iltasyazilim
FD Üye
ordunun yemekleri nelerdir,ordunun yöresel yemekleri,ordu yemekleri,ordu yemek yemek tarifleri
Ordunun Yemekleri; Hamsili pilav, karalahana çorbası, karalahana sarması ve Ünye pilâvı, hamsi tava, hamsi buğulaması, içli ançuez, pancar sarması, mısır çorbası, çerkez tavuğu, tirmit (mantar), yumurtalı sakarca ve yağlıdır
Pancar (karalahana) Çorbası
Malzeme
1 tahvil pancar 1 baş soğan 1 tane acı biber 2 kaşık yağ Tatmin Edici kadar tuz
Yapılışı
Pancar temizlenip yıkanır İnce ince doğranır Bir tencerede yağ eritilirIncecik doğranmış soğanlar bu yağda pembeleşinceye dek kavrulur Üstüne malzemenin miktarına göre su ilave edilirPancarın yeşil rengini koruması için kaynayan suya önce tuz atılır Sonradan doğranmış pancar ile evvelden haşlanmış fasulye katılır (Fasulye yerine mevsimine göre ve ailenin hesaplı durumuna tarafından posul, mısır yarması, bulgur, pirinçte katılabilir)Birlikte epeyce kaynadıktan sonra elenmiş darı unu bir elle kaynayan yemeğin içine kademeli olarak dökülür Diğer elle tahta kaşıkla topraklanmaması için devamlı karıştırılırYemek ocaktan indirilmeye yakın bir tutam biber ilave edilirArzuya kadar iç yağı bir tavada yakılarak yemeğin üzerine gezdirilirdaha sonra servis yapılır
Mısır Çorbası
Araç Gereç
1 kg kırma beyaz mısır 1 litre ayran 1 çorba kaşığı nane 1 su bardağı kuru fasulye
Yapılışı
Akşamdan suya bırakılan kırma mısır ve fasulye sabahleyin haşlanırBir tencere su konularak kaynatılırHazırlanan malzemeler kaynayan suya katılırPiştikten sonradan dinlemeye bırakılırBambaşka bir kapta hazırlanan ayranın içine pişmiş kırma darı ve fasulye karışımı konulurServis yapılacağı sırada yağ eritilerek yemeğin üzerine dökülürNane ve tuz ek edilir
Pancar (Karalahana) Sarması
Araç Gereç
2 senet pancar ½ kg kıyma 4 baş orta büyüklükte soğan 1 çağ bardağı pirinç Yağ, tuz ,karabiber, maydanoz
Yapılışı
Pancar saplarından ayrılır Temizlendikten daha sonra kaynayan suya konularak hafif diri kalacak şekilde haşlanır Bir süzgeçte süzülür Soğuk suda bekletilir Hafif sıkılarak bir vahşi alınır Farklı bir kapta kıyma, rendelenmiş soğan, yıkanmış pirinç, saçlı, tuzlu,karabiber ve kıyılmış maydanoz biraz su ile yoğrulur Pancarın damarlı taraflı içe gelecek şekilde hazırlanan iç arasına konulur Fazla sıkı olmamak kaydı ile bayağı bir şekilde küçük ufak sarılır Bir tencereye akıcı olarak dizilir Üzerini kapatacak kadar su ilave edilir (Kaynar su seçim edilir) Üstüne sarmayı bastırmak için kapağı örtülüp kaynamaya bırakılır Önce harlı sonra kısık ateşte pişirilir
Pancar (Karalahana) Diblesi
Malzeme
2 senet pancar 4 baş orta büyüklükte soğan 1 su bardağı pirinç (ya da bulgur) Zeytinyağı, tuzlu, karabiber
Yapılışı
Pancar temizleyip yıkanır İnce ince kıyılır Kaynamış suyun içine rengi kararmasın iye hemencecik tuzlu ilave edilir Pancar kaynayan suya atılır Bir taşım kaynadıktan sonradan pirinç konulur Pancar ve pirinç birlikte yumuşayıncaya kadar kaynatılır Ocaktan alınarak süzülür Topraklanmaması için devamlı karıştırılır Soğumaya bırakılır bundan başka, arzuya kadar zeytinyağı veya tereyağı tencereye konulur Fidan Gibi doğranmış bol soğanla hafif pembeleşinceye kadar kavrulur Haşlanan pancarlar acı biber de ek edilerek karıştıra karıştıra pişirilir
Sakarca Kayganası
Malzemeler
Sakarca (3 senet) Yumurta (1 adet) Tuz1yemek kaşığı (20 gram)Darı Unu 4 yemek kaşığı (100 gram) Sıvıyağ ½ akarsu bardağı (100 gram)
Yapılışı
Sakarcalar temizlenip, yıkanır Kaynayan tuzlu suda soğan kısımları yumuşayıncaya kadar haşlanır Suyu süzdürülür Sonradan ince ince doğranır İçine yumurta, darı unu gerekirse bir tutam tuzlu ilave edilip, karıştırılır Teflon tavada sıvıyağ ile alt üst edilerek kaygana biçiminde kızartılır Sıcak dilimlenip servis edilir
Hamsi Kayganası
Malzemesi
Hamsi (Taze ya da Salamura)½ kilogram Yumurta(3 adet) Yeşil Soğan(1 bono) Un (2 yemek kaşığı) Maydanoz (67 dal) Karabiber Süt (1 su bardağı)
Yapılışı
Ançuez ayıklanır, kılçıkları çıkarılıp üçdört parçaya ayrılır İçine yeşil soğan maydanoz ince ince doğranır Yumurtalar kırılır, tuzlu ve karabiber ilave edilip, sütle açılır Krep kıvamında hazırlanır Tavaya fazla eksik sıvıyağ koyulup, kızdırılır sonra hazırlanan karışımdan 12 kepçe dökülür İnce bir şekilde yayılır ve kızartılır (Kızarırken tava yavaş yavaş sallanmalı) Bir tabak yardımı ile daha alçak üst çevrilir Kızaran kayganalar düz servis tabağına alınır Hazırlanan krepler bitene değin kızartma işlemine devam edilir Kızaran kayganalar tekrar tekrar konulup, dilimlenir Yada tek tek rulo biçiminde sarılıp, servis tabağına yerleştirilir Arzuya tarafından yeşil soğan, salata ve marul ile süslenerek servis yapılır
Pancar (Karalahana) Döşemesi
Malzemeler
Pancar (Kara Lahana2 tahvil) Soğan (2 adet) Pirinç veya Bulgur (1 nehir bardağı) Kıyma yada Kemikli Et (250 gram) Salça (1 yemek yemek kaşığı) Tereyağ (1 yemek kaşığı) Sıvıyağ (1 fincan) Acı biber (12 adet) Tuzlu
Yapılışı
Pancarlar ayıklanıp, yıkanır İnce ince doğranır Kaynar suya atılarak 23 dk Haşlanır Süzgece alınır Soğanlar ince doğranır Kıyma ile kavrulur Yağ ve salça ek edilir Haşlanmış pancarlar bu karışımla 23 kez karıştırılarak üstüne sıcak su konulup harlı ateşte pişmeye bırakılır Içine ayıklanıp yıkanmış pirinç yada bulgur ve acı biber ek edilerek yeterince pişirilir
Kuru Yufka Böreği
Malzemeler
Kuru Yufka (Ordu Yöresinde Yapılan) 9 adet, Sıvıyağ (1 akarsu bardağı )ı,peynir (300 gr) Maydanoz ½ demet
Yapılışı
Kuru Yufkalar hafif tuzlu suda ıslatılır Teflon Tavaya sıvıyağ konur, üstüne 3 kat yufka döşenir Üçüncü katın ortasına peynir ve maydanoz karışımından yapılan harç konulur Kısık ateşte daha aşağı üst edilerek kızartılır Sıcak olarak servis yapılır *
Ordunun Yemekleri; Hamsili pilav, karalahana çorbası, karalahana sarması ve Ünye pilâvı, hamsi tava, hamsi buğulaması, içli ançuez, pancar sarması, mısır çorbası, çerkez tavuğu, tirmit (mantar), yumurtalı sakarca ve yağlıdır
Pancar (karalahana) Çorbası
Malzeme
1 tahvil pancar 1 baş soğan 1 tane acı biber 2 kaşık yağ Tatmin Edici kadar tuz
Yapılışı
Pancar temizlenip yıkanır İnce ince doğranır Bir tencerede yağ eritilirIncecik doğranmış soğanlar bu yağda pembeleşinceye dek kavrulur Üstüne malzemenin miktarına göre su ilave edilirPancarın yeşil rengini koruması için kaynayan suya önce tuz atılır Sonradan doğranmış pancar ile evvelden haşlanmış fasulye katılır (Fasulye yerine mevsimine göre ve ailenin hesaplı durumuna tarafından posul, mısır yarması, bulgur, pirinçte katılabilir)Birlikte epeyce kaynadıktan sonra elenmiş darı unu bir elle kaynayan yemeğin içine kademeli olarak dökülür Diğer elle tahta kaşıkla topraklanmaması için devamlı karıştırılırYemek ocaktan indirilmeye yakın bir tutam biber ilave edilirArzuya kadar iç yağı bir tavada yakılarak yemeğin üzerine gezdirilirdaha sonra servis yapılır
Mısır Çorbası
Araç Gereç
1 kg kırma beyaz mısır 1 litre ayran 1 çorba kaşığı nane 1 su bardağı kuru fasulye
Yapılışı
Akşamdan suya bırakılan kırma mısır ve fasulye sabahleyin haşlanırBir tencere su konularak kaynatılırHazırlanan malzemeler kaynayan suya katılırPiştikten sonradan dinlemeye bırakılırBambaşka bir kapta hazırlanan ayranın içine pişmiş kırma darı ve fasulye karışımı konulurServis yapılacağı sırada yağ eritilerek yemeğin üzerine dökülürNane ve tuz ek edilir
Pancar (Karalahana) Sarması
Araç Gereç
2 senet pancar ½ kg kıyma 4 baş orta büyüklükte soğan 1 çağ bardağı pirinç Yağ, tuz ,karabiber, maydanoz
Yapılışı
Pancar saplarından ayrılır Temizlendikten daha sonra kaynayan suya konularak hafif diri kalacak şekilde haşlanır Bir süzgeçte süzülür Soğuk suda bekletilir Hafif sıkılarak bir vahşi alınır Farklı bir kapta kıyma, rendelenmiş soğan, yıkanmış pirinç, saçlı, tuzlu,karabiber ve kıyılmış maydanoz biraz su ile yoğrulur Pancarın damarlı taraflı içe gelecek şekilde hazırlanan iç arasına konulur Fazla sıkı olmamak kaydı ile bayağı bir şekilde küçük ufak sarılır Bir tencereye akıcı olarak dizilir Üzerini kapatacak kadar su ilave edilir (Kaynar su seçim edilir) Üstüne sarmayı bastırmak için kapağı örtülüp kaynamaya bırakılır Önce harlı sonra kısık ateşte pişirilir
Pancar (Karalahana) Diblesi
Malzeme
2 senet pancar 4 baş orta büyüklükte soğan 1 su bardağı pirinç (ya da bulgur) Zeytinyağı, tuzlu, karabiber
Yapılışı
Pancar temizleyip yıkanır İnce ince kıyılır Kaynamış suyun içine rengi kararmasın iye hemencecik tuzlu ilave edilir Pancar kaynayan suya atılır Bir taşım kaynadıktan sonradan pirinç konulur Pancar ve pirinç birlikte yumuşayıncaya kadar kaynatılır Ocaktan alınarak süzülür Topraklanmaması için devamlı karıştırılır Soğumaya bırakılır bundan başka, arzuya kadar zeytinyağı veya tereyağı tencereye konulur Fidan Gibi doğranmış bol soğanla hafif pembeleşinceye kadar kavrulur Haşlanan pancarlar acı biber de ek edilerek karıştıra karıştıra pişirilir
Sakarca Kayganası
Malzemeler
Sakarca (3 senet) Yumurta (1 adet) Tuz1yemek kaşığı (20 gram)Darı Unu 4 yemek kaşığı (100 gram) Sıvıyağ ½ akarsu bardağı (100 gram)
Yapılışı
Sakarcalar temizlenip, yıkanır Kaynayan tuzlu suda soğan kısımları yumuşayıncaya kadar haşlanır Suyu süzdürülür Sonradan ince ince doğranır İçine yumurta, darı unu gerekirse bir tutam tuzlu ilave edilip, karıştırılır Teflon tavada sıvıyağ ile alt üst edilerek kaygana biçiminde kızartılır Sıcak dilimlenip servis edilir
Hamsi Kayganası
Malzemesi
Hamsi (Taze ya da Salamura)½ kilogram Yumurta(3 adet) Yeşil Soğan(1 bono) Un (2 yemek kaşığı) Maydanoz (67 dal) Karabiber Süt (1 su bardağı)
Yapılışı
Ançuez ayıklanır, kılçıkları çıkarılıp üçdört parçaya ayrılır İçine yeşil soğan maydanoz ince ince doğranır Yumurtalar kırılır, tuzlu ve karabiber ilave edilip, sütle açılır Krep kıvamında hazırlanır Tavaya fazla eksik sıvıyağ koyulup, kızdırılır sonra hazırlanan karışımdan 12 kepçe dökülür İnce bir şekilde yayılır ve kızartılır (Kızarırken tava yavaş yavaş sallanmalı) Bir tabak yardımı ile daha alçak üst çevrilir Kızaran kayganalar düz servis tabağına alınır Hazırlanan krepler bitene değin kızartma işlemine devam edilir Kızaran kayganalar tekrar tekrar konulup, dilimlenir Yada tek tek rulo biçiminde sarılıp, servis tabağına yerleştirilir Arzuya tarafından yeşil soğan, salata ve marul ile süslenerek servis yapılır
Pancar (Karalahana) Döşemesi
Malzemeler
Pancar (Kara Lahana2 tahvil) Soğan (2 adet) Pirinç veya Bulgur (1 nehir bardağı) Kıyma yada Kemikli Et (250 gram) Salça (1 yemek yemek kaşığı) Tereyağ (1 yemek kaşığı) Sıvıyağ (1 fincan) Acı biber (12 adet) Tuzlu
Yapılışı
Pancarlar ayıklanıp, yıkanır İnce ince doğranır Kaynar suya atılarak 23 dk Haşlanır Süzgece alınır Soğanlar ince doğranır Kıyma ile kavrulur Yağ ve salça ek edilir Haşlanmış pancarlar bu karışımla 23 kez karıştırılarak üstüne sıcak su konulup harlı ateşte pişmeye bırakılır Içine ayıklanıp yıkanmış pirinç yada bulgur ve acı biber ek edilerek yeterince pişirilir
Kuru Yufka Böreği
Malzemeler
Kuru Yufka (Ordu Yöresinde Yapılan) 9 adet, Sıvıyağ (1 akarsu bardağı )ı,peynir (300 gr) Maydanoz ½ demet
Yapılışı
Kuru Yufkalar hafif tuzlu suda ıslatılır Teflon Tavaya sıvıyağ konur, üstüne 3 kat yufka döşenir Üçüncü katın ortasına peynir ve maydanoz karışımından yapılan harç konulur Kısık ateşte daha aşağı üst edilerek kızartılır Sıcak olarak servis yapılır *