iltasyazilim
FD Üye
Önemli Bakanlıkların Görevleri
Kayda Değer Bakanlıklar
Millî Eğitim Bakanlığı'nın Görevleri
Millî Eğitim Bakanlığı'nın görevleri şunlardır:
a) Atatürk inkılâp ve ilkelerine ve Anayasada ifadesini bulan Atatürk millîyetçiliğine tabi, Türk milletinin millî, ahlakî, manevî, tarihî ve kültürel değerlerini benimseyen, koruyan ve geliştiren, ailesini, vatanını, milletini seven ve defalarca yüceltmeye çalışan, insan haklarına ve Anayasanın başlangıcındaki esas ilkelere dayanan demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyetine karşısında devir ve sorumluluklarını haberdar olan ve bunları davranış haline getirmiş yurttaş olarak yetiştirmek üzere, Bakanlığa ast her kademedeki öğretim kurumlarının öğretmen ve öğrencilerine ait tüm eğitim ve öğretim hizmetlerini plânlamak, programlamak, yürütmek, peşine düşüp takip ve teftiş aşağı bulundurmak,
b) Okul öncesi, ilköğretim, ortaöğretim ve her çeşitlilik örgün ve yaygın eğitim kurumlarını başlatmak ve yükseköğretim dıştan kalan öğretim kurumlarının diğer bakanlık kurum ve kuruluşlarınca açılmasına müsade saptamak,
c) Türk vatandaşlarının yurt haricen yapılacak eğitim ve öğretimi ile ilgili hizmetleri sıralamak ve yürütmek,
d) Öteki bakanlık, kurum ve kuruluşlarca açılan ve yükseköğretim haricen kalan örgün ve yaygın eğitim kurumlarının denklik derecelerini saptamak, program ve yönetmeliklerini birlikte sıralamak ve onaylamak,
e) Türk Silahlı Kuvvetlerine ast ortaöğretim kurumlarının program, yönetmelik ve öğrenim denklik derecelerinin belirlenmesi konularında işbirliğinde bulunmak,
f) Yükseköğretimin Millî Eğitim politikası bütünlüğü içinde yürütülmesini sağlamak için, Yükseköğretim Kanunu ile Bakanlığa verilmiş olan görev ve sorumlulukları gerçekleştirmek,
g) Okullardaki gövde eğitimi, spor ve izcilik eğitimi ile ilgili hizmetleri yürütmek,
h) Yükseköğrenim gençliğinin barınma, gıda ihtiyaçlarını ve maddî yönden desteklenmelerini karşılamak,
Çevre ve Orman Bakanlığının Görevleri
Çevre ve Orman Bakanlığının görevleri şunlardır:
a) Çevrenin korunması, kirliliğinin önlenmesi ve iyileştirilmesi için ilke ve politikalar saptamak, programlar hazırlamak; bu çerçevede, incelemeler ve projeler yapmak, yaptırmak, bunların dilekçe esaslarını tespit etmek, uygulanmasını sağlayacak tedbirleri elde etmek
b) Çevrenin korunması ve kirliliğinin önlenmesi amacıyla ülke şartlarına yerinde olan teknolojiyi saptamak, bu maksatla kurulacak tesislerin vasıflarını saptamak
c) Ülke şartlarına uygun olan çevre standartlarını Türk Standartları Enstitüsü ile birlikte vermek, uygulamak ve uygulanmasını temin etmek
d) Atık ve yakıtlar ile ekolojik dengeyi bozan, havada, suda ve toprakta daimi özellik belirten kirleticilerin çevreye zarar vermeyecek şekilde bertaraf edilmesi için denetimler yapmak; ülke genelinde bütün uygulayıcı kurum ve kuruluşların bu konudaki taleplerini değerlendirerek sonuçlandırmak; ülkenin atık yönetimi politikasını saptamak ve bu konuda zorunlu tedbirleri almak; güvenli olmayan hallerde veya zorunlu durumlarda faaliyetlerin durdurulması ile ilgili usul ve esasları yönetmelikle vermek
e) Çevrenin korunması ve kirliliğinin önlenmesi için çevre standartları ve ekolojik kriterler edinmek üzere her türlü analizi, ölçüm ve kontrolleri yapmak amacıyla laboratuvar kurmak, kurdurmak ve denetimlerini yerine getirmek ya da mevcut ulus kurum ve kuruluşlarının laboratuvarlarından davranmak
f) Ülkedeki kirlenme konuları ile kirlenmenin mevcut olduğu veya olması mümkün bölgeleri ve sektörleri saptamak ve izlemek, bu problemlerin teknik, idari ve finansman bakımından çözümünü sağlayan kaynağın bulunmasıyla ilgili çalışmaları yönetmek ya da yönlendirmek
g) Sürdürülebilir kalkınma ilkesi çerçevesinde, çevreye negatif tesir yapabilecek her türlü plân, program ve projenin, menfaat ve maliyetleriyle çevresel olguların müşterek bir çerçeve içinde değerlendirilmesini gerçekleştirecek çevresel etki değerlendirmesi ve stratejik çevresel değer biçme çalışmasının yapılmasını sağlamak, bu çalışmaları denetlemek ve izlemek
h) Dengeli ve aralıksız yeniden yapılanma amacına uygun şekilde ekonomik kararlarla ekolojik kararların birarada düşünülmesine imkân veren akılcı doğal kaynak kullanımını sağlamak üzere, kalkınma plânları ve alan plânları esas alınarak çevre düzeni plânlarını planlamak ya da hazırlatmak, onaylamak, uygulanmasını sağlamak
ı) Hayvanların korunmasına yönelik çalışmaları, ilgili bakanlık, kurum ve kuruluşların işbirliği ile gerçekleştirmek, yaptırmak, bu konuda yürütülen faaliyetleri teşvik etmek, gözden geçirmek ve denetlenmesini karşılamak
i) Çevre konusunda ödev verilmiş olan özel kuruluşlar ile kamu kurum ve kuruluşları aralarında işbirliği ve koordinasyonu karşılamak; bu konuda faaliyette yer alan gönüllü kuruluşları yönlendirmek, desteklemek ve bakanlıklar arası işbirliği esaslarını yönetmelikle belirlemek
j) Çevreye olumsuz etkileri olan her türlü faaliyeti ülke bütününde izlemek ve gözden geçirmek
k) Çevre uygulamalarına faaliyet kazandırmak için başta mahalli idareler elde etmek üzere, sürekli bir eğitim programı kullanmak, bu amaçla yapılan eğitim faaliyetlerini izlemek, cesaretlendirmek, rehberlik etmek, çevre bilincini ilerletmek ve çevre problemleri konusunda kamuoyu araştırmaları yerine getirmek
l) Çevre ve orman konularında uluslararası düzeyde sürdürülen çalışmaların izlenmesi ve bunlara katkıda bulunulması amacıyla milli düzeyde yapılan hazırlıkları ilgili kuruluşlarla işbirliği halinde yürütmek ve bu çalışmalara Türkiye'nin iştirakine ilişkin koordinasyonun sağlanmasına, uluslararası ilişkilerin yürütülmesi ile ilgili mevzuat çerçevesinde yardım etmek
m) Ormanların korunması, imarı ve ıslahı ile bakımını temin etmek
n) Orman sınırlandırılması ve kadastrosunu yapmak, vasıf tayini ile Devlet ormanlarına ilişkin millet yararına irtifak hakkı tesisi ve iznine ait işleri yürütmek
o) Orman sınırları içerisinde ve baştan orman rejimine alınacak yerlerde genel ağaçlandırma plânı sıralamak, bu plânın gerektirdiği etüt ve proje işleri ile ağaçlandırmaları yapmak ya da yaptırmak
ö) Erozyonu önleyici her türlü tedbiri almak
p) Devlet ormanları içindeki çayır, yaylak ve kışlakları özel mevzuatına göre ıslah etmek, otlatma amenajman plânlarını gerçekleştirmek veya yaptırmak
r) Ağaçlandırma gerçekleştirmek, sürekli ve geçici fidanlıklar ayarlamak, özel ağaçlandırma yapmak ve fidanlık tesis etmek isteyen hakiki ve tüzel kişileri cesaretlendirmek
s) Devlet ormanları ile tüzel kişiliği haiz ulus kurumlarına ve özel ormanlara ait amenajman plânlarını yerine getirmek ya da yaptırmak
ş) Devlet ormanları içinde ve bitişiğinde oturan köylülerin sosyal ve idareli gelişmelerini karşılamak maksadıyla bunları her türlü kredi ve takviye kaynaklarıyla desteklemek, ormanırk ilişkilerini ve bu konuda her türlü tedbiri edinmek
t) Başka yerlere nakledilecek orman köylülerinin bıraktıkları taşınmazların kamulaştırılmasını karşılamak ve buraları yeşillendirmek
u) Yurt içi odun hammadde ihtiyacını yerine getirmek, odun ve odun dışı orman ürünlerinin ithalat ve ihracatına ilişkin esasları devretmek, gerektiğinde tohum, fidan ve üretimle ilgili maddeleri ithal ve ihraç etmek
v) Millî parklar, tabiat parkları, tabiat anıtları, tabiatı koruma alanları ve orman içi mesire yerleri ile biyoloji ile ilgili çeşitliliğin, av ve yaban hayatı alanlarının tespiti, yönetimi, korunması, geliştirilmesi, işletilmesi ve işlettirilmesini temin etmek
y) Bakanlığın egzersiz alanına giren hizmetlere ilişkin olarak, araştırma birimleri ve eğitim merkezleri açtırmak, yurt içinde ve dıştan zorunlu personeli geliştirmek, her değişiklik uygulamalı araştırmalarla eğitim, yayınlama ve yayım çalışmaları yerine getirmek, yaptırmak, dokümantasyon ve tanıtma faaliyetlerinde bulunmak
Afiyet Bakanlığının Görevleri
Sıhhat Bakanlığının görevleri şunlardır:
a) Herkesin hayatını fiziksel olarak, ruhen ve sosyal bakımdan bütün iyilik hali içinde sürdürmesini temin etmek için fert ve toplum sağlığını gözetmek ve bu amaçla ülkeyi kapsayan plan ve programlar gerçekleştirmek, kullanmak ve uygulatmak, her türlü tedbiri almak, zorunlu teşkilatı koymak ve kurdurmak,
b) Bulaşıcı, salgın ve sosyal hastalıklarla savaşarak koruyucu, tedavi edici hekimlik ve rehabilitasyon hizmetlerini gerçekleştirmek,
c) Belli Başlı ve çocuk sağlığının korunması ve aile planlaması hizmetlerini yerine getirmek,
d) Ilaç, uyuşturucu ve psikotrop maddelerin üretim ve tüketimini her safhada kontrol ve kontrol etmek;farmasötik ve tıbbi madde ve müstahzar üreten yerlerin, dağıtım yerlerinin başlangıç ve çalışmalarını esaslara bağlantı kurmak, kontrol etmek,
e) Gerekli aşı, serum, kan ürünleri ve ilaçların üretimini yerine getirmek, yaptırmak ve gerekirse ithalini karşılamak,
f) Esas yükümlülük Sağlık Bakanlığına ait edinmek üzere Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığı ve mahalli idarelerle işbirliği suretiyle gıda maddelerinin ve bunları üreten yerlerin sağlık durumu açısından yoklama hizmetlerini yürütmek,
g) Mahalli idareler ilgili diğer kuruluşlarla işbirliği suretiyle çevre sağlığını ilgilendiren gerekli tedbirleri elde etmek ve aldırmak,
h) Bulaşıcı, salgın insan hastalıklarına karşısında kara sınır kapıları, deniz ve hava limanlarında koruyucu sıhhat tedbirlerini olmak,
i) (Mülga: 2411989 KHK 35615 md; Tıpkı kabul: 1431991370319 md)
j) Kanser, tüberküloz ve sıtma ile savaş hizmetlerini yürütmek ve bu alanda hizmet veren kurum ve kuruluşların çalışmalarının koordinasyonunu ve denetimini karşılamak,
k) Bu görevlerin yerine getirilmesi için zorunlu tesisleri hazırlamak ve işletmek, meslek personelini geliştirmek,
l) Sıhhat hizmetleriyle ilgili olarak milletlerarası ve yurt içindeki kurum ve kuruluşlarla işbirliğinde bulunmak
Egzersiz ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının Görevleri
Egzersiz ve Sosyal Emniyet Bakanlığının görevleri şunlardır:
a) Egzersiz hayatını düzenleyici, işçi işveren ilişkilerinde çalışma barışının
sağlanmasını kolaylaştırıcı ve koruyucu tedbirler almak,
b) Egzersiz hayatındaki mevcut ve olası meseleleri ve çözüm yollarını
incelemek, c) Ekonominin gerektirdiği insangücünü sağlamak için zorunlu
tedbirleri araştırmak ve uygulanmasının sağlanmasına yardım etmek,
d) İstihdamı ve bütün çalışmayı sağlayacak, çalışanların yaşam seviyesini
yükseltecek tedbirleri elde etmek,
e) İşçilerin mesleki eğitimlerini sağlayıcı tedbirler elde etmek,
f) Sakatların mesleki rehabilitasyonunu sağlayacak tedbirler elde etmek,
g) Işçi sağlığı ve iş güvenliğini sağlayacak tedbirleri elde etmek,
h) Alıştırma hayatını gözden geçirmek,
i) Sosyal adalet ve sosyal refahın gerçekleşmesi için zorunlu tedbirleri
elde etmek,
j) Dağıtılmış fizyolojik, ekonomik ve sosyal risklere aleyhinde sosyal sigorta
hizmetlerini kullanmak,
k) Sosyal güvenlik imkanını karşılamak, yaygınlaştırılması ve geliştirilmesi için gerekli tedbirleri elde etmek,
l) Yabancı ülkelerde çalışan Türk işçilerinin egzersiz hayatı ve sosyal
güvenlikle ilgili meselelerine çözüm yolları çağırmak, yargı ve menfaatlerini
korumak ve ilerletmek,
m) Alıştırma hayatını için çalışanları koruyucu ve çalışmayı
destekleyici tedbirleri elde etmek,
n) Ast kuruluşların amaçları ve özel kanunları gereğince idare edilmesini
sağlamak ve kontrol etmek,
o) Meslek istatistiklerini toparlamak ve yayınlamak,
p) Çeşitli mevzuatla bahşedilen öteki görev ve hizmetleri yapmak
Tarım ve Köyişleri Bakanlığının Görevleri
Tarım ve Köyişleri Bakanlığının görevleri şunlardır:
a) Yeniden Yapılanma plan ve programları doğrultusunda, kırsal bölgelerin kalkındı
rılması, tarım, hayvancılık ve su ürünlerinin geliştirilmesi için politikaların
tespitine yardım etmek ve bunlardan tahsis alanına girenleri uygulamak, tarım
kesimi ve kırsal bölgelerin topyekün geliştirilmesi için altyapı tesislerini
gerçekleştirmek ve yaptırmak,
b) Kalkınmanın gereklerine ve artan taleplere uygun olarak imal, tü
ketim ve girdi ihtiyaçları ile toprak, su,bitki, hayvan varlığı ve yarı ta
bii kaynakların korunması ve geliştirilmesi için araştırma, çözümleme, plan,
program ve projeler yapmak ve yaptırmak,
c) Kullandıkları tarımsal kredi ve diğer girdilerin, temin, arz ve dağı
tımı ile ilgili hizmetlerde ve çiftçinin teşkilatlanmasında yardım etmek,
tarım ürünlerini destekleme politikaları ile ilgili araştırmalar yapmak, natürel
afetlerden hasar gören çiftçilere özel mevzuatında yer alan esaslar çerçevesinde
destek yerine getirmek,
d) Gıda ve diğer tarım ve hayvancılık ürünlerinin kalite ve standartlara
uygun olarak üretimi, işlenmesi, korunması, pazarlanması ve değerlendirilmesini
tedarik ve hazırlamak için zorunlu yoklama sistemi ve kuruluşlarını tesis etmek,
işletmek ve bu konularda çiftçinin teşkilatlanmasında yardımcı olmak,
e) Kırsal yerleşme birimlerinin yol, su,kanalizasyon, elektrik, iskan ihti
yaçlarını karşılamak, bunların idareli ve sosyal tesislere, sağlıklı ve çağdaş
fiziksel yerleşme imkanlarına kavuşmalarını sağlayacak politikaları ,
arazi toplulaştırılması gerçekleştirmek ve bunlarla ilgili araştırma, envanter, plan,
proje gerçekleştirmek ve yapılmasını karşılamak,
f) Halkın gereği gibi beslenmesini sağlamak ve tüketim taleplerini karşıla
mak için gereksinim duyulan çalışmaları gerçekleştirmek, ihracat imkanlarını ilerletmek
üzere bitkisel üretim ve hayvancılıkta verimliliği artırıcı tedbirleri edinmek ve
üretimi çeşitlendirmek,
g) Tarım ve hayvancılık konularında incelemeler yapmak, bunların gerektir
diği ıslah, test, üretme, mahsul işleme, istasyon, müessese, laboratuvar ve
sanki tesisleri düzenlemek ve işletmek, bu tesisleri kurup işletmek isteyen özel
sektöre yardımcı olmak, yönetmelik çerçevesinde zorunlu izni devretmek,
h) Verimli ve faydalı tarım bilgilerini çiftlik sahibi ailelerine benimsetmek ve ül
ke düzeyinde yaygınlaştırmak amacıyla, tarımsal yayım ve eğitim sistemi ve prog
ramları ile projelerini planlamak, göstermek, örnek çiftçi yetiştirmek üzere
eğitim program ve projeleri uygulamak, çiftçi kadınları ve kızlarına ev ekonomi
si, çocukları ve gençlerine teknik ve pratik çiftçilik bilgi vermek üzere tedbirler
olmak, uygulamalar gerçekleştirmek, örnek çiftlik sahibi yetiştirmek ve tarım yayımı ve eğitimi
için her türlü eğitim merkezi gibi tesisleri belirlemek, kurslar başlatmak, bu alanlarda
teknisyen yetiştirmek, bu amaçla Ulusal Eğitim Bakanlığı ve ilgili kuruluşlarla
işbirliğinde bulunmak,
i) Taşınır, taşınmaz çiftlik sahibi mallarının korunmasını özel kanunlara tarafından sağ
lamak için ilgili kuruluşlarla birlikte çalışmak ve tarım açık havada kullanılmaya
görev edilecek araziyi tesbit etmek, bunların kullanılmasına müsade atamak için
ilgili kuruluşlarla koordinasyon sağlamak, devletin hüküm ve tasarrufu altında
veya özel mülkiyetinde yer alan yabani fıstıklık, zeytinlik, harnupluk, fundalık,
makilik, otlak ve meraların altyapılar tesislerini gözetmek ve verimlilik ilkesi
ile ıslah, imar ve ihya etmek,
j) Gıda konularında incelemeler yapmak, pilot tesisler hazırlamak, gıda kont
roluna yardımcı olmak, diğer kuruluşlarla işbirliği içinde Türk Gıda Kodeksinin
hazırlanması ve uygulanmasını yapmak, yiyecek ve yem sanayileri ürünleri
nin belli esaslara uygunluğunu gözden geçirmek, 1734 sayılı Yem Kanunu ile ve
rilen işleri yerine getirmek, yem tescil ve kontrol hizmetlerini yürütmek,
k) Bitkilerde ve ürünlerinde meydana gelen hastalıklar, haşereler ve yabancı
otlarla mücadele etmek veya ettirmek, bu konularda çalışmalar yerine getirmek, zirai
mücadele ve zirai karantina planlarını, yıllık başvuru formu programlarını ve proje
lerini yapmak, rahatsızlık ve zararlıların yayılmalarını durdurmak için tedbirler
olmak, ithal ve ihraç olunan bitkisel ürünleri rahatsızlık ve zararlılar yönünden
kontrol etmek, iç ve dış karantina ilkelerini, sınırlayıcı ve engelleyici ted
birleri belirlemek, duyurmak, göstermek, uygulamaları kontrol etmek, zararlılar
hakkında çiftçileri eğitmek, onları tehlikelere karşı ikaz etmek, çiftlik sahibi imkanları
ile önlenemeyen salgın hastalık ve zararlılara aleyhinde Devlet mücadelelerini
programlayıp kullanmak 6968 sayılı Kanun hükümlerinin uygulanmasını temin etmek ve
denetlemek,
l) Zirai mücadele ilaçlarının, cihaz ve makinalarının ithal, üretim, satış ve
kullanılma esaslarını tesbit etmek, uygulatmak ve bu ilaçların insan, hayvan ve
çevreye zarar vermeyecek şekilde kullanılmasını teminen gerekli denetlemeleri
gerçekleştirmek,
m) Hayvanların sağlığına zarar veren her türlü salgın ve paraziter rahatsızlık
lar ile ilgili teşhis, çare ve koruma tedbir ve şartlarını tespit etmek, teda
vilerini yapmak, zorunlu tesisleri kurmak, kurulmalarına izin vermek, iç ve dış
karantina şartlarını tahsis etmek, duyurmak, uygulatmak, hayvan hareketlerini ta
kip etmek, hayvan park, pazar, panayır ve sergilerinde sağlık kontrollarını yü
rütmek, tahaffuzhaneler açtırmak ve gerektiğinde öteki metodlarla sınırlayıcı ve
engelleyici tedbirleri elde etmek, denetlemelerde bulunmak,
n) Hayvan barınakları ve tesislerini afiyet yönünden kontrol etmek, kesimhane
larla hayvan kesimi ve işletme tesislerinde baytar hizmetlerini gözden geçirmek,
bağımsızlık veteriner hekimlerin, hayvan hastanelerinin çalışmalarını kontrol et
mek,
o) Hayvan hastalıklarında kullanılan aşı, serum, biyolojik ve kimyasal mad
deler ile baytar ilaçlarını, bunların bileşimine giren etkin ve yardımcı
maddelerini üretmek, üretimine izin devretmek, norm ve özelliklerini, imal, ihzar,
ithal, satış, nakliye ve muhafaza şartlarını tespit etmek, imalatına ve satışına
müsade devretmek, gözden geçirmek, kısmen ya da adamakıllı yasaklamak, bu hizmetleri yeri
ne getirmek için zorunlu araştırmaları gerçekleştirmek ve laboratuvar, imalat yerleri ve
istasyonları düzenlemek ve kurulmalarına izin atamak ve faaliyetlerini denetim et
mek,
p) Veterinerlik konularında araştırmalar gerçekleştirmek, çiftçilere hayvan hasta
lıkları ve tedavileri hakkında yayım hizmetleri götürmek, veteriner sağlık tek
nisyeni ve laborant yetiştirmek, bunlar için zorunlu okul ve tesisleri açmak,
r) Hayvanların verimlerini ve üretimini çoğaltmak amacı ile ıslah, natürel,
sun'i tohumlama ve cenin transferi tekniklerini göstermek ve geliştirme prog
ramlarını aranje etmek, uygulamak, uygulatmak, çiftçilerin çağdaş hayvancılık
işletmeleri kurmalarını özendirmek, bunlara gerekli desteği sağlamak, finans
manı ile ilgili olduğu projeleri denetlemek, hayvan yetiştiriciliği ve yöneti
mi konularında araştırma, eğitim ve yayım hizmetleri yapmak, hayvan ata kütüğü
sistemini düzenlemek,
s) Su ürünleri Kanunu ile verilen görevlerden Bakanlıkla ilgili olanları
yerine getirmek ve yaptırmak,
t) Tarım alanlarının gayesine uygun bir şekilde kullanılmasını sağlamak,
denetlemek ve ilgili kuruluşlarla işbirliği etmek *
Kayda Değer Bakanlıklar
Millî Eğitim Bakanlığı'nın Görevleri
Millî Eğitim Bakanlığı'nın görevleri şunlardır:
a) Atatürk inkılâp ve ilkelerine ve Anayasada ifadesini bulan Atatürk millîyetçiliğine tabi, Türk milletinin millî, ahlakî, manevî, tarihî ve kültürel değerlerini benimseyen, koruyan ve geliştiren, ailesini, vatanını, milletini seven ve defalarca yüceltmeye çalışan, insan haklarına ve Anayasanın başlangıcındaki esas ilkelere dayanan demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyetine karşısında devir ve sorumluluklarını haberdar olan ve bunları davranış haline getirmiş yurttaş olarak yetiştirmek üzere, Bakanlığa ast her kademedeki öğretim kurumlarının öğretmen ve öğrencilerine ait tüm eğitim ve öğretim hizmetlerini plânlamak, programlamak, yürütmek, peşine düşüp takip ve teftiş aşağı bulundurmak,
b) Okul öncesi, ilköğretim, ortaöğretim ve her çeşitlilik örgün ve yaygın eğitim kurumlarını başlatmak ve yükseköğretim dıştan kalan öğretim kurumlarının diğer bakanlık kurum ve kuruluşlarınca açılmasına müsade saptamak,
c) Türk vatandaşlarının yurt haricen yapılacak eğitim ve öğretimi ile ilgili hizmetleri sıralamak ve yürütmek,
d) Öteki bakanlık, kurum ve kuruluşlarca açılan ve yükseköğretim haricen kalan örgün ve yaygın eğitim kurumlarının denklik derecelerini saptamak, program ve yönetmeliklerini birlikte sıralamak ve onaylamak,
e) Türk Silahlı Kuvvetlerine ast ortaöğretim kurumlarının program, yönetmelik ve öğrenim denklik derecelerinin belirlenmesi konularında işbirliğinde bulunmak,
f) Yükseköğretimin Millî Eğitim politikası bütünlüğü içinde yürütülmesini sağlamak için, Yükseköğretim Kanunu ile Bakanlığa verilmiş olan görev ve sorumlulukları gerçekleştirmek,
g) Okullardaki gövde eğitimi, spor ve izcilik eğitimi ile ilgili hizmetleri yürütmek,
h) Yükseköğrenim gençliğinin barınma, gıda ihtiyaçlarını ve maddî yönden desteklenmelerini karşılamak,
Çevre ve Orman Bakanlığının Görevleri
Çevre ve Orman Bakanlığının görevleri şunlardır:
a) Çevrenin korunması, kirliliğinin önlenmesi ve iyileştirilmesi için ilke ve politikalar saptamak, programlar hazırlamak; bu çerçevede, incelemeler ve projeler yapmak, yaptırmak, bunların dilekçe esaslarını tespit etmek, uygulanmasını sağlayacak tedbirleri elde etmek
b) Çevrenin korunması ve kirliliğinin önlenmesi amacıyla ülke şartlarına yerinde olan teknolojiyi saptamak, bu maksatla kurulacak tesislerin vasıflarını saptamak
c) Ülke şartlarına uygun olan çevre standartlarını Türk Standartları Enstitüsü ile birlikte vermek, uygulamak ve uygulanmasını temin etmek
d) Atık ve yakıtlar ile ekolojik dengeyi bozan, havada, suda ve toprakta daimi özellik belirten kirleticilerin çevreye zarar vermeyecek şekilde bertaraf edilmesi için denetimler yapmak; ülke genelinde bütün uygulayıcı kurum ve kuruluşların bu konudaki taleplerini değerlendirerek sonuçlandırmak; ülkenin atık yönetimi politikasını saptamak ve bu konuda zorunlu tedbirleri almak; güvenli olmayan hallerde veya zorunlu durumlarda faaliyetlerin durdurulması ile ilgili usul ve esasları yönetmelikle vermek
e) Çevrenin korunması ve kirliliğinin önlenmesi için çevre standartları ve ekolojik kriterler edinmek üzere her türlü analizi, ölçüm ve kontrolleri yapmak amacıyla laboratuvar kurmak, kurdurmak ve denetimlerini yerine getirmek ya da mevcut ulus kurum ve kuruluşlarının laboratuvarlarından davranmak
f) Ülkedeki kirlenme konuları ile kirlenmenin mevcut olduğu veya olması mümkün bölgeleri ve sektörleri saptamak ve izlemek, bu problemlerin teknik, idari ve finansman bakımından çözümünü sağlayan kaynağın bulunmasıyla ilgili çalışmaları yönetmek ya da yönlendirmek
g) Sürdürülebilir kalkınma ilkesi çerçevesinde, çevreye negatif tesir yapabilecek her türlü plân, program ve projenin, menfaat ve maliyetleriyle çevresel olguların müşterek bir çerçeve içinde değerlendirilmesini gerçekleştirecek çevresel etki değerlendirmesi ve stratejik çevresel değer biçme çalışmasının yapılmasını sağlamak, bu çalışmaları denetlemek ve izlemek
h) Dengeli ve aralıksız yeniden yapılanma amacına uygun şekilde ekonomik kararlarla ekolojik kararların birarada düşünülmesine imkân veren akılcı doğal kaynak kullanımını sağlamak üzere, kalkınma plânları ve alan plânları esas alınarak çevre düzeni plânlarını planlamak ya da hazırlatmak, onaylamak, uygulanmasını sağlamak
ı) Hayvanların korunmasına yönelik çalışmaları, ilgili bakanlık, kurum ve kuruluşların işbirliği ile gerçekleştirmek, yaptırmak, bu konuda yürütülen faaliyetleri teşvik etmek, gözden geçirmek ve denetlenmesini karşılamak
i) Çevre konusunda ödev verilmiş olan özel kuruluşlar ile kamu kurum ve kuruluşları aralarında işbirliği ve koordinasyonu karşılamak; bu konuda faaliyette yer alan gönüllü kuruluşları yönlendirmek, desteklemek ve bakanlıklar arası işbirliği esaslarını yönetmelikle belirlemek
j) Çevreye olumsuz etkileri olan her türlü faaliyeti ülke bütününde izlemek ve gözden geçirmek
k) Çevre uygulamalarına faaliyet kazandırmak için başta mahalli idareler elde etmek üzere, sürekli bir eğitim programı kullanmak, bu amaçla yapılan eğitim faaliyetlerini izlemek, cesaretlendirmek, rehberlik etmek, çevre bilincini ilerletmek ve çevre problemleri konusunda kamuoyu araştırmaları yerine getirmek
l) Çevre ve orman konularında uluslararası düzeyde sürdürülen çalışmaların izlenmesi ve bunlara katkıda bulunulması amacıyla milli düzeyde yapılan hazırlıkları ilgili kuruluşlarla işbirliği halinde yürütmek ve bu çalışmalara Türkiye'nin iştirakine ilişkin koordinasyonun sağlanmasına, uluslararası ilişkilerin yürütülmesi ile ilgili mevzuat çerçevesinde yardım etmek
m) Ormanların korunması, imarı ve ıslahı ile bakımını temin etmek
n) Orman sınırlandırılması ve kadastrosunu yapmak, vasıf tayini ile Devlet ormanlarına ilişkin millet yararına irtifak hakkı tesisi ve iznine ait işleri yürütmek
o) Orman sınırları içerisinde ve baştan orman rejimine alınacak yerlerde genel ağaçlandırma plânı sıralamak, bu plânın gerektirdiği etüt ve proje işleri ile ağaçlandırmaları yapmak ya da yaptırmak
ö) Erozyonu önleyici her türlü tedbiri almak
p) Devlet ormanları içindeki çayır, yaylak ve kışlakları özel mevzuatına göre ıslah etmek, otlatma amenajman plânlarını gerçekleştirmek veya yaptırmak
r) Ağaçlandırma gerçekleştirmek, sürekli ve geçici fidanlıklar ayarlamak, özel ağaçlandırma yapmak ve fidanlık tesis etmek isteyen hakiki ve tüzel kişileri cesaretlendirmek
s) Devlet ormanları ile tüzel kişiliği haiz ulus kurumlarına ve özel ormanlara ait amenajman plânlarını yerine getirmek ya da yaptırmak
ş) Devlet ormanları içinde ve bitişiğinde oturan köylülerin sosyal ve idareli gelişmelerini karşılamak maksadıyla bunları her türlü kredi ve takviye kaynaklarıyla desteklemek, ormanırk ilişkilerini ve bu konuda her türlü tedbiri edinmek
t) Başka yerlere nakledilecek orman köylülerinin bıraktıkları taşınmazların kamulaştırılmasını karşılamak ve buraları yeşillendirmek
u) Yurt içi odun hammadde ihtiyacını yerine getirmek, odun ve odun dışı orman ürünlerinin ithalat ve ihracatına ilişkin esasları devretmek, gerektiğinde tohum, fidan ve üretimle ilgili maddeleri ithal ve ihraç etmek
v) Millî parklar, tabiat parkları, tabiat anıtları, tabiatı koruma alanları ve orman içi mesire yerleri ile biyoloji ile ilgili çeşitliliğin, av ve yaban hayatı alanlarının tespiti, yönetimi, korunması, geliştirilmesi, işletilmesi ve işlettirilmesini temin etmek
y) Bakanlığın egzersiz alanına giren hizmetlere ilişkin olarak, araştırma birimleri ve eğitim merkezleri açtırmak, yurt içinde ve dıştan zorunlu personeli geliştirmek, her değişiklik uygulamalı araştırmalarla eğitim, yayınlama ve yayım çalışmaları yerine getirmek, yaptırmak, dokümantasyon ve tanıtma faaliyetlerinde bulunmak
Afiyet Bakanlığının Görevleri
Sıhhat Bakanlığının görevleri şunlardır:
a) Herkesin hayatını fiziksel olarak, ruhen ve sosyal bakımdan bütün iyilik hali içinde sürdürmesini temin etmek için fert ve toplum sağlığını gözetmek ve bu amaçla ülkeyi kapsayan plan ve programlar gerçekleştirmek, kullanmak ve uygulatmak, her türlü tedbiri almak, zorunlu teşkilatı koymak ve kurdurmak,
b) Bulaşıcı, salgın ve sosyal hastalıklarla savaşarak koruyucu, tedavi edici hekimlik ve rehabilitasyon hizmetlerini gerçekleştirmek,
c) Belli Başlı ve çocuk sağlığının korunması ve aile planlaması hizmetlerini yerine getirmek,
d) Ilaç, uyuşturucu ve psikotrop maddelerin üretim ve tüketimini her safhada kontrol ve kontrol etmek;farmasötik ve tıbbi madde ve müstahzar üreten yerlerin, dağıtım yerlerinin başlangıç ve çalışmalarını esaslara bağlantı kurmak, kontrol etmek,
e) Gerekli aşı, serum, kan ürünleri ve ilaçların üretimini yerine getirmek, yaptırmak ve gerekirse ithalini karşılamak,
f) Esas yükümlülük Sağlık Bakanlığına ait edinmek üzere Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığı ve mahalli idarelerle işbirliği suretiyle gıda maddelerinin ve bunları üreten yerlerin sağlık durumu açısından yoklama hizmetlerini yürütmek,
g) Mahalli idareler ilgili diğer kuruluşlarla işbirliği suretiyle çevre sağlığını ilgilendiren gerekli tedbirleri elde etmek ve aldırmak,
h) Bulaşıcı, salgın insan hastalıklarına karşısında kara sınır kapıları, deniz ve hava limanlarında koruyucu sıhhat tedbirlerini olmak,
i) (Mülga: 2411989 KHK 35615 md; Tıpkı kabul: 1431991370319 md)
j) Kanser, tüberküloz ve sıtma ile savaş hizmetlerini yürütmek ve bu alanda hizmet veren kurum ve kuruluşların çalışmalarının koordinasyonunu ve denetimini karşılamak,
k) Bu görevlerin yerine getirilmesi için zorunlu tesisleri hazırlamak ve işletmek, meslek personelini geliştirmek,
l) Sıhhat hizmetleriyle ilgili olarak milletlerarası ve yurt içindeki kurum ve kuruluşlarla işbirliğinde bulunmak
Egzersiz ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının Görevleri
Egzersiz ve Sosyal Emniyet Bakanlığının görevleri şunlardır:
a) Egzersiz hayatını düzenleyici, işçi işveren ilişkilerinde çalışma barışının
sağlanmasını kolaylaştırıcı ve koruyucu tedbirler almak,
b) Egzersiz hayatındaki mevcut ve olası meseleleri ve çözüm yollarını
incelemek, c) Ekonominin gerektirdiği insangücünü sağlamak için zorunlu
tedbirleri araştırmak ve uygulanmasının sağlanmasına yardım etmek,
d) İstihdamı ve bütün çalışmayı sağlayacak, çalışanların yaşam seviyesini
yükseltecek tedbirleri elde etmek,
e) İşçilerin mesleki eğitimlerini sağlayıcı tedbirler elde etmek,
f) Sakatların mesleki rehabilitasyonunu sağlayacak tedbirler elde etmek,
g) Işçi sağlığı ve iş güvenliğini sağlayacak tedbirleri elde etmek,
h) Alıştırma hayatını gözden geçirmek,
i) Sosyal adalet ve sosyal refahın gerçekleşmesi için zorunlu tedbirleri
elde etmek,
j) Dağıtılmış fizyolojik, ekonomik ve sosyal risklere aleyhinde sosyal sigorta
hizmetlerini kullanmak,
k) Sosyal güvenlik imkanını karşılamak, yaygınlaştırılması ve geliştirilmesi için gerekli tedbirleri elde etmek,
l) Yabancı ülkelerde çalışan Türk işçilerinin egzersiz hayatı ve sosyal
güvenlikle ilgili meselelerine çözüm yolları çağırmak, yargı ve menfaatlerini
korumak ve ilerletmek,
m) Alıştırma hayatını için çalışanları koruyucu ve çalışmayı
destekleyici tedbirleri elde etmek,
n) Ast kuruluşların amaçları ve özel kanunları gereğince idare edilmesini
sağlamak ve kontrol etmek,
o) Meslek istatistiklerini toparlamak ve yayınlamak,
p) Çeşitli mevzuatla bahşedilen öteki görev ve hizmetleri yapmak
Tarım ve Köyişleri Bakanlığının Görevleri
Tarım ve Köyişleri Bakanlığının görevleri şunlardır:
a) Yeniden Yapılanma plan ve programları doğrultusunda, kırsal bölgelerin kalkındı
rılması, tarım, hayvancılık ve su ürünlerinin geliştirilmesi için politikaların
tespitine yardım etmek ve bunlardan tahsis alanına girenleri uygulamak, tarım
kesimi ve kırsal bölgelerin topyekün geliştirilmesi için altyapı tesislerini
gerçekleştirmek ve yaptırmak,
b) Kalkınmanın gereklerine ve artan taleplere uygun olarak imal, tü
ketim ve girdi ihtiyaçları ile toprak, su,bitki, hayvan varlığı ve yarı ta
bii kaynakların korunması ve geliştirilmesi için araştırma, çözümleme, plan,
program ve projeler yapmak ve yaptırmak,
c) Kullandıkları tarımsal kredi ve diğer girdilerin, temin, arz ve dağı
tımı ile ilgili hizmetlerde ve çiftçinin teşkilatlanmasında yardım etmek,
tarım ürünlerini destekleme politikaları ile ilgili araştırmalar yapmak, natürel
afetlerden hasar gören çiftçilere özel mevzuatında yer alan esaslar çerçevesinde
destek yerine getirmek,
d) Gıda ve diğer tarım ve hayvancılık ürünlerinin kalite ve standartlara
uygun olarak üretimi, işlenmesi, korunması, pazarlanması ve değerlendirilmesini
tedarik ve hazırlamak için zorunlu yoklama sistemi ve kuruluşlarını tesis etmek,
işletmek ve bu konularda çiftçinin teşkilatlanmasında yardımcı olmak,
e) Kırsal yerleşme birimlerinin yol, su,kanalizasyon, elektrik, iskan ihti
yaçlarını karşılamak, bunların idareli ve sosyal tesislere, sağlıklı ve çağdaş
fiziksel yerleşme imkanlarına kavuşmalarını sağlayacak politikaları ,
arazi toplulaştırılması gerçekleştirmek ve bunlarla ilgili araştırma, envanter, plan,
proje gerçekleştirmek ve yapılmasını karşılamak,
f) Halkın gereği gibi beslenmesini sağlamak ve tüketim taleplerini karşıla
mak için gereksinim duyulan çalışmaları gerçekleştirmek, ihracat imkanlarını ilerletmek
üzere bitkisel üretim ve hayvancılıkta verimliliği artırıcı tedbirleri edinmek ve
üretimi çeşitlendirmek,
g) Tarım ve hayvancılık konularında incelemeler yapmak, bunların gerektir
diği ıslah, test, üretme, mahsul işleme, istasyon, müessese, laboratuvar ve
sanki tesisleri düzenlemek ve işletmek, bu tesisleri kurup işletmek isteyen özel
sektöre yardımcı olmak, yönetmelik çerçevesinde zorunlu izni devretmek,
h) Verimli ve faydalı tarım bilgilerini çiftlik sahibi ailelerine benimsetmek ve ül
ke düzeyinde yaygınlaştırmak amacıyla, tarımsal yayım ve eğitim sistemi ve prog
ramları ile projelerini planlamak, göstermek, örnek çiftçi yetiştirmek üzere
eğitim program ve projeleri uygulamak, çiftçi kadınları ve kızlarına ev ekonomi
si, çocukları ve gençlerine teknik ve pratik çiftçilik bilgi vermek üzere tedbirler
olmak, uygulamalar gerçekleştirmek, örnek çiftlik sahibi yetiştirmek ve tarım yayımı ve eğitimi
için her türlü eğitim merkezi gibi tesisleri belirlemek, kurslar başlatmak, bu alanlarda
teknisyen yetiştirmek, bu amaçla Ulusal Eğitim Bakanlığı ve ilgili kuruluşlarla
işbirliğinde bulunmak,
i) Taşınır, taşınmaz çiftlik sahibi mallarının korunmasını özel kanunlara tarafından sağ
lamak için ilgili kuruluşlarla birlikte çalışmak ve tarım açık havada kullanılmaya
görev edilecek araziyi tesbit etmek, bunların kullanılmasına müsade atamak için
ilgili kuruluşlarla koordinasyon sağlamak, devletin hüküm ve tasarrufu altında
veya özel mülkiyetinde yer alan yabani fıstıklık, zeytinlik, harnupluk, fundalık,
makilik, otlak ve meraların altyapılar tesislerini gözetmek ve verimlilik ilkesi
ile ıslah, imar ve ihya etmek,
j) Gıda konularında incelemeler yapmak, pilot tesisler hazırlamak, gıda kont
roluna yardımcı olmak, diğer kuruluşlarla işbirliği içinde Türk Gıda Kodeksinin
hazırlanması ve uygulanmasını yapmak, yiyecek ve yem sanayileri ürünleri
nin belli esaslara uygunluğunu gözden geçirmek, 1734 sayılı Yem Kanunu ile ve
rilen işleri yerine getirmek, yem tescil ve kontrol hizmetlerini yürütmek,
k) Bitkilerde ve ürünlerinde meydana gelen hastalıklar, haşereler ve yabancı
otlarla mücadele etmek veya ettirmek, bu konularda çalışmalar yerine getirmek, zirai
mücadele ve zirai karantina planlarını, yıllık başvuru formu programlarını ve proje
lerini yapmak, rahatsızlık ve zararlıların yayılmalarını durdurmak için tedbirler
olmak, ithal ve ihraç olunan bitkisel ürünleri rahatsızlık ve zararlılar yönünden
kontrol etmek, iç ve dış karantina ilkelerini, sınırlayıcı ve engelleyici ted
birleri belirlemek, duyurmak, göstermek, uygulamaları kontrol etmek, zararlılar
hakkında çiftçileri eğitmek, onları tehlikelere karşı ikaz etmek, çiftlik sahibi imkanları
ile önlenemeyen salgın hastalık ve zararlılara aleyhinde Devlet mücadelelerini
programlayıp kullanmak 6968 sayılı Kanun hükümlerinin uygulanmasını temin etmek ve
denetlemek,
l) Zirai mücadele ilaçlarının, cihaz ve makinalarının ithal, üretim, satış ve
kullanılma esaslarını tesbit etmek, uygulatmak ve bu ilaçların insan, hayvan ve
çevreye zarar vermeyecek şekilde kullanılmasını teminen gerekli denetlemeleri
gerçekleştirmek,
m) Hayvanların sağlığına zarar veren her türlü salgın ve paraziter rahatsızlık
lar ile ilgili teşhis, çare ve koruma tedbir ve şartlarını tespit etmek, teda
vilerini yapmak, zorunlu tesisleri kurmak, kurulmalarına izin vermek, iç ve dış
karantina şartlarını tahsis etmek, duyurmak, uygulatmak, hayvan hareketlerini ta
kip etmek, hayvan park, pazar, panayır ve sergilerinde sağlık kontrollarını yü
rütmek, tahaffuzhaneler açtırmak ve gerektiğinde öteki metodlarla sınırlayıcı ve
engelleyici tedbirleri elde etmek, denetlemelerde bulunmak,
n) Hayvan barınakları ve tesislerini afiyet yönünden kontrol etmek, kesimhane
larla hayvan kesimi ve işletme tesislerinde baytar hizmetlerini gözden geçirmek,
bağımsızlık veteriner hekimlerin, hayvan hastanelerinin çalışmalarını kontrol et
mek,
o) Hayvan hastalıklarında kullanılan aşı, serum, biyolojik ve kimyasal mad
deler ile baytar ilaçlarını, bunların bileşimine giren etkin ve yardımcı
maddelerini üretmek, üretimine izin devretmek, norm ve özelliklerini, imal, ihzar,
ithal, satış, nakliye ve muhafaza şartlarını tespit etmek, imalatına ve satışına
müsade devretmek, gözden geçirmek, kısmen ya da adamakıllı yasaklamak, bu hizmetleri yeri
ne getirmek için zorunlu araştırmaları gerçekleştirmek ve laboratuvar, imalat yerleri ve
istasyonları düzenlemek ve kurulmalarına izin atamak ve faaliyetlerini denetim et
mek,
p) Veterinerlik konularında araştırmalar gerçekleştirmek, çiftçilere hayvan hasta
lıkları ve tedavileri hakkında yayım hizmetleri götürmek, veteriner sağlık tek
nisyeni ve laborant yetiştirmek, bunlar için zorunlu okul ve tesisleri açmak,
r) Hayvanların verimlerini ve üretimini çoğaltmak amacı ile ıslah, natürel,
sun'i tohumlama ve cenin transferi tekniklerini göstermek ve geliştirme prog
ramlarını aranje etmek, uygulamak, uygulatmak, çiftçilerin çağdaş hayvancılık
işletmeleri kurmalarını özendirmek, bunlara gerekli desteği sağlamak, finans
manı ile ilgili olduğu projeleri denetlemek, hayvan yetiştiriciliği ve yöneti
mi konularında araştırma, eğitim ve yayım hizmetleri yapmak, hayvan ata kütüğü
sistemini düzenlemek,
s) Su ürünleri Kanunu ile verilen görevlerden Bakanlıkla ilgili olanları
yerine getirmek ve yaptırmak,
t) Tarım alanlarının gayesine uygun bir şekilde kullanılmasını sağlamak,
denetlemek ve ilgili kuruluşlarla işbirliği etmek *
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.