Son yıllarda ülkemizde organik tarımın gelişimi ve öneminin artmasına paralel olarak, organik kayısıya olan talepte artmıştır. Doğal olarak dünya kayısı başkenti Malatya’da bu alanda ciddi gelişmeler göstermiştir.
Ülkemiz genelde kayısı yetiştiriciliği için çok uygun ekolojik şartlara sahiptir. Organik bahçe bitkileri yetiştiriciliği arasında bu yüzden dünya kayısı üretiminde ülkemiz, ilk sırada yer almaktadır. Fakat ağaç sayısı ve meyve üretimi yıldan yıla artış göstermesine karşın, ağaç başına verimi düşüktür. Bunun nedeni, yaprağını döken meyveler arasında ilk çiçeklenen grupta yer alan kayısının, ilkbahar geç donlarından oldukça fazla etkilenmesidir. Bu yüzden üretim artışı malesef istikrarlı olamamaktadır.
‘Gün kurusu’ denilen kayısı türüyle organik kayısı birbirinden tamamen farklı ürünler olup, karıştırılmamalıdır. Gün kurusu kayısı da az da olsa kimyasal bulunmakla birlikte, organik tarım usullerine göre yetiştirilen ürün tamamen doğaldır, hiç kimyasal içermez.
Yerli çeşitlerimiz genelde karasal iklimin hakim olduğu bölgelerde yetiştirilir. Nemli havaların olduğu bölgeler kayısı için uygun değildir. Ayrıca don vurma ihtimallerinin yüksek olduğu ırmak kenarlarında kayısı yetiştiriciliği yapılmamalıdır. Klasik tarımla yapılan kayısıcılık faaliyetinden, organik kayısı faaliyetine geçiş süresi 3 yıl olarak belirlenmiştir. Yabancı ot mücadelesi el ile yolma, uygun bitki örtüsü oluşturma, çapalama yöntemleriyle yapılabilir. Ayrıca bulaşma ve yayılmayı önlemek için iyice yanmış çiftlik gübresi kullanılmalıdır.
Ülkemiz genelde kayısı yetiştiriciliği için çok uygun ekolojik şartlara sahiptir. Organik bahçe bitkileri yetiştiriciliği arasında bu yüzden dünya kayısı üretiminde ülkemiz, ilk sırada yer almaktadır. Fakat ağaç sayısı ve meyve üretimi yıldan yıla artış göstermesine karşın, ağaç başına verimi düşüktür. Bunun nedeni, yaprağını döken meyveler arasında ilk çiçeklenen grupta yer alan kayısının, ilkbahar geç donlarından oldukça fazla etkilenmesidir. Bu yüzden üretim artışı malesef istikrarlı olamamaktadır.
‘Gün kurusu’ denilen kayısı türüyle organik kayısı birbirinden tamamen farklı ürünler olup, karıştırılmamalıdır. Gün kurusu kayısı da az da olsa kimyasal bulunmakla birlikte, organik tarım usullerine göre yetiştirilen ürün tamamen doğaldır, hiç kimyasal içermez.
Yerli çeşitlerimiz genelde karasal iklimin hakim olduğu bölgelerde yetiştirilir. Nemli havaların olduğu bölgeler kayısı için uygun değildir. Ayrıca don vurma ihtimallerinin yüksek olduğu ırmak kenarlarında kayısı yetiştiriciliği yapılmamalıdır. Klasik tarımla yapılan kayısıcılık faaliyetinden, organik kayısı faaliyetine geçiş süresi 3 yıl olarak belirlenmiştir. Yabancı ot mücadelesi el ile yolma, uygun bitki örtüsü oluşturma, çapalama yöntemleriyle yapılabilir. Ayrıca bulaşma ve yayılmayı önlemek için iyice yanmış çiftlik gübresi kullanılmalıdır.