Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Ordu İli Kültürü ve Yemekleri

Ordu İli Kültürü ve Yemekleri
0
58

ahmet0135

FD Üye
Katılım
Nis 13, 2018
Mesajlar
3,764
Etkileşim
85
Puan
48
F-D Coin
0
Ordu İli Kültürü ve Yemekleri ordunun yemekleri ordu yemekleri ordu yemek yemek kültürü ordunun yemek kültürü Ordu ilini hemen daima beraber tanıyalım Ordu'ya gidilince ne yenir ne içilir bakalım her zaman birlikte EL SANATLARIMIZ İlimizin zengin kültür yapısını yaratıcı unsurlardan biri olan el sanatlarımız, kendine has özellikleriyle yaşatılmakta, gerek il içinde gerekse çevre il ve büyük şehirlerde büyük rabet görmektedir hatta bazı el sanatlarımız yurt dışarıya da ün kazanmıştır MAHALLİ YEMEKLERİMİZ Millet kültürümüzün en kayda değer konularından biri ahali mutfağıdır Irk mutfağı ve yemekleri günümüzde birere sanat ürünleri olarak kabul edilmektedir ORDU İLİ MAHALLİ YEMEKLERİ ÇORBALAR 1 Pancar Çorbası 2 Darı Çorbası 3Kabak Çorbası YEMEKLER 1 Pancar (Kara lahana) Sarması 2 Pancar (Kara lahana) Döşemesi 3 Pancar (Kara lahana) Diblesi 4 Melocan(Diken ucu) Kavurması 5 Sakarca Mıhlaması id 6 Galdirik Kavurması 7 Isırgan Yağlaşı 8 Hoşgıran Kavurması 9 Tirmit (Mantar) Kavurması 10 Çerkez Tavuğu 11 Kabak Muhallebisi 12 Darı Yağlaşı 13 Pallobye 14 Keşkek (Gendeme) 15 Fırım Fasulyesi HAMSI YEMEKLERİ 1 İçli Tava 2 Hamsi Buğulaması 3 Hamsi Köftesi 4 Hamsi Tava HAMUR İŞLERİ 1 Su Böreği 2 Yufka Böreği 3Ev Makarnası (Kesme Makarnası) TATLILAR 1Kabak Tatlısı 2 Aşure 3 Un Helvası EKMEK ÇEŞİTLERİ 1Mısır Tatlısı 2Bileki Ekmeği 3Saç Ekmeği 4Golit REÇELLER 1İncir Reçeli 2Üzüm Reçeli 3Elma Reçeli TURŞULAR 1Fasulye Turşusu 2Domates Turşusu 3Salatalık Turşusu 4Patlıcan Turşusu 5Kelem Lahanası ARICILIK İlimizin 501 köyünde 10000 çiftlik sahibi ailesi 303741 civarında fenni arı kovanıyla arıcılık yapmakta olup takvim sıradan 9000 ton bal ve 747 ton balmumu elde edilmektedir Toplam Türkiye fenni arı kovanı sayısı 2912660 adettir Buna tarafından İlimiz Türkiye arı kovanı sayısının %10 ndan fazlasına sahiptir Bu rakam ilimizin arıcılık seviyesini en iyi biçimde açıklamaktadır Türkiye arıcılığı bakımından ilk sıralarda yer alan ilimizde, Arıcılık üretme İstasyonu 22 Aralık 1994 te Bakanlar Kurulununun 946280 sayılı 22121994 tarihli Devlete Ait Gazetede yayınlanan kararıyla kurulmuştur Bu istasyon 30 Mayıs 1995 tarihinde Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca Arıcılık Araştırma Enstitüsüne dönüştürülmüştür SU ÜRÜNLERİ Son yıllarda İlimiz balıkçılığı en kuvvet dönemlerini yaşamaktadır Sahil şeridinde yaşamış insanlarımızın geçimini sağlama kaynaklarımızdan biri olan balıkçılığın 100 kmlik bir kıyı şeridine sahip olan ilimizde zorunlu önlemler alınması ile üretim artırılabilir Oysa son yıllarda yanlış avlanmalar, deniz kirliliği sebebiyle ilimizin de kıyısı bulunduğu Karadeniz balık verimi yönünden endişe verici bir duruma gelmiştir FOLKLOR ORDU İLİ KADIN KIYFETİ İçine beyaz renkli keten dokumadan yapılmış gömlek giyilmektedir Gömlek, düşey yakalı ve uzun kolludur Kol ağzı dört parmak eninde bilezikli olup, tek düğme ile iliklenmektedir Önü bele dek açık olup, gümüş düğmelidir Önünde her iki tarafta dikişli pilli ( kırma süs vardır Aşağı dört metre kumaştan yapılmış, paçaları bol, ağı yukarıda tuman giyilir Elbisenin altından bir kaşık değin görünecek tarzda tumanın paçaları mısra dek çekilir ve çorabın içine sokulur Ayağa, mısra kadar çıkan Yargan garası ya da Alaçorap denilen desenli çorap ile çarık giyilir ORDU İLİ ERKEK KIYAFETİ Önce, iç gömlek giyilir Bu gömlek, yerli el tezgahlarında üretim edilen keten dokumadan yapılır Parmak yakalı olan gömleğin önü bele değin açık olup, tek düğme ile iliklenmektedir Üzerine entari denilen mintan giyilir Mintan beyaz renkli pamuklu kumaştan yapılmaktadır Hafif dik yakalı olup, önden düğmelidir Uzun kollu ve kol ağzı bileziklidir Altına siyah koyun yününden dokunan şayak kumaşından yapılmış zıpka giyilir Zıpkanın beli uçkurlu olup, arkası kırmalar halinde boldur Paçaları ise altında dürüst daralmaktadır Zıpkanın yanlarında kendi kumaşından fitil yapılmıştır Önlerine ( pantolondaki ütü yerlerine ) ise sarı simli kaytan geçirilmiştir FINDIK Fındığın kültür kaynağı ve anavatan bölgelerinden birisi Karadeniz kıyılarıdırMÖ 400 de Pontus cevizi diye adlandırılmıştır (Xenophan) Theophrastus ise yabani ve kültür fındıklarını birbirinden ayırmıştır ve kültür fındığına Heraklit cevizi adını vermiştir Plinis ise birincil kültür fındığını Pontus kıyılarından getirdiği için Buna Pontus cevizi demiştir  
 
858,476Konular
981,262Mesajlar
29,555Kullanıcılar
Üst Alt