Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

ORGANİK VE İNORGANİK BESİNLER NELERDİR?

ORGANİK VE İNORGANİK BESİNLER NELERDİR?
0
294

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
68


Besin;yenebilen ve yenildiğinde yaşam için gerekli olan besin öğelerinden oluşan bitki ve hayvan dokularıdır. Besinler sindirim başladıktan sonra besin öğelerine ayrılırlar ve vücutta bu şekilde kullanılırlar.

Besin öğeleri,yaşam için elzem olan organik ve inorganik besinler olarak iki gruba ayrılırlar.

Organik Besinler
  • Karbonhidratlar
  • Yağlar
  • Vitaminler
İnorganik Besinler
  • Mineraller
  • Su
Organik besinler:

1) Karbonhidratlar:Günlük enerjinin %55-60 ‘ı karbonhidratlardan karşılanmaktadır.En kolay sindirilebilen ve enerjiye dönüştürülebilen besin gruplarıdır.basit ve kompleks karbonhidratlar olmak üzere 2’ye ayrılırlar.
Basit karbonhidratlar daha çabuk kana karışır ve kan şekerinin hızlı yükselmesine neden olurlar.

1gr.karbonhidrat 4 kkal enerji verir.
  • Ekmek ve tahıl grubu
  • Baklagiller
  • Meyveler ve bazı sebzeler
  • Unlu mamüller en iyi kaynaklarıdır.
2) Proteinler: Vücudun büyümesi ve gelişmesi için gerekli besin öğeleridir.Hücrelerin temel yapıtaşıdır.günlük enerjinin %12-15’i proteinlerden karşılanmaktadır.1gr protein 4 kkal enerji verir.Hem bitkisel hem de hayvansal kaynaklı besinler protein içerir.
  • Yumurta (hayvansal kaynaklı)
  • Et,tavuk ,balık ve süt ürünleri(hayvansal kaynaklı)
  • Kurubaklagiller (bitkisel kaynaklı) kaliteli protein kaynaklarıdır.
3)Yağlar: Lezzet vericidirler. 1gram yağ 9 kkal enerji verir.Yağlar ,yağda eriyen vitaminlerin(ADEK) vücut tarafından daha etkin kullanılmalarını sağlarlar.
Günlük enerjinin %25-30 ‘u yağlardan karşılanmaktadır.Doymuş ve doymamış yağlar olarak ikiye ayrılırlar.
  • Hayvansal kaynaklı yağlar doymuş yağlar olarak adlandırılır
(Süt ve süt ürünleri,tereyağı,kaymak,et,tavuk ve yumurta bu grupta yer alırlar.)
  • Bitkisel kaynaklı yağlar doymamış yağlar olarak adlandırılırlar.
(Zeytin ve zeytinyağı (omega 9),fındık-ceviz-badem(omega3) ve mısırözü-soya-ayçiçekyağı (omega 6) bu gruba dahildirler.)

Sadece balık ve balıkyağı(omega 3) hayvansal kaynaklı olmasına rağmen doymamış yağlar grubunda olan besinlerdir.

4)Vitaminler:yaşam için gerekli olan ve vücutta metabolik olayların devam edebilmesi için gereklidirler.lif içeriği yüksektir.Yağda ve suda eriyen vitaminler vücut tarafından yapılamaz,besinlerle dışarıdan alınırlar.Antioksidan içeriği yüksektir.
  • İnorganik besinler:
1)Mineraller:Enerji içermezler,vücutta birçok metabolik olayda katalizör olarak görev yaparlar.
En önemli mineraller;kalsiyum,fosfor,demir,sodyum,magnezyum,iyot ve çinkodur.Eksikliğinde birçok hastalık gelişebilir.
Hem bitkisel hem de hayvansal kaynaklı besinlerden yeterli mineral ihtiyacı karşılanmaktadır.

2)Su: İnsan vücudunda en az oksijen kadar önemlidir.Besinlerin sindirilmesinde, emiliminde ve taşınmasında önemli rol oynar.Vücut ısısının denetiminde önemlidir.

Yetişkinlerde ortalama 1.5 -2 litre su içilmesi gerekmektedir.

Her çeşit besinin içinde değişik miktarlarda organik ve inorganik besin molekülleri bulunur.Her bireyin sağlıklı olarak yaşamını sürdürebilmesi için yeterli miktarlarda besin öğesine gereksinim vardır.

Kaliteli beslenmek ve sağlığımızı korumak için;
  • Omega 3 tüketimini arttırmak ve omega 6 tüketimini azaltmak
  • Rafine şeker ve beyaz un tüketimini azaltmak
  • Probiyotiklerden zengin gıdaları tüketmek (kefir,ev yoğurdu gibi)
  • Tam tahıl un ve ekmek tüketmek
  • Renkli sebze ve meyve tüketmek
  • Omega 3 içeren yumurta veya köy yumurtası tüketmek
  • Doymuş yağı (hayvansal yağlar) azaltmak ve doymamış yağların(bitkisel yağlar)tüketimini arttırmak
Son yıllarda beslenmemizde meydana gelen değişiklikler

Doğal beslenme yöntemleri​
  • Tam tahıl ekmeği
  • Katkısız gıdalar
  • Özgür dolaşan hayvanların gıdaları
  • Rafine şekerden uzak gıdalar
  • Taze meyve ve sebzeler
  • Vitamin-mineralden zengin gıdalar
  • Fermente süt
Modern Beslenme Yöntemleri
  • Beyaz ekmek
  • Gıda katkı maddeleri
  • Suni yemle beslenen hayvanların gıdaları
  • Rafine şekerden zengin gıdalar
  • Zamanında yetişmemiş meyve ve sebzeler
  • Vitamin-mineralden fakir gıdalar
  • Uzun ömürlü süt




 


 

Similar threads

Vejetaryenlik, bitkisel kaynaklı besinlerin ağırlıklı olarak tüketilmesini içeren bir beslenme tarzıdır. Vejetaryen bireyler bitkisel besinleri tüketirken et, kümes hayvanları, balık, yumurta, süt, peynir, yoğurt gibi hayvansal besinleri az miktarda tüketirler veya hiç tüketmezler...
Cevaplar
0
Görüntüleme
108
Yağ iceren besinler Nelerdir, hangi yiyecekler yağ icerir, yağ hangi besinlerde bulunur, Hangi Yiyeceklerde yağ Bulunur? * Tereyağ * Margarin * İcyağ (Et, Sakatat) * Sut ve sut urunleri (sut peynir yoğurt krema kaymak dondurma) * Hindistan cevizi * Palmiye yağı *...
Cevaplar
0
Görüntüleme
69
Besinlerin pek çoğunun içinde bulunan sodyum, doğal yiyecek tuzu olarak adlandırılır. Sofra ya da mutfak tuzunun da büyük bir bölümü sodyumdur. Tuz (sodyum klorür), lezzet verici özelliği nedeniyle besin hazırlamada kullanıldığı gibi küflenme, böceklenme gibi durumları önlemek için besin saklama...
Cevaplar
0
Görüntüleme
160
Alınan ve harcanan enerjinin iyi dengelenmesi temel kuraldır. Sağlıklı beslenme için protein, karbonhidrat, yağ, vitamin, sıvı, mineral ve eser elementlerinin yeterli ve dengeli miktarda alınması gereklidir. Enerji veya kcal tanımlaması şöyledir. Enerji: (kcal); 1 kg suyun 15C den 16Cye...
Cevaplar
0
Görüntüleme
133
Yağlar vücudumuz için gerekli olan altı temel besin öğelerinden birdir. Vücudumuzda hücre yapı maddelerini proteinlerle birleşerek oluşturur ve yağlar enerji gereksinimiz için iyi enerji kaynağıdır. Vücudumuz temel yağ hücrelerini üretmemektedir bu nedenle dışarıdan doğru besinlerle almamız...
Cevaplar
0
Görüntüleme
116
858,477Konular
981,281Mesajlar
29,558Kullanıcılar
vedat09mSon üye
Üst Alt