Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

ordunun dereleri türküsünün hikayesi öyküsü

0
308

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
58

Ordu'nun Dereleri

Ordu'nun dereleri
Aksa yukarı aksa
Vermem seni ellere
Ordu üstüme kalksa
Sürmelim aman

Oy Mehmet'im Mehmet'im
Sana küstüm demedim
Seni bana geçmişler
Vallahi ben demedim
Sürmelim aman

Ordu'nun dereleri
Kara alg bağlıyor
Kalk gidelim sevdiğim
Annem evde ağlıyor
Sürmelim aman

Oy bağlamam bağlamam
Zerdali dalı mısın
Ilginç ilginç çalarsın
Benden sevdalı mısın

Yorum:

Ordulu olduğumu öğrenenlerin istisnasız sorduğu şeydir bu: Dereler yukarı akıyor mu?Türkü o kadar bir yer etmiş oysa zihinlere Duymayan, dinlemeyen var mı Ordu`nun Derelerini?

Aşkın mükemmel bir ifadesidir yukarıdaki dizeler Sevdiği için dünyaya meydan okuma, her şeyi karşısına alma, aşkına sahip çıkma, ölümüne sevme

Şimdilerde değil böyle aşklar Bakın ne diyor dizeler: Tüm Ordu halkı ayaklanıp üstüme gelse senden vazgeçmem Suyun yukarı akması tabiat kurallarına aykırı Bu muhtemel yok ya hadi oldu, dünya tersine döndü ve sular yukarı aktı; gerçi senden vazgeçmem!

Mecnun`un Leyla için çöle düşmesinden, Ferhat`ın Sevimli için dağlar delmesinden, Kerem`in Aslı için yanmasından daha dinç ve öz bir ifadedir aşk için bu dizeler

Bu yazıyı kaleme alma sebebim bu akşam dinlediğim bir türküydü Bir Çarşamba türküsü şöyle diyordu radyoda:

Oy ninoşum, ninnoşum
Ben sana vurulmuşum
Eller almış yarimi,
Ben yarimsiz bir hoşum

Eller almış yarimidizelerini duyunca gülümsedim, aklıma bir olay geldiği için Birkaç yıl önce gazetede okumuştum Devrin Hava Kuvvetleri Komutanı Orduluydu Gazeteciler Ankara`da bir gece caz konserinde görürler Paşa`yı ve hemencecik giderler yanına: Paşam, derler; caza merakınız var galibaDeğil, der Paşa Hiç ilgilenmem; fakat protokol gereği geldim

Basının göirevi soru sormak olduğu için devam eder gazeteciler: Paşam, hangi müzikten hoşlanıyorsunuz?

millet, der; en sevdiğim türkü de Ordu`nun Dereleri türküsüdürve devam eder Büyük bir aşk, yiğitlik ifadesi var türküde Her ne olursa olsun sevdiğinden vazgeçmeme var

Derhal atılır biri: Paşam, `Çarşamba`yı Su Baskını Aldı` türküsü için ne diyeceksiniz?

Hiç sevmem o türküyü, der Paşa

Çarşambayı su baskını aldı
Bir yar sevdim el aldı

Yahu olur mu böylece şey? Ben seveceğim el alacak! Ne anlamı var o süre sevmenin? Böyle aşk mı olur? Aşık adam ne pahasına olursa olsun sevdiğini ele vermez!

Evet, beni gülümseten buydu Bu akşam radyodan dinlediğim Çarşamba türküsünde Eller almış yarimisözünü duyunca Olamaz!dedim, Çarşamba türkülerinde hep mi benzer ifade var?

Çarşambalılar kızmasın fakat Ordu türküsündeki bu aşka sahip çıkma, aşkı uğruna dünyayı karşısına alma cesareti varken Bir yar sevdim el aldı, Eller almış yarimigibi türküleri duyunca yahu ne yapıyorsunuz siz diyor insan

Nice Ordulu bilirim Sevmiş, istemiş, sevdiği verilmemiş; gözünü kırpmadan kaçırmış, kendine benzer eylemiştir sevdiğini Babam, amcam ve iki halam dahildir buna

Ben mi? Geleneği bozanlardanım ben Dedim ya acilen kalmadı öyle aşklar ve babayiğitler(Mustafa Kuvancı) *

858,512Konular
980,980Mesajlar
30,803Kullanıcılar
garavelustaSon üye
Üst Alt