) kolesterolü yükseltirler ve doymuş yağ asitlerinden( hayvansal yağı, tereyağı ) çok daha tahrip ediciler, zira HDL (iyi) kolesterolü düşürürler.

Marketteki rastgele bir eserin üzerindeki etikette '' kısmen hidrojenledirilmiş '' sözü trans- yağ asidi içerir manasına gelir. Trans-yağ içeren eserlerden kimileri: her çeşit margarinler, yapay peynirler, yağda kızartılmış yiyecekler, atıştırmalık yiyecekler- krakerler , grisiniler ,galetalar, mısır cipsi, patates cipsi, kekler, bisküviler, margarinle yapılmış: kremalar, pastalar, kurabiyeler, poğaçalar, yağda kızartılmış mayalı tatlı çörekler, dondurulmuş tatlılar...

Omega 6 yağ asitleriyle varlıklı olan yağlar :
Mısırözü yağı,

Ayçiçek yağı,

Soya yağı,

Bölge fıstığı yağı,

Susam yağı,

Üzüm çekirdeği yağı...

Sağlıklı olmak için omega-3 yağlardan varlıklı beslenmemiz lazım. Omega-3 yağ asitler ile varlıklı bir beslemne kan basıncının olağan seviyede kalmasını sağlar , homosistein seviyesini düşürerek ve enflamasiyonu önleyerek arter kılıfını korur ve plak oluşumunu önler, kan pıhtılaşma riskini azaltır, kalp atışlarını stabilize eder, immün sistemin çalışmasını istikrarlar, otoimmün illetlerin (sistemik lupus, sedef hastalığı) gidişatını yahut riskini azaltır, alerjiye ve enflamasyona (romatizmal illetler gibi) yatkınlığımızı azaltır, ağrı eşiğini artırır, insulin direncini azaltır, öğrenme yeteneğini ve hafızayı artırır.

Omega-3 yağ asitleriyle varlıklı olan yağlar ve yiyecekler:
Soğuk sularda yaşayan yağlı balıklar(somon), ton balığı, uskumru , sardalya, balık yağı,

Keten tohumu ve keten tohumu yağı,

Kanola yağı, Ceviz yağı, Soya yağı

Yeşil yapraklı bitkiler, mahsusen Semizotu omega-3 yağ asidini yüksek orantıda içerir.

Ceviz, Badem, Soya fasulyesi.

Omega-3 yağ asitlerini vücudumuzda üretilemediği için her gün sistemli almamız gerekiyor.

Bunun için yapılması gerekenler:
* Kahvaltıda keten tohumu ile karıştırılmış tahıl ve yasız süt alabilirsiniz, salatanın içine yahut çorbanın içine keten tohumunu katabilirsiniz, ekmeği kendi yapanlar hamurun içine keten tohumu katabilir. (Keten tohumunu haftalık öğütmek lazım)

*Her gün kesinlikle 1 avuç dolusu ceviz yahut tuzsuz badem yemelisiniz.

*Yemeklere sızma zeytin yağı ve kanola yağı kullanabilirsiniz. Başka bitkisel yağlardan mısırözü yahut ayçiçek yağı minimumda tüketin.

*Atıştırmalık yiyecekler ( kraker, bisküvi, cips) mekanına meyve, zerzevat, yağsız yoğurt, meyveli tatlı yahut meyveli dondurma tüketin.

* Semizotu yemeğini ve salatasını sofranızdan eksik etmeyin.

*Haftada 2 kere balık tüketin.

*Haftada 2-3 sefer kuru fasulye, bezelye, mercimek, soya tüketin.

 

Similar threads

Omega 3 insan vücudunda üretilemeyen, ancak mutlaka dışarıdan alınması gereken elzem yağ asitlerinden biridir. EPA ve DHA olarak iki formda bulunan omega 3 yağ asitleri vücut fonksiyonlarının sağlıklı bir şekilde işleyişinde önemli rol oynar. Özellikle son yıllarda yapılan çalışmalar omega 3 yağ...
Cevaplar
0
Görüntüleme
152
Balıkyagı olarak bilinen Omega-3 ve bitkisel yaglarda bulunan Omega-6 ya asitleri yaşamın ilk anından itibaren doku ve hücreler için çok önemlidir. Bağışıklık sistemini güçlendirip, kalp-damar sağlığına iyi gelerek, kanser oluşumunu engelleyerek hayati önem taşırlar. - Omega-3, retina, beyin ve...
Cevaplar
0
Görüntüleme
180
Omega-3 yağ asitleri, bebeğinizin had sistemi için hayati bir role sahiptir. Omega-3 yağ asitleri hem gebe olarak size hem de bebeğinizin gelişimine ek sağlayan yağ asitleridir. Balıkta bulunan bir omega-3 yağ asidi olan Dokosaheksaenoik asiti (DHA) duymuş olabilirsiniz. Hamilelikte mahsusen...
Cevaplar
0
Görüntüleme
168
Vucudumuzun ihtiyac duyduğu yağ ve yağ asitleri vardır Yağlar uzun ve sağlıklı bir yaşam surmememiz icin gerekli; yağ asitleri ise genc ve dinamik kalmak icin gereklidir Fakat insan bedeni yağ Vucudumuzun ihtiyac duyduğu yağ ve yağ asitleri vardır Yağlar uzun ve sağlıklı bir yaşam...
Cevaplar
0
Görüntüleme
102
Yağlar insan vücudunun biyolojik muhtaçlıkları için diyetle alınması farz olan en kıymetli besin öğelerinden biri. Vücuda sağladıkları kalori bakımından gayrı temel besin öğelerinden daha zenginler. Bir gram yağ yaklaşık 9 kalori sağlar ki bu ölçü karbonhidrat ve proteinlerin birer gramının...
Cevaplar
0
Görüntüleme
145
858,506Konular
983,045Mesajlar
33,110Kullanıcılar
kaannns1903Son üye
Üst Alt