Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Omurgalı Canlılar Kaça Ayrılır

0
130

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
58
Omurgalı Canlılar nelerdir
Omurgalı Canlılar hakkında veri
Omurgalı hayvanlar kaça ayrılır?

Omurgalılar ve ilkel kordalılar almak üzere iki gruba ayrılırlar

A) Omurgalılar: Vücutlarının sırt tarafında bir sinir kordonu bulunurİç iskelet eklemlidir İskelete emrindeki kaslar hareketi sağlarHepsinde beyin ve beyini koruyan kafatası vardırDolaşım sistemleri kapalıdırHolozoik olarak beslenirlerÇoğu öbür eşeylidirBalıklar, kuşlar, kurbağalar, sürüngenler ve memeliler elde etmek üzere beş sınıfa ayrılırlar

1) Balıklar: Vicutları pullarla örtülüdürİç iskelet kemikten veya kıkırdaktan oluşmuşturSolungaç solunumu yaparlarKalpleri iki odacıklıdırKalplerinde sürekli lekeli kan bulunurVücutlarında pak kan dolaşırSoğuk kanlı hayvanlardırBoşaltım organları mezonefros tipi böbreklerdirBoşaltım maddelerinin, üreme hücrelerinin ve sindirim artıklarının toplandığı kloak denilen yapıya sahiptirlerMisal:köpek balığı, alabalık, sazan

2) Kuşlar: Akciğer solunumu yaparlarKalpleri dört odacıklıdırKalbin sol karıncığından meydana çıkan aort sağa kıvrılarak dallanırSıcakkanlıdırlarBoşaltım organı metanefroz tipi böbreklerdir, vücut tüylerle kaplıdırTüysüz olan bölgeler pullarla örtülüdürKloaklıdırlar Dişleri yokturÖrnek:martı, bülbül, tavuk, ördek, deve kuşu

3) Kurbağalar: Lavralar solungaç solunumu, erginleri akciğer ve cilt solunumu yaparlarKalpleri üç odacıklıdırVücutlarında karışık kan dolaşırSoğukkanlıdırlarAzotlu dolaşım maddesi amonyaktırBoşaltım organı mezonefroz tipi böceklerdirKloak lıdırDerilerinin mukus salgısı olan mukus, deriyi kaygan tutarÖrnek:semender, kuyruklu kurbağa, su kurbağası

4) Sürüngenler: Akciğer solunumu yaparlarKalpleri üç odacıklıdır
(timsah hariç)SoğukkanlıdırlarErginlerinin boşaltım organları metanefroz tipi böbreklerdirkloak lıdırlarDişilerde yumurta kanalının bir bölümü yumurta akı, diğer bölümü yumurta kabuğu yapacak şekilde özelleşmiştirVücut keratinle çizgili olduğundan kurudur Misal:yılan, timsah, kaplumbağa, kertenkele

5) Memeliler: Akciğer solunumu yaparlarKalpleri dört odacıklıdırKalbin sol karıncığından meydana çıkan aort sola kıvrılarak dallanır

Sıcakkanlı hayvanlardırKloak yokturÜrogenital sistem sindirim sisteminden öbür olarakdışarıya açılırBoşaltım organı metanesaz tipi böbreklerdirSinir sistemleri fazla gelişmiştirÖrnek:fare, yarasa, kirpi, insan,balina

B) İlkel kordalılar: İskeletleri kıkırdaktırYutak bölgesinde solungaç yarıkları, sırt tarafında da sırt ipliği bulunurBu grubun tek örneğiAmfiyoksüs nesil *

858,468Konular
981,187Mesajlar
29,540Kullanıcılar
kaansaddaSon üye
Üst Alt