Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

orman haftası ile ilgili skeçler

orman haftası ile ilgili skeçler
0
108

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
19
orman haftası ile ilgili piyes
orman haftası ile ilgili tiyatro oyunu
26 Mart orman haftası tiyatro oyunu

Oynayanlar:

Anne

Komşu bayan Avcı Oduncu

Geyik (Geyik maskeli çocuk}

Ormandaki koyunlar

(Maskeli çocuklar)

Sahne: Bir köy odası
Birinci Perde

Anne, komşu kadın, daha sonra avcı (Anne, kulübenin kapısından dışarıda bakar Komşu kadın sedirde oturmuş, yün eğirmektedir}

ANNE Ortalık nerede ise kararacak!

KOMŞU Eh ne yapalım, zaman akıyor Gözümüzü açıp kapayıncaya değin akşam ofuyor!

ANNE Aman ne söylüyorsun komşu! Bugün saatler geçmesini bilmiyor!

KOMŞU Herhalde işin yoktu da sana saatler uzun geldi Yoksa ben, sabah beri pek çalıştım ki bana gün öyle kısalmış gibi geldi

ANNE Bugün işim yoktu, lakin bir meslek tutacak gönlüm de yoktu!

KOMŞU Ne vardı komşucuğum? Bir derdin mi vardı yoksa!

ANNE Bir derdim vardı ya!

KOMŞU Vah vah Geçmiş olsun! Ne İdi derdin?

ANNE Annelerin derdi ne olur ki! Ben avcıyı düşünüyorum?

KOMŞU Avcıyı mı? Anlayamadım! Hangi avcıyı?

ANNE Bizim çocuğu düşünüyorum! Ona siz köyde avcı demiyor musunuz? Benim de dilim alıştı Çocuğumun adını bile unuttum! Ben de onu avcıdiye çağırıyorum

KOMŞU Peki! Senin avcıya ne olmuş fakat? Bu değin üzülüyorsun!

ANNE Bir şey olmadı! Ama

KOMŞUAması ne?

ANNE Aması şu: Bizim çocuğun zihnine koymuşlar! Güya ormanda bir yaban domuzu türemiş Tüm çiftliklere, çubuklara, tarlalara, bağlara ziyan yapıyormuş Köylülerin canı İçin de tehlike oluyormuş Bu köyde ve yakın köylerde, oğlum gibi bir avcı yokmuş Ona, Bu yerleri olsa olsa sen kurtarırsın! Senden diğer kimse onu daha aşağı edemez!demişler O da bu sözlere kapıldı, önceki sabah tüfeğini yüklendi, Çarıklarını giydi, canavarı avlamaya ormana gitti Yapma oğlum, etme oğlumdedim, dinletemedim Dün sabahleyin sırası gelmişken: Bu hayvanı vurmadan dönmeyeceğimdedi Ama, ne değin süre dağda, ormanda kalabilir? Çantasındaki azık da öyle azdı Dün gece gelmeyince, fazla üzüldüm, ama Şayet de ormanda domuzun çıkışını bekliyor!diye kendimi avuttum Gün ışırsa kazanç!dedim Şimdi gün kavuşuyor, bizimki hAlA görünürlerde yok! İşte anun için durmadan kapıdan bakıyor, yolunu gözlüyorum

KOMŞU Üzme kendini komşucuğum! Avcı oğlun arslan gibidir Üç köy avcısının öldüremediği o koca domuzu senin uşak, Allah bağışlasın; tek başına öldürür!

ANNE Evet, Allah korusun! Şimdiye dek başına böyle bir şey gelmemişti! Ama analık dedik ya!

(Onlar böyle konuşurken sahne hafifçe kararmaya başlar)

KOMŞU Evet, akşam kavuşuyor Ben de kalkıp gideyim! Ocağa bir çorba koyayım!

ANNE Ah sen de mi gidiyorsun? Yalnız kalınca daha da baskı olacak beklemek!

KOMŞU Yemekten sonra sana yine uğrarım!

ANNE Haydi allah ’a ısmarladık!

(Anne, arkasını kapıya çevirmiştir, bu sırada ava içeriye girer)

KOMŞUİşte avcı geldi!

(Anne sevinçle kapıya koşar)

ANNE Sen mi geldin yavrum? Oh ne dek merak ettim!

(Avcının suratı asıktır, omzundaki torbayı yere bırakır; kazanç, annesinin ve komşusunun ellerini öper)

KOMŞU Fazla yaşa yavrum

AVCI Siz de fazla yaşayın teyze!

ANNE Nerelerde kaldın dün gece?

AVCIMerak mı ettin?

ANNE Şüphesiz!

AVCI Ben sana canavarı yakalamadan dönmeyeceğim dememiş miydim?

ANNE Dedin, dedin lakin, ben canavarla boğuşmaya gittiğini biliyordum, nasıl dar ederim?

AVCI Ben sana canavarı vurmadan geri dönmeyeceğimi önceden söylemiştim Canavarla da buluşmak için sözleşmiş değildik ya! Onu, bir günde yakalayamayacağımı düşünürsün ve kendini üzmezsin sanmıştım

ANNE Hiç Olmazsa canavarı vurdun mu?

AVCI Ne gezer? Dağda, ormanda dolandım durdum!

KOMŞU Ben torbayı görünce canavarı öldürdükten sonra kafasını kesip şu çuvala koydun sanmıştım

AVCIHayır!

KOMŞU Sonradan annen lAmbayı yakınca çuvalda: Canavarın başı bu dek ufak olamaz!dedim

AVCI Doğru düşündün teyze, bunun içinde canavar yok, küçük bir geyik yavrusu var!

ANNE Ne dedin, ne dedin? Bir geyik yavrusu mu?

(Yere eğilir, çuvalı aralar, hemen kapatır) Sahi! imiş Nasıl yaptın avcı bunu? Nasıl kıydın bu yavruya?

(Komşu kadın gelir, çuvalı aralar, bakar)

KOMŞU Yazık avcı! Şu yavrucağı nasıl vurdun? Keza kimseyi rahatsız etmeyen, ormanlarımızı süsleyen, bu minicik yavruya nasıl kıydın? Senin hiç de mi acıman değil?

ANNE Derhal onun annesi nasıl yanıyordur? Bilsen, anlasan bunu yapmazdın!

AVCI Anne ben bunu öldürmek istemedim!

ANNE O kendi kendini mi öldürdü?

AVCI Sana nasıl olduğunu derhal anlatayım Bütün gün canavarı aradığım için diğer hayvan vurmamıştım Ertesi gün, yani bugün de böyle oldu öğleden daha sonra, köye dönmek için yola düşmeden önce, karşıma bir geyik çıktı Ben de köye manâsız dönmeyeyim diye ona nişan aldım Lakin çalıların aralarında yavrusu varmış, anasını tehlikede görünce birden çalılar arasından fırladı Anasına koştu, silah onu vurdu, ben de fena oldum, bir kaza oldu Oldu fakat!

ANNE Sen iyi bir avcı değilsin! İyi bir avcı olsaydın ne yavrulu bir hayvanı vurur, ne yavruyu yetim bırakırdın! Ne de böyle suçsuz bir yavruyu öldürür, annesinin gönlünü dağlardın Zaten, avcılık, fakat herkesin tarlasını harman, çorman eden muzur hayvanlar için, insanlara karşısında tehlikeli olanları imha etmek İçin yapılmalıdır Keyif cin hiç bir can öldürülemez Ben senin böyle kalpsiz olmanı istemiyorum Ben sana böyle yabancıler gibi davran diye avcı olmana İzen vermedim

AVCI Ben de fazla üzgünüm anne! Ben bu yavruyu öldürmek istemedim

ANNE Fakat öldürdün Ben, sana verdiğim avlanma iznini geri alıyorum Eğer benim iznim olmadan tekrar avlanırsan, işte komşumuz da şahit, ben sana annelik hakkımı helAl etmem!

AVCIAnneciğim, ben küçükten beri avcılık yaparım, avı fazla severim, Lakin mademki benim avcılık yapmama izin vermiyorsun, o hAlde sana laf veriyorum, bundan böyle avcılık yapmayacağım

ANNE teşekkür ederim oğlum, fakat söz vermek yetmez, bu köyümüzün avcılarının bir töresi vardır Onlar avcılığa tövbe edecekleri süre köyün etrafını çeviren Yedidağ'ın en tepesine tırmanırlar ve tüfeklerini yedi kez havaya boşaltırlar Sonra evlerine gelirler ve tüfeği kapının arkasına asarlar Eğer sen de avcılıktan vazgeçmeye karar verdinse, yarından (bilgi yelpazesinet) tezi değil tüfeğini alırsın, Yedidağ'a tırmanır, tepeye gelince törenin emrettiği gibi havaya yedi el ateş edersin ve gelip kapının ardına tüfeğini asarsın, benim günlüm de kuytu olur! Beni adamakıllı anla, hiç gereksiz yere seni öldürseler ben ne ışık halkası gelirdim Düşün oysa hayvanların da onları da seven anneleri var

AVCI Avcılıktan caymak bana şiddet gelecek ama mademki sen istiyorsun, yarın vazgeçiyorum avcılıktan!

ANNE Haydi geç sini başına, benim sana pişirdiğim çorbayı İç (Avcı sini başına geçerken perde kapanır)

İkinci Perde

Sahne: (Bir koru Bir ağaç aşağı oduncu balta ile odun yarmaktadır Ava omzunda tüfekle sağdan girer)

ODUNCU O Merhaba avcı başı Nasılsın?

AVCISağ ol! İyiyim! Ya sen?

ODUNCU Şükürler olsun, ben de iyiyim Fakat seni birazcık keyifsiz görüyorum nen var?

AVCIBir şeyim değil!

ODUNCU Yahut önceki akşam canavarı vuramadın diye mi kederlisin?

AVCI Vuramadım değil, bulamadım diye canım sıkkın!

ODUNCU (Gülerek) Ben bu ormanda canavarın peşindeyiz diyen nice avcılar gördüm, hiçbiri onunla boy ölçüşemedi Sen de yıldın işte! Ayıp değil!

AVCI Ben yılmadım lakin bugün avcılığa pişmanlık edeceğim de canım ondan sıkılıyor

ODUNCU Demek korkun benim sandığımdan daha kaslı imiş (Güler)

AVCI Ben yılgınlıktan yok, esas hatırı için bunu yapıyorum

ODUNCU Her Zaman korkanlar böyle söyler, ben bugüne değin korkup da korktuğunu söyleyeni hiç görmedim

(Tam bu sırada ormanın içinden bir geyik çıkar Avcının karşısına dikilir, ona dikey dikey bakar!)

ODUNCU (Alayla) Bak hele şuna! Avcıbaşı, sana şu geyik kafa tutuyor yahu! Tövbe etmiş bir avcı olduğunu anladı galiba! Seni umursamıyor, alay ediyor

AVCI (Avcı birden parlar, tüfeğini çevirir, geyik kaçar) Ben daha pişmanlık etmedim

ODUNCU Hey avcıbaşı, mademki tövbe etmedin, seninle alay eden geyiğin ardına düşsene Fakat ey avcı, nerde sende öyle koşacak bacaklar?

(Ava, geyiğin arkasında fırlar)

ODUNCU (Bağırır) Koş bakalım koş, sende eski solgun kalmamış arkadaş! Sen o geyiğe yetişemezsin!

(Perde kapanır)

Üçüncü Perde

(Sahneye baştanbaşa eğik bir kalas konulmuştur

Dağın tepesine meydana çıkan bir patikadır bu Kaçıp kovalamanın, uzun olduğunu göstermek için Geyik sağdan girer, sola tırmanır, soldan çıkar Yine aynı biçimle, geyikle ava sahneye bir taraftan girer bir taraftan çıkarlar En sonunda geyik yüksek noktaya gelince pat diye durur, başını geriye çevirir, avcı İleri atılır)

GEYİK Dur! İlerleme, silaha da davranma ey merhametsiz, ey acımasız avcı! İlerleme! Olduğun yerde dur! Bu çalıların bir karış ötesi derin bir uçurumdur Ben seni buraya değin evladımın intikamını edinmek için getirdim! Durmayıp da koşsaydım, sen de peşimden (bilgi yelpazesinet) koşacaktın ve bilmediğin için, uçuruma yuvarlanıp ölecektin, fakat ben seni yok, seni kaybedince her şeyini kaybedecek anacığını düşündüm, Seni ölümle cezalandırmak, onu cezalandırmak olacaktı! Kendi acım kadar bir acıyı başka bir anneye tattırmamak için, seni öldürmekten vazgeçtim

AVCI Ey bağrını yaktığım geyik, beni bağışla! Ben yavrunu yok, seni vurmak istemiştim O, anacığını kurtarmak için kendisini silahımın önüne attı Onu öldürdüğümü gören annem, iyi ve zararsız hayvanları öldürmemek şartıyla eskiden benim avcı olmama müsade verdiğini söyledi Ama iznini geri aldı ve kendi izni olmadan bir daha avlanırsam bana annelik hakkını helal etmeyeceğini de bildirip beni Yedİdağ'ın tepesine gönderdi ve her üstte yedi kez havaya alev ettikten sonra avcılığa pişmanlık etmemi istedi Ben, onun İçin yollarda idim, yeniden şeytana uydum Lakin artık bir daha annemin sözünden çıkmayacağım Beni affet, yaptığımı düşünemedim İşte bak! Dağın tepesindeyiz, Birincil tepeden havaya dürüst tüfeğimi birinci kez boşaltarak tövbe törenine başlıyorum *

858,505Konular
982,977Mesajlar
33,104Kullanıcılar
droleSon üye
Üst Alt