Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Orjinal Vakfıkebir ekmeği nasıl yapılır? En kolay Vakfıkebir ekmeği tarifi

Orjinal Vakfıkebir ekmeği nasıl yapılır? En kolay Vakfıkebir ekmeği tarifi
0
54

dagcı

FD Üye
Katılım
Ocak 9, 2022
Mesajlar
38,225
Etkileşim
3
Puan
38
Yaş
68
F-D Coin
66
orjinal_vakfikebir_ekmegi_nasil_yapilir_en_kolay_vakfikebir_ekmegi_tarifi_1623844047_3296.jpg

Ününü Türkiye sınırlarını aşarak dünyanın dört bir yanına ulaştıran Vakfıkebir Ekmeği lezzeti ve uzun ömürlü olmasıyla biliniyor. Orjinali Trabzon’un Vakfıkebir ilçesinde taş fırınlarda yapılan Vakfıkebir Ekmeği, günlerce taze kalabilir ve lezzetiyle fark oluşturuyor. Peki evde orjinal Vakfıkebir ekmeği nasıl yapılır? En kolay Vakfıkebir ekmeği tarifi yazımızda.
HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN
Vakfıkebir Ekmeği taş fırınlarda pişirilir. En büyük özellikleri büyük olması ve kolay bayatlamamasıdır. Lezzetini yörenin unundan ve suyundan aldığı söylenir. Vakfıkebir ile özdeşleşen ekmek ülke çapında ünlüdür.  Vakfıkebir Taş Fırın Ekmeği geçmişi, fırını, pişirilmesi, şekli, tadı ve bayatlamayan özelliği ile yalnızca Türkiye’de değil dünyada da eşi olmayan ve dilimle satılan tek ekmektir. Yayla kültürü gereği hayvancılıkla uğraşan ve ilkbaharda yaylaya çıkan aileler 2-3 gün süren yayla yolculuğu yapmaktaydılar. Bunun doğal sonucu olarak 2-3 gün boyunca bayatlamayan ekmeğe duyulan ihtiyaç taş fırın ekmeğinin icadına yol açmıştır. Yayla kültürünün hakim olduğu her yerde buna benzer ekmekler üretilmesine rağmen hiçbirisi Vakfıkebir Taş Fırın Ekmeği kadar ihtiyacı karşılamamıştır.



VAKFIKEBİR EKMEĞİN ÖZELLİKLERİ;
  • Vakfıkebir Ekmeği, tadımlık değil doyumluktur.
  • Ekmeklerin büyük yapılması sonucu pişirme süresi uzadığından dış kabuk kalın, ekmeğin iç kısmı yumuşak, pişkin ve arzu edilen büyüklüklerde gözeneklere sahip olur.
  • Ekmeğin bayatlama süresi uzun olur. Uygun saklama koşullarında 5-15 gün kadar bozulmadan saklanabilir. Bu ekmek soğuduktan sonra temiz bezlere sarılı olarak rutubetsiz ortamlarda tahta kutular içerisinde 5-10 gün arasında, kağıda sarılı ve naylon poşete geçirilmiş olarak buzdolabında 10-15 gün saklanabilmektedir.
  • Tek ekmek olduğu için rahat taşınır ve saklanması kolaydır.
  • Odun ateşinde piştiği ve ekşi maya kullanılarak yapıldığı için kendine has bir lezzeti vardır. Ekşi maya ile yapılan ekmekler iyi kabarır, geç bayatlar.
  • Pişme süresi uzun olduğundan ve iyi piştiğinden dolayı yenildiğinde midede şişkinlik yapmaz.
  • Az miktarda isteyenlere kesilerek gramaj ile satılabilir.
  • Keskin bıçak kullanılarak kesildiğinde ufalanmaz.
VAKFIKEBİR EKMEĞİ TARİFİ:

MALZEMELER

4 su bardağı un
1 yemek kaşığı instant maya
1.5 çay kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
2 su bardağından 1 parmak kadar eksik ılık su
Mısır ya da buğday nişastası

pAw3D_1623844034_9142.jpg

YAPILIŞI

Karıştırma kabınıza instant maya, şeker ve su koyarak 10 dakika bekletin.

Maya aktifleştikten sonra tuz ve bir miktar un ilave ederek spatula ile karıştırın.

Ardından yavaş yavaş un ekleyerek karıştırmaya devam edin. Son olarak da eliniz ile yoğurmaya başlayabilirsiniz.

Ele yapışan yumuşak bir kıvamda olması gerekiyor.

Tezgahı hafif unlayıp hamuru alın ve güzelce yoğurun, sonra da kaba alarak üzerini kapatın ve oda sıcaklığında 1 saat kadar mayalanmaya bırakın.

Mayalanınca kokusunu çıkarmak için biraz daha yoğurun. Yoğurma şekliniz içe doğru katlama olsun.

KwAzf_1623844116_8127.jpg

Çelik tencereye yağlı kağıt yerleştirip biraz un serpin.

Daha sonra yoğurduğunuz hamuru koyup tencerenin kapağını kapatarak 40 dakika dinlendirin.

Dinlendikten sonra fırça ile hamurun üzerine su sürün ve ardından mısır ya da buğday nişastası serpeleyip hamurun ortasına bıçak ile kesik atın.

Fırını 230 derecede ısıtın ve alt tarafına ısıya dayanıklı olan bir kap koyarak su ile doldurun.

Hamurunuz hazır olduktan sonra tencerenin kapağını kapatın ve fırında 30 dakika bu şekilde pişirin. Daha sonra kapağı çıkararak 20 dakika daha pişirin.

Afiyet olsun...

 

Similar threads

Malzemeler * Trabzon Ekmeği (Vakfıkebir) Hamur: 2 tatlı kaşığı Dr Oetker Aktif Maya ½ çay bardağı ılık su 1 su bardağı un 5 5 ½ su bardağı sarı un 1 tatlı kaşığı tuz 1 çay kaşığı toz şeker 2 su bardağı ılık su 1 yemek kaşığı zeytinyağı Hazırlanışı 1 Ön hazırlık: Mayayı bir...
Cevaplar
0
Görüntüleme
79
Virüs nedeniyle vatandaşların Google üzerinde en çok aradıkları kelimeler arasında evde ekmek yapımı yer alıyor. Eğer olur da evden dışarı çıkma yasağı gelirse ekmeği nasıl yaparız ya da hijyenik olması açısından evde ekmek nasıl yapılır diye merak ediyorsanız mutlaka hazırladığımız içeriği...
Cevaplar
0
Görüntüleme
66
Virüs nedeniyle vatandaşların Google üzerinde en çok aradıkları kelimeler arasında evde ekmek yapımı yer alıyor. Eğer olur da evden dışarı çıkma yasağı gelirse ekmeği nasıl yaparız ya da hijyenik olması açısından evde ekmek nasıl yapılır diye merak ediyorsanız mutlaka hazırladığımız içeriği...
Cevaplar
0
Görüntüleme
63
Türk Patent ve Marka Kurumu'nca tescillenen Afyonkarahisar'ın patatesli köy ekmeği, uzun mühlet bayatlamadan kalma özelliği ve lezzetiyle dikkati çekiyor. Herkesin konuştuğu Afyonkarahisar'ın meşhur lezzeti patatesli köy ekmeği nasıl yapılır ve neden meşhur konusunda bir içerik hazırladık...
Cevaplar
0
Görüntüleme
76
Nohutlu ekmek nasıl yapılır?” sorusunun yanıtı vatandaşlar tarafından hayli merak edilmektedir. Nohutlu ekmeğin bir başka ismi ise nohut ekmeğidir. Nohutlun ekmek çok eski vakitlerden beri Orta Asya’da yapılan Türk göçleri ile Anadolu ve Rumeli’ye yayılmış bir ekmek çeşididir. En kolay nohuttan...
Cevaplar
0
Görüntüleme
54
858,465Konular
981,138Mesajlar
29,533Kullanıcılar
TUNCAMMSon üye
Üst Alt