Ordövr tabağında sunulan yiyecekler ülkeden ülkeye değişse de, genel olarak aperatif tariflere ve mezelere yer verilir. Ordövr tabağı nedir? Sıcak ve soğuk ordövr tabağı nasıl hazırlanır? Ordövr tabağında neler olur? İşte, menülerinizi zenginleştirecek ordövr tabağı yapımı:
Ordövr Avrupa mutfağında öğünden önce servis edilen küçük bir yemektir. Bazı mezeler soğuk, diğerleri sıcak servis edilir. Ordövrler yemeğin bir parçası olarak yemek masasında servis edilebilir. Resepsiyon veya kokteyl partisinde oturmadan önce servis edilebilir. Önceleri ara sıcaklar da servis ediliyordu. Ev ortamlarında sık sık yapılmasa da genel olarak restaurantlarda ikram edilen veya sipariş üzere masaya getirilen ordövr, birden fazla çeşit barındırdığı için hazırlanışı zahmetli bir tabaktır. Ordövr, (Fransızca: Hors-d'œuvre, Türkçe: Esas yemeğin dışında) iştah açıcı olarak yemekten önce sunulan mezelere verilen ad.
- Ordövr tabağında görsellik çok önemlidir. Bu yüzden hem mide, hem de göz zevkine hitap eden yiyecekler bir araya getirilmelidir.
- Ordövr tabağı servise yakın bir zamanda hazırlanmalı, bayatlamaması için üstü mutlaka kapatılmalıdır.
- Karışık ordövr tabağı yapılacaksa her çeşitten azar azar eklenmelidir.
- Menüde çorba varsa; Çorbadan önce soğuk ordövr, çorbadan sonra sıcak ordövr tabağı sunulmalıdır.
- Sunumu güzelleştirmek için büyük kaşıklar kullanabilirsiniz.
- Ordövr tabağına peynirli kabak rulo, bruschetta, acılı karides tempura, peynir ve somon rulo gibi farklı atıştırmalıklar ekleyebilirsiniz.
- Yemek sıralanışı; Soğuk ordövrler, çorbalar, sıcak ordövrler, balıklar, ana yemekler ve antreler şeklinde olmalıdır.
ORDÖVR TABAĞINDA NELER OLABİLİR?
Ordövr, yemeğin başında, esas yemekten ya da giriş yemeğinden önce sunulan soğuk ya da sıcak yiyeceklerin ve bu sunuşun yapıldığı bölümün adıdır. Aşçının düş gücüne bağlı olarak sonsuz çeşitlilik gösterebilirse de, klasik bir ordövr tabağında havyar, kabuklu deniz ürünleri, pâté, marinatlı ya da soslu sebzeler, küçük börek ve kanepeler bulunur. Ordövr yemek öncesinde olduğu gibi, içki ile de sunulabilir.
Ordövr sırasında sunulan yiyecekler ülkeden ülkeye kültürden kültüre farklılıklar gösterir. Yüzlerce çeşit farklı meze sunulabilir. Türkiye'nin pekçok noktasında ordövr tabağına "orduevi tabağı" da denir.
SICAK ORDÖVR TABAĞI:
- Çeşitli patates kızartmaları
- Patates köfteleri
- Küçük et çeşitleri
- Kroketler
- Paneler
- Çin böreği, sigara böreği gibi küçük börek çeşitleri
- Sıcak kanepeler
- Küçük tostlar
- Sıcak sosis, salam, sucuk, tavuk ve et soteler
- Volovanlar
- Küçük kebaplar
- Peynirli sufle
- Ravioli ve lazanya
SOĞUK ORDÖVR TABAĞI:
- Salatalar
- Zeytinyağlılar
- Karides çeşitleri
- Soğuk kanepeler
- Füme etler ve balıklar
- Peynir çeşitleri
- Midye çeşitleri
- Pateler
- Dolma çeşitleri
- Taramalar
- Havyar
- Mezeler
- Soğuk karides ve ıstakoz
- Soğuk kokteyller