Usta sanatçı Orhan Gencebay, yıllar evvel yaşadığı zorlukları anlattı. 1973 yılında müzik piyasasında yaşadığı baskı ve tehditlerden bahseden Gencebay, o yıllarda nasıl direndiğini söyledi.
76 yaşındaki Orhan Gencebay, müzik piyasasında kendisine yapılan baskı hakkında Günaydın'dan Tuba Kalçık'a konuştu. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın davetlerine katıldığı için linç edilen usta sanatçı, bu olayların arka niyetli olduğunun altını çizdi. Bilhassa pandemi devrinde Cumhurbaşkanlığı tarafından başlatılan konserlerin faydalarını hatırlatan Gencebay, yalnızca linç yememek için bu konserlere katılmayan sanatkarların olduğunu söyledi. İşte Orhan Gencenay'ın röportajından çarpıcı kimi başlıklar:
- NEDEN YILLARCA TRT'DE YASAKLIYDINIZ?
TRT'nin yakın vakte kadar koymuş olduğu 'yerli ve ulusal kıymetler kriterlerine' bağlı değildim. Zira bunlar hem kâfi değildi, hem yanlıştı. Ben yerli ve ulusal kıymetlerimizi bilen biri olarak, müziğimde çalışmalarımı serbestçe yapıyordum. Hasebiyle farklı bir çalışma ortaya koydum. Lakin bunu o devir TRT'nin içindeki ve dışındaki ilgililer ve yöneticiler anlayamadı fakat halk anladı ve çok büyük ilgi gösterdi müziğime. Bu ilgi çok az beşere nasip olmuştur, bu da bana gurur verdi. Ben ne yaptıysam kendi kıymetlerimizi evrensellik boyutuna taşımaya çalışarak yaptım. Bakın; 1930'larda Türk müziği konservatuvarı kurulması gerekirken Batı müziği devlet konservatuvarı kuruldu. Müziğimiz radyodan bile yasaklandı. Batı yanlısı olanlar o devir çok baskındı. O yıllarda müziğimiz için yapılması gerekenler yapılamadığı için müziğimiz hak ettiği pahası göremedi ve gelişemedi. Her toplum kendi ürettiği pahaları koruyarak kozmik zenginliğe katkıda bulunmalı. Ancak bunu kendi kimliğimizi koruyarak ve geliştirerek yapmalıyız yoksa asimile oluruz. Kalıplaşmış fikirler müziğimizde gelişmeyi engelledi. İşte ben buna isyan ettim. Ortaya koyduğum özgün çalışmalarımdan ötürü müzik dünyasında beni dışlayanlar da oldu. Hatta 1973 yılında bir panelde "Türk müziğini bozuyorsun" diye idamımı bile isteyenler oldu. Ben de "Müziğimizi ben değil, bozsa bozsa Batı müziği bozmuştur, asıl sizin bu geri kalmış fikirlerinizin idam edilmesi gerekir" dedim. Çok haksız bir suçlamaydı.
- CUMHURBAŞKANLIĞI KONSERLERİNİN MÜZİK DÜNYASINDA TARTIŞMA YARATMASIYLA İLGİLİ NELER SÖYLERSİNİZ?
Salgın ortamında müzik kesimine çok faydalı oldu. Çok hoş bir tertipti. Bunu eleştirenler bana nazaran ya arka niyetli ya da kâfi araştırmayı yapmadan eleştiriyor. Bu konserlerin Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılmasını değerli buldum.
"CHP'YE ATATÜRK PARTİSİ DEMEK YANLIŞSIZ DEĞİL!"
- CUMHURBAŞKANLIĞI TARAFINDAN DÜZENLENEN ETKİNLİKLERE KATILDIĞINIZ İÇİN ELEŞTİRİLİYORSUNUZ...
Toplumsal medyayı berbat niyetle kullananlar var. Bakmıyorum bile tenkitlere. Maalesef bu arka niyetliler Cumhurbaşkanımızı bile eleştiriyorlar. Ben devletime saygılı biriyim. Alışılmış ki davet edildiğimde gideceğim. Müzik bölümümüzle ilgili sıkıntılarımızı, taleplerimizi kime söyleyeceğiz, kimden yardım isteyeceğiz? Devletimizden. Daha evvelki başkanlarla de bir ortaya gelirdim. Erdoğan, halkımıza hizmet vermek için var gücüyle çalışıyor. Yıllardır tanıyorum kendisini. "Siyasette en değerli gayem yerli ve ulusal kıymetlerimizi korumak" demişti bana yıllar evvel. Bu maksadını de başarmak için kararlı biçimde çalışıyor. Ülkemizin daha âlâ olması için yapılan her şeyi desteklerim ben. Muhalefetsiz olmaz lakin yalnızca muhalefet yapmak için eleştirmek gerçek değil. Muhalefet de, iktidar da vatanımızın düzgün olacağı kıymetlerde birleşmeli. Bilhassa de ulusal mevzularda. Muhalefetin de mantığı olmalı. Çıkıp hâlâ "Suriye'de ne işin var?" diyenler var. Ben de onlara soruyorum: Avrupa'nın, Amerika'nın Suriye'de ne işi var? Atatürk "Ülkemizin güvenliği Musul ve Kerkük'ten başlar" demişti. "Suriye'de ne işimiz var?" diyenler Ceddimizi yeterli tanımıyor demek ki.
CHP'ye Atatürk'ün partisi demek gerçek değil. CHP demokrasi gereği kurulan birinci parti. Bu partinin kurulmasına da Atatürk öncülük etmiştir. Siyasi ve ulusal mevzular birbirinden ayrılmalıdır. Suriye, Akdeniz, Libya, Adalar ve Kıbrıs üzere konularımız mili sıkıntımızdır. Kıymetli olan ülkemizin ayrılamaz bütünlüğüdür. Ulusal mevzuları siyasete çekmemek gerekiyor.