Öğrenci konutundan lüks restoranlara her vakit sofraların baş tacı olan makarnaya kim hayır diyebilir ki? Her çeşidiyle bizi cezbeden, adeta aklımızı başımızdan alan makarna, hallerine nazaran farklılık gösteriyor. Artık siz de benim üzere makarna suyunu ocağa koyun, bir yandan da bu enfes yiyeceğin farklılıkların öykülerini birlikte öğrenelim.
Kaynak:
Ziyaretçiler için gizlenmiş link , görmek için
Giriş yap veya üye ol.
...1. Spagetti
Makarna tipleri ortasında kalbimizi en çok pır pır eden spagettinin kökeni 1100'lü yıllara Sicilya'ya dayanıyor. İtalyanlar Amerika'ya göçlerinde spagettiyi de beraberlerinde götürdüler ve spagetti vakitle oradan tüm dünyaya yayıldı. Spagetti sözü "küçük teller" ya da "küçük sicimler" manasına geliyor.
2. Penne
Penne makarna, 1865 yılında İtalyan makarna üreticisi Giovanni Battista Capurro'nun makarna hamurunu ince tüpler hâlinde kesen bir makine icat etmesiyle keşfedildi. Capurro tıpkı yılın 11 Mart'ında makinenin patentini alınca pennenin keşfi de tarih sayfalarına net bir biçimde eklenmiş oldu.
3. Strozzapreti
Vaktinde bir rahip, tabağındaki strozzapretiyi çok süratli bir formda yerken boğulmuş. Bu olaydan ötürü bu makarna çeşidi, "rahip boğanlar" ya da "rahip boğazlayanlar" manasına gelen strozzapreti ismini almış.
4. Lazanya
Lazanya'nın kökeni Antik Yunan'a kadar uzanıyor, lakin günümüzdeki üzere tanımların olduğu söylenemez. Mesela lazanyanın temel unsurlarından domates, 16. yüzyıla dek Avrupa'ya gelmemişti. Apicius, 4. yüzyılın sonu 5. yüzyılın başına denk düşen bir tanımında, lazanyanın pişmiş domuz göbeği, kuru üzüm şarabı ve incirden elde edilen bir sosla servis edildiğini yazmış.
5. Mafaldine
İtalya prensesi Savoylu Mafalda'nın hoş mi hoş saçlarından ismini alan mafaldine, prensesten evvel de tüketiliyordu. Fakat o vakitler bir ismi yoktu.
6. Macaroni
Macaroninin geçmişi birazcık karmaşık. Bu makarnanın ismi, Yunan mitolojisini anlatan kimi kaynaklara nazaran Herakles'in kızı Macaria'dan kimi kaynaklara nazaran de Hades'in kızı Makaria'dan geliyor. Değişik olan, her iki kızın da kutsanmış bir vefatla hayatının son bulması. Yunanlıların cenaze merasimlerinde arpadan yapılan ve macaria denen yiyecekleri tükettiği biliniyor. Bugün bile Rum Ortodoks cenazelerinde servis edilen yiyeceğe macaria deniyor.
7. Tortellini
Tortellini de en az macaroni kadar karmaşık bir geçmişe sahip. İtalya'daki Bologna ve Modena ortasında kalan Castelfranco Emilia isimli kasabada yaşayan bir hancı tarafından ismini aldığı rivayet edilse de bir katılığı yok. Bu yüzden hem Bologna hem de Modena makarna üstünde hak sahibi olduğunu sav ediyor. Hancıya gelince... Kapı deliğinden karısının göbeğini gören hancı, ona benzeyen bir makarna yapmaya karar veriyor. Ne aşk ama!
8. Vermicelli
Spagettiye benzeyen ince ve uzun bir makarna çeşidi olan erişte Asya'ya mahsus bir yiyecek olarak biliniyor. Batıda da ince ve uzun yapılı erişte gibisi bir makarna çeşidi yaratılıyor. İtalya'da yaklaşık 600 yıl kadar evvel üretildiği görülen vermicelli, her iki kültür için de ortak sayılabilir.
9. Cavatappi
Hali sarmal bir yaya benzeyen cavatappi, ismini, sahnedeki gücünden ötürü "yaylar üstündeki adam" takma ismini alan İtalyan pop yıldızı Andriano Celentano'dan aldı. Bu makarna 1960'larda Barilla tarafından üretildi.
10. Orecchiette
Kökeni 12. yüzyıla dek uzanan orecchiette, küçük kulaklar manasına geliyor. Çok tatlı!
11. Stroncatura
Stroncatura, her ne kadar linguiniye benzese de ondan daha koyu, daha ekşi ve daha pürüzlü bir yapıya sahip. Güney İtalya'daki Calabria bölgesine mahsus bir lezzet olan stroncatura, birinci başta makarna fabrikalarının tabanında kalan artık hamurlardan yapılıyordu ve içerinde hem tam buğday unu hem çavdar unu hem de irmiğin olduğu eşsiz bir karışım ortaya çıkmıştı.
Sakın korkmayın! Stroncatura günümüzde çok daha steril koşullarda üretiliyor.
12. Gemelli
İkizler manasına gelen Gemelli, iki farklı makarnanın birbirine dolanmasıyla yapılıyor.
13. Tonnarelli
Peynir ve biber manasına gelen tonnarelli, chitarra (gitar) ismi verilen makinelerde üretiliyor. İtalya'nın Abruzzo bölgesine mahsus bir lezzet olan tonnarelli, spagettiden biraz daha yassı ve köşeli bir yapıya sahip.
14. Marille
Barilla için çalışan makarna üreticisi Voiello, enteresan bir tasarım arayışındaydı. 1983 yılında, İtalyan araba dizayncısı Giorgetto Giugiaro'dan yaratıcılığının hudutlarını zorlamasını istedi. Ortaya estetik imajıyla ilgi çeken marille çıktı, fakat hamurun eşit müddetlerde pişmemesi sorun yarattı. Kısa bir mühlet sonra da bu makarnanın üretimi durduruldu.