Organik Çay Üretimi
Dünya’da çay üretimi çok geniş alanlara yayılmış olmasına rağmen( yaklaşık 2,3 milyon hektar), organik çay üretimi için ayrılan alan malesef çok küçüktür ( yaklaşık 5.000 hektar).
Dünyada çay genellikle ekvatora yakın bölgelerde üretildiğinden, bakteriyel hastalıklarının yanı sıra, 160 farklı böcek türünün tespit edildiği bu üründe, kış mevsiminin de olmaması kimyasal bir mücadeleyi neredeyse zorunlu kılmaktadır.
Dünyanın en büyük çay üreticilerinin içerisinde kimyasal mücadele yapmayanları çok kısıtlıdır. Çünkü rakımın deniz seviyesinden en az 700 metre yüksekte olması, %70-90 arasında nispi nem, ortalama 4 saat günlük güneş ışığı, yıl boyu minimum 1600 mm yağış ve toprak PH’sının 4,5-5,5 olması, organik çay üretimi için gerekli koşullardır.
Organik gübre kullanılması zorunludur. Çay budama ve üretim artıkları( çöp-lif vs.), gübreyi destekleyici olarak kullanılabilir. Organik gübrelerin yanı sıra toprak düzenleyiciler de kullanılabilir ancak bu yapılırken, çayın kalsiyum sevmeyen bir bitki olduğu göz ardı edilmemelidir. Organik çay üretim alanları tamamen diğer herşeyden ayrı yani izole edilmiş olmalı, çevresi vasıtaların bile giremeyeceği şekilde ağaçlarla kaplı olmalıdır. Doğallığını etkileyecek tüm faktörlerden (endüstri sahaları, yerleşim merkezleri gibi) tabiri caizse kilometrelerce uzakta bulunmalı, taşınmasında da kesinlikle motorlu araç kullanılmamalıdır. Ayrıca toprak ve bitkinin organik üretime yeterli hale gelmesi için en az 3 yıl gerektiği unutulmamalıdır.
Çayda dünya ile rekabet edebilmenin tek yolu, Doğu Karadeniz Bölgesinin organik tarım havzasına dönüştürülmesidir. Bu suretle dış pazara açılıp, bölge refahını artırma şansı elde edilebilir.
B

Dünyada çay genellikle ekvatora yakın bölgelerde üretildiğinden, bakteriyel hastalıklarının yanı sıra, 160 farklı böcek türünün tespit edildiği bu üründe, kış mevsiminin de olmaması kimyasal bir mücadeleyi neredeyse zorunlu kılmaktadır.
Dünyanın en büyük çay üreticilerinin içerisinde kimyasal mücadele yapmayanları çok kısıtlıdır. Çünkü rakımın deniz seviyesinden en az 700 metre yüksekte olması, %70-90 arasında nispi nem, ortalama 4 saat günlük güneş ışığı, yıl boyu minimum 1600 mm yağış ve toprak PH’sının 4,5-5,5 olması, organik çay üretimi için gerekli koşullardır.
Organik gübre kullanılması zorunludur. Çay budama ve üretim artıkları( çöp-lif vs.), gübreyi destekleyici olarak kullanılabilir. Organik gübrelerin yanı sıra toprak düzenleyiciler de kullanılabilir ancak bu yapılırken, çayın kalsiyum sevmeyen bir bitki olduğu göz ardı edilmemelidir. Organik çay üretim alanları tamamen diğer herşeyden ayrı yani izole edilmiş olmalı, çevresi vasıtaların bile giremeyeceği şekilde ağaçlarla kaplı olmalıdır. Doğallığını etkileyecek tüm faktörlerden (endüstri sahaları, yerleşim merkezleri gibi) tabiri caizse kilometrelerce uzakta bulunmalı, taşınmasında da kesinlikle motorlu araç kullanılmamalıdır. Ayrıca toprak ve bitkinin organik üretime yeterli hale gelmesi için en az 3 yıl gerektiği unutulmamalıdır.
Çayda dünya ile rekabet edebilmenin tek yolu, Doğu Karadeniz Bölgesinin organik tarım havzasına dönüştürülmesidir. Bu suretle dış pazara açılıp, bölge refahını artırma şansı elde edilebilir.
B